Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken. Ze kunnen echter nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast bij 4°C (of maximum 7°C).
Het is namelijk heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, versnelt dat de oxidatie en kan er tin in het eten terechtkomen.
Waarom zou dat slecht zijn? Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud.De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen.
Tonijn in blik
Het zou wel kunnen dat de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur, iets achteruit gaat. Blikken die bol staan of lekken kun je maar beter wel weggooien. Daar kunnen namelijk wél ziekmakende bacteriën in zitten.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Conserven tot 1 jaar en mogelijk langer na THT houdbaar, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gezond, maar met mate
Normaal gesproken bevat tonijn uit blik meer eiwit dan de verse variant. Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Houdbaarheid: een tonijn stuk is in de koelkast 4 a 5 dagen houdbaar.In de diepvries is de tonijn 3 maanden houdbaar.
Geelvintonijn vinden we vaak terug als rugstuk zonder vel of in sneden, vers of diepgevroren. Tonijn heeft een heel specifieke roze-rode kleur, een lekkere smaak en is makkelijk te bereiden. Zo kan hij gepocheerd, gebakken, gestoofd of geroosterd klaargemaakt worden.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Lang houdbaar
Gedroogde pasta (twee jaar houdbaar)Gedroogde bonen. Ansjovis (op olie)Gepekeld eten.
Tonijn in zonnebloemolie leent zich fantastisch voor warme bereidingen en is daarbij neutraal van smaak. Wel zo lekker op de boterham!
Voor voedingswaren zoals ei, tonijn en pasta is dat zelfs drie tot vijf dagen, al raadt het Voedingscentrum dat af. Voor gedetailleerde bewaartijden biedt het adviesorgaan hulp met hun bewaarwijzer.
Hoe lang kan ik de verse vis bewaren? Verse vis is vier dagen houdbaar na de productiedatum. Deze productiedatum staat ook op de verpakking. Vis die gevacumeerd is, is in de vriezer 3 maanden houdbaar.
Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Toch is het ook dan nog af te raden om je eten in geopend blik te bewaren. Bij het openen kan het laagje beschadigen. Daarnaast kun je een blik niet meer goed afsluiten en droogt het voedsel uit. Ook worden de geuren van andere producten in de koelkast opgenomen.