U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. De houdbaarheid van water in een fles is dus langer dan wat er op het etiket staat.
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren.
Bacteriën en schimmels hebben twee dingen nodig om te groeien: voedsel en water. 'In schoon water zitten geen suikers of andere voedingsstoffen waar ze op kunnen groeien en zolang de dop erop zit komen ze er ook niet in', zegt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie. 'Dus dan bederft het water niet.
Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Tap de tank af en vul deze opnieuw met schoon en vers drinkwater.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Voor onze spijsvertering kan staand eten op zich geen kwaad. Wanneer u staat gaat er meer energie, bloed, naar uw benen. Die energie kan dan niet naar uw darmen om te helpen bij de vertering.
Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Spoelen kan handmatig gedaan worden door alle kranen open te draaien en de leidingen goed door te laten stromen. Dit kan gewoon met koud water. Over het algemeen ontstaan problemen als het water gedurende één week of langer stilstaat. Op locaties waar dit het geval is, moet het spoelen wekelijks gebeuren.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter.
Het is daarom verstandig om bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen en voorkom dat het vernevelt. Doe dit altijd als u langer dan een week van huis bent geweest.
,,Water kan wel degelijk van smaak veranderen door het een nachtje in een glas te laten staan. Dat komt omdat de chemie van het water ondertussen kan veranderen.”
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.De patiënt hoest en is soms kortademig.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Je krijgt een droge huid
Je huidcellen hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer je te weinig drinkt op een dag, krimpen je huidcellen wat ineen en krijg je een drogere en doffe huid. Voldoende vocht drinken draagt dus ook bij aan een stralende huid!
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn.
Hoeveel water moet je drinken? Gemiddeld heeft een mens zo'n 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Sport je veel, dan is het verstandig om deze inname te verhogen. Wil je afvallen, dan is het ook aan te raden om naar de 2 of zelfs 3 liter te gaan.
Water uit de kraan kan je in een schone glazen fles of kan (met deksel) in de koelkast wel een week bewaren. De kwaliteit van het water wordt minder als het water buiten de koelkast wordt bewaard. Of als het flesje niet schoon is en/of als er direct uit de fles wordt gedronken, want dan komen er bacteriën in.
Voor het reinigen en ontsmetten van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken: bleekwater; citroenzuur; schoonmaakazijn of gebitsreiniger. Er zijn ook speciale watertankreinigers verkrijgbaar bij kampeerwinkels. Deze zijn vaak wat duurder. Je kunt het best een middel kiezen waar jij je goed bij voelt.
Warm water in je camper gebruiken? In de meeste gevallen kan dat gewoon. Veel campers met een ingebouwde schoonwatertank zijn namelijk voorzien van een boiler. Ideaal voor als wilt afwassen in de camper of zodat je lekker kunt douchen.