U mag uw aanhangwagen, camper of caravan niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren. De gemeente heeft plekken aangewezen waar u uw aanhangwagen, camper of caravan tot 1 maand mag stallen. Of u stalt de aanhangwagen, camper of caravan op privéterrein.
"Het heeft geen zin om het voertuig voor een dag of een week binnen de gemeentegrenzen te verplaatsen. Zelfs als u uw voertuig een dag gebruikt en 's avonds weer neerzet, bent u in overtreding. De tijdsperiode van 3 dagen blijft gehandhaafd ongeacht de plek of de verplaatsing.
In de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. De maximale termijn kan echter ook korter of langer zijn. Hoelang je een caravan of camper mag parkeren, vind je in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van jouw gemeente. Neem deze dus zeker even door.
Stallen op de openbare weg
Uw camper of caravan mag in de meeste gemeenten in Nederland maximaal 3 achtereenvolgende dagen op de openbare weg, voor uw huis worden gestald. Dit geldt ook voor openbare parkeerplaatsen in de buurt of in de wijk. De regels verschillen echter per gemeente.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Er wordt bijvoorbeeld vaak op de stoep geparkeerd. Dit soort parkeergedrag valt onder 'hinderlijk parkeren'. Weggebruikers horen te weten dat je niet op een stoep of voor een uitrit mag parkeren. Hiervoor zijn dus geen extra maatregelen, zoals gele strepen, extra borden, paaltjes of witte kruizen nodig.
U mag uw aanhangwagen, camper of caravan niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren. De gemeente heeft plekken aangewezen waar u uw aanhangwagen, camper of caravan tot 1 maand mag stallen. Of u stalt de aanhangwagen, camper of caravan op privéterrein.
Volgens de Nederlandse wet mag je inderdaad wonen in een camper, maar wil je die camper (in Nederland) kunnen registreren en verzekeren dan heb je een woonadres of briefadres nodig.
Onder voorwaarden mag dat
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Maximaal toegestane afmetingen caravan
In Nederland mogen alle caravans met een lengte tot 12 meter (inclusief dissel) gebruik maken van de openbare weg. De maximale hoogte is 4 meter en de maximale breedte is vastgesteld op 2,55 meter. Voor onverharde wegen geldt een andere maximale breedte, namelijk 2,20 meter.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan.
Een caravan is ervoor gemaakt om buiten te staan, dus hij zou het hele jaar gewoon buiten kunnen staan. Wel is het zo dat het vies kan worden als je hem onbeschermd buiten neerzet en daarom ligt de voorkeur vaak bij een binnen stalling. Maar een caravan kan prima het hele jaar buiten staan.
Laten we met de deur in huis vallen: ja, voor het plaatsen van een stacaravan in je tuin heb je vaak een vergunning nodig. Maar er zijn uitzonderingen! Als je stacaravan aan een paar voorwaarden voldoet, kun je die vergunningplicht omzeilen. Let wel op: lokale besturen kunnen altijd bijkomende voorwaarden opleggen.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Een eigen terrein is doorgaans niet begaanbaar voor het openbaar verkeer. De Wegenverkeerswet is hier daarom niet van toepassing. Op het terrein moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat het om een eigen terrein gaat door middel van een bordje met de tekst 'verboden toegang voor onbevoegden'.
Bij woningen waar op eigen terrein kan en mag worden geparkeerd, is in principe één inrit per woning toegestaan. Bij de inrichting van het bestemmingsplan is of wordt geen rekening gehouden met meerdere inritten t.b.v. een woonkavel.
Mag ik 'wonen' in een recreatieverblijf? Dit mag volgens de stedenbouwkundige wetgeving niet. De gemeente moet en zal je echter wel ter plaatse inschrijven als je dat vraagt. Er zullen echter ook meteen verdere stappen ondernomen worden in het kader van de stedenbouwkundige wetgeving.
Een caravan (uit het Perzisch "karawan": karavaan) is een verplaatsbare woning die met behulp van een trekhaak achter een auto kan worden bevestigd, dus een aanhangwagen om in te kamperen. Voor de meeste mensen is een caravan uitsluitend hun woning gedurende een vakantie, maar sommigen wonen er permanent in.
Mag ik permanent wonen in een vakantiewoning, bijvoorbeeld een stacaravan, een chalet of een recreatiewoning? Nee, dat mag niet. In Nederland mag je alleen wonen op een plek met een 'woonbestemming'. 'Woonbestemming' betekent dat die plek bedoeld is om er te wonen.
Over het algemeen mag u niet het hele jaar in een recreatiewoning wonen.Dit mag alleen als de gemeente het een woonbestemming heeft gegeven. In het bestemmingsplan kunt u vinden welke bestemming uw woning heeft gekregen. Het verschilt per gemeente hoe lang u in een recreatiewoning zonder een woonbestemming mag wonen.
Wonen in je camper: mag dat? Ja, dat mag! Maar voordat je je huis verkoopt en voorgoed in je camper gaat wonen, is het belangrijk dat je zaken op de juiste manier regelt. Zo ben je in Nederland verplicht om een adres op te geven zodat de overheid je te allen tijde kan bereiken.
Er bestaan geen wettelijke of decretale regel die wonen in een woonwagen verbiedt. Wel dient de regelgeving met betrekking tot woonkwaliteit (zoals isolatie) en ruimtelijke inpassing en stedenbouwkundige normen gerespecteerd te worden.
Een aanhanger of caravan met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet een kenteken hebben. Wij kunnen alleen een kenteken afgeven als het voertuig voldoet aan alle voorschriften.
Of jouw caravan voor de deur mag blijven staan ligt aan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente waar je woont. De meeste gemeenten zullen echter het voorstel APV van de vereniging van de Nederlandse Gemeenten volgen.
Bedrijfswagens (voornamelijk bestelbussen) van langer dan 6 meter en hoger dan 2.40 meter mogen niet meer tussen 18u en 7u in woonwijken staan. Doe je dit wel loop je kans hiervoor een boete te krijgen van € 90,00.