De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Ontwenningsverschijnselen als je mindert of stopt met je gebruik komen niet voor. Na gebruik kan je wel enkele dagen een dip hebben.Als je een periode frequent en veel gebruikt hebt dan kunnen vermoeidheid en lusteloosheid enkele weken aanhouden.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.
Het lichamelijk afkicken van cocaïne duurt vaak een paar dagen, maar kan soms ook weken in beslag nemen.
Cold turkey wil zeggen dat je in één keer stopt met het gebruik van cocaïne.Dat kan best heftig zijn. Zeker als je veel coke hebt gebruikt, zul je vaak met afkickverschijnselen te maken krijgen als je plotseling stopt met coke. Helemaal zonder gevaar is dat trouwens niet.
Mensen kunnen zelf proberen om te stoppen.Het is belangrijk dat ze dan goede afspraken met zichzelf maken. Iemand kan ook om hulp van een vriend of vriendin vragen. Wanneer dit niet werkt, dan is het goed wanneer iemand zoekt naar andere hulp.
Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer aanvult.Neem de volgende dag vitamine C. Vitamine C zit in groente en fruit en sinaasappelsap. Vitamine C is een antioxidant en beschermt weefsels en organen tegen gifstoffen.
Je kan met bepaalde drugs niet zomaar stoppen. Je lichaam moet langzaam wennen aan de gestopte inname maar hiervoor zijn gelukkig medicijnen. Met sommige drugs kun je wel zelfstandig stoppen maar heb je geestelijke begeleiding nodig om een terugval te voorkomen.
Zweten, slecht slapen, maagklachten, misselijkheid; onrust ; angst; gespannenheid. Bij zwaar drinken: trillen; epileptische aanval, delirium. Onrust; slaapstoornissen; niet kunnen concentreren; maagdarmstoornissen.
Krijg je altijd ontwenningsverschijnselen? Niet iedereen heeft last van ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen die roken zien enorm op tegen stoppen, maar als ze het eenmaal proberen blijkt het heel erg mee te vallen.
Mensen die drugs hebben gebruikt kunnen zich bijvoorbeeld ziek voelen in de dagen na gebruik. Ze merken dit aan klachten (symptomen) zoals moeheid, misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn. Deze klachten gaan meestal vanzelf weer weg. Het lichaam moet dan even 'beter worden' na gebruik.
Drugs en huiduitslag
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Tot op vandaag bestaan er voor die drugs geen specifieke medicijnen om te ontwennen. Er bestaat wel medicatie die de hevigste symptomen van ontwenning opvangt. Dat zijn vooral pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepines). Naar het stoppen met alcohol en heroïne is al veel meer onderzoek verricht.
Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.
Als je veel cocaïne gebruikt of hebt gebruik kan het zijn dat je je zorgen maakt over eventueel hersenletsel. Het kan zijn dat iemand hersenschade oploopt door cocaïne gebruik. Dit gebeurt echter niet zo snel, en in sommige gevallen kan dit weer herstellen.
Het duurt bijna twee maanden voordat de serotonine-emmer weer helemaal is aangevuld. In de tussentijd heb je eigenlijk een tekort.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
Wanneer u stopt met het gebruik van cocaïne voelt u zich waarschijnlijk erg moedeloos, heeft u een leeg gevoel van binnen en bent u erg uitgeput. Daarnaast kunnen er ook stemmingswisselingen optreden, kunt u gaan hallucineren en kunnen er ook problemen met het geheugen en uw concentratievermogen optreden.
Bij ongeveer 10% tot 15% van de bevolking kan eenmalig cocaïne gebruik tot een verslaving leiden.
Een dip na cokegebruik ontstaat doordat je lichaam herstellende is. Stofjes zoals serotonine en het 'geluksstofje' dopamine zijn in grote mate vrijgekomen. Cocaïne remt ook de heropname van deze stoffen. De voorraad van deze stoffen, met name dopamine, is dus grotendeels opgebruikt en uitgeput.
Ook tijdens het alcoholmisbruik kan zich plots een delirium tremens voordoen, bijvoorbeeld wanneer iemand naast een alcoholprobleem ook één of andere infectieziekte (griep, longontsteking,...) krijgt of een vitaminetekort heeft. Een delirium tremens kan dodelijk zijn als er geen medische behandeling wordt geboden.