Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen).
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kan een eiblaasje dat langer blijft zitten klachten veroorzaken.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Wat is abnormaal vaginaal bloedverlies? Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, spreekt men van abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit komt veel voor. Vooral in de jaren na de eerste menstruatie en in de jaren vóór de overgang is de menstruatie vaak onregelmatig en/of heviger.
Hevig bloedverlies als u ongesteld bent (menstruatie), noemen we menorragie. Het is niet levensbedreigend, maar kan erg vervelende klachten veroorzaken. Het kan uw leven flink beïnvloeden.
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Veel bloedverlies als u ongesteld bent wil zeggen dat u langer of meer bloed verliest dan u gewend bent: U moet uw maandverband of tampon vaak verschonen, ook 's nachts. Het maandverband of de tampon is steeds helemaal vol of gaat lekken.
Wist je dat je tijdens jouw menstruatie gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed verliest? Dit is ongeveer 25 à 40 ml, tot maximum 80 ml. Hoewel het er soms dus uit kan zien alsof je veel bloedverlies hebt, kan het volstrekt normaal zijn.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.
Tijdens de 6 of 7 dagen dat je stopt met de pil is er geen opname van deze hormonen en zal het beetje baarmoederslijmvlies dat opgebouwd werd, opnieuw worden afgebroken. Dat veroorzaakt een beetje bloedverlies, maar minder dan bij een natuurlijke menstruatie. In medische termen heet dat een onttrekkingsbloeding.
Bloeding of overvloedig bloedverlies. Een hemorragie kan inwendig of uitwendig optreden.
Kenmerken van hevig bloedverlies
De menstruatie duurt bijvoorbeeld vaak een stuk langer bij een vrouw die last heeft van veel bloedverlies. Hierbij kan je denken aan langer dan een week, terwijl het aantal dagen van bloedverlies vaak tussen de 4 en 7 dagen ligt.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Bij veel bloedverlies kan een slachtoffer in shock raken. Bij shock voelt een slachtoffer zich ellendig, ziet het slachtoffer er slecht /ziek uit, ontstaat er een vale huidskleur, is het slachtoffer koud en klam/zweterig, dorstig en onrustig en slap en krachteloos.
Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo. De uitslag van het echografisch onderzoek is direct beschikbaar. De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate.
Soms zit endometriose in de eierstok. De eierstok wordt door het baarmoederslijmvlies groter en kan dan gaan bloeden of scheuren. Dit geeft heel plotseling erge buikpijn. Meestal moet de vrouw dan direct geopereerd worden om de cyste te verwijderen of de bloeding te stoppen.
Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc.
Heb je ooit onverwachte bloedvlekken in je ondergoed gevonden nadat je tijdens een toiletbezoek je broek naar beneden deed of onder de douche sprong? Deze kleine bloedvlekjes die buiten je gebruikelijke menstruatiecyclus verschijnen, staan bekend als spotting of doorbraakbloedingen.
Ook kan het voorkomen dat je regelmatig gedurende een aantal weken steeds wat bloed verliest (kan soms best ruim zijn). Dit wordt ook wel 'pseudo-menstruatie” genoemd. je hebt gedurende een wat langere periode in de zwangerschap een beetje bloedverlies op het moment dat je anders ongesteld zouden worden.
In de meeste gevallen kan de bloeding geen kwaad en onregelmatige menstruaties zijn meestal niet abnormaal. Deze komen voornamelijk in de eerste en laatste jaren van de ongesteldheid voor. In een enkel geval kan vaginaal bloedverlies wel kwaad en wordt het veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte.