Bij een ontsteking kan de temperatuur wel 40 of 41 graden worden.Bijvoorbeeld door een virus of bacterie.Dat is niet gevaarlijk. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden.Dat kan geen kwaad.De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Je huisarts of de assistent schat dan de situatie over de telefoon in. Bel ook de huisarts voor een afspraak in de volgende gevallen: Je kind is ouder dan twee maanden en heeft langer dan drie dagen een temperatuur van 38 graden of hoger.
Raadpleeg een arts wanneer: de algemene toestand van het kind alarmerend is: als je kind lastig is, veel kreunt, zich duidelijk niet goed voelt ... je kind één of meer ongewone symptomen vertoont: uitslag, braken ... de koorts niet zakt ondanks de inname van correct gedoseerde koortswerende geneesmiddelen.
Geef paracetamol (volgens de bijsluiter), als de koorts hoger is dan 38,5 °C. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts of spoedpost: Het gaat om een baby van tussen 1 en 3 maanden oud en de lichaamstemperatuur is hoger dan 38,5 °C. De koorts houdt langer dan drie dagen aan.
Een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger. Gloeiende en rode wangen. Een gloeiend voorhoofd. Koude rillingen en klappertanden.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
Jonger dan 90 dagen. Mogelijke redenen tot ongerustheid: als het kind anders ziek of zieker is dan je gewend bent, als het kind steeds zieker wordt of als het kind langer dan 3 dagen na elkaar koorts maakt.
Als je baby koorts heeft, hoef je hem geen zetpil te geven om de temperatuur te verlagen. Artsen raden dit af omdat koorts op zich geen kwaad kan en ook nuttig kan zijn. De verhoogde lichaamstemperatuur is een manier van het afweersysteem om een infectie te bestrijden.
Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen. In het algemeen bezoek je best snel een dokter als je koorts boven de 39 °C oploopt, gepaard gaat met andere kwaaltjes, of lang duurt.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
Baby aankleden met koorts
Je baby extra warm aankleden wordt dus afgeraden! Trek je kindje dus alleen luchtige kleding aan en leg hem onder een laken in plaats van een dik deken. Voorkom wel dat je kindje te veel afkoelt, wat kan voorkomen wanneer hij ook veel zweet.
Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger. Je meet de temperatuur bij je kind het best via de anus (poepgaatje).
Laat uw kind dit medicijn alleen gedurende korte tijd gebruiken. Stop met het gebruik als de pijn is verdwenen of weer voldoende te verdragen is. Griep en koorts. Neem in elk geval contact op met de arts als de koorts bij uw kind langer dan 5 dagen duurt.
Kleed het kind luchtig aan en laat het onder een dunne deken slapen. Een kind met koorts hoeft niet in bed te blijven. Wel heeft het kind rust nodig. Als het lekker weer is, mag het kind zelfs gewoon naar buiten (als het zich maar een beetje rustig houdt).
Wat zijn koortsaanvallen? Bij koortsaanvallen heb je last van plotselinge stijgingen van koorts. Bij koorts is er sprake van een verhoging van de lichaamstemperatuur en een gevoel van ziek zijn, ofwel algehele malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen.
De 'standaard' is dat een kind met koorts 5 gedurende dagen niet veel kwaad kan, dat is vanaf een temperatuur van 38 graden of hoger. Daarna niet gezakt? Trek dan aan de bel bij je huisarts, zeker als je kind jonger is dan 3 maanden en koorts krijgt. Wacht dan niet af maar neem gelijk even contact op.
Hoe lang is er al koorts? De meeste virale infecties veroorzaken niet langer dan drie dagen achtereen koorts; duurt de koorts langer of komt de koorts terug na één of twee koortsvrije dagen, dan zou er een secundaire bacteriële infectie kunnen spelen.
Dit is bij virusinfecties niet nodig. Bij virusinfecties kan de koorts nog wel enkele dagen aanhouden, maar zijn kinderen vaak niet erg ziek. Bij de verdenking van een bacteriële infectie zal de arts meestal antibiotica voorschrijven.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.