Behandeling met een curettage tijdens een narcose geeft geen pijn. Soms is er een beetje pijn na afloop, maar nooit hevig.
De eerste paar dagen na de behandeling kun je last krijgen van buikpijn, buikkrampen en bloedverlies. Het bloedverlies kan ongeveer twee weken aanhouden. In deze periode mag je alleen maandverband gebruiken en geen tampons. Tegen de pijn kun je pijnstillers innemen, zoals paracetamol, en een warme kruik gebruiken.
Na de curretage kun je meestal dezelfde dag weer naar huis. Omdat je voor deze behandeling onder narcose gaat, kun je daarna niet alleen naar huis. Vraag daarom van tevoren of iemand je naar huis kan brengen na de behandeling. Je gaat voor een curretage naar het Operatieve Dagbehandeling Centrum (ODBC).
Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn. Autorijden en fietsen zijn geen probleem als uw conditie dit toelaat.
Anesthesie. Omdat met name het oprekken van de baarmoedermond erg gevoelig kan zijn, is een verdoving bij een curettage noodzakelijk. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt de ingreep onder regionale verdoving (een ruggenprik) gedaan.
Een curettage is een kleine gynaecologische ingreep. Met een soort lepeltje schraapt de arts slijmvlies of zwangerschapsweefsel weg uit uw baarmoeder. Bijvoorbeeld voor onderzoek, bij abnormaal bloedverlies of na een miskraam.
Je krijgt dus niets terugbetaald van je ziekenfonds. Reken op een bedrag tussen de €500 en €950, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Meer over: Abortus.
Op de operatiekamer krijgt u een naaldje in uw hand. Daardoor wordt een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. De narcose duurt 5-10 minuten. De gynaecoloog zuigt met een dunne zuigbuis (curet) de baarmoeder leeg.
Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.
Dit varieert tussen 6 weken en 3 maanden. In principe kan je na herstel van je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw zwanger worden. Hou wel rekening met de vermoedelijke bevallingsdatum van de zwangerschap die je verloor. Deze komt er immers sowieso aan.
Meestal heb je binnen 2 tot 4 weken na de curettage weer een eisprong. Vanaf dit moment zou je dus weer zwanger kunnen raken. Vaak wordt aangeraden om te wachten tot je eerste menstruatie. Dan is je uitgerekende datum makkelijk te herleiden, mocht het de eerste keer gelijk weer raak zijn.
Sporten en zwaar tillen wordt in de eerste 2 weken afgeraden. U mag na de operatie 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. wat u wel en niet kunt.
Om de kans op infectie kleiner te maken, krijg je het volgende advies voor de eerste 2 weken of zolang je bloedverlies hebt: geen tampons gebruiken.
Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld bent geweest. De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later. Door de operatie kun je verklevingen hebben.
De nacontrole kan zowel bij ons als bij de huisarts plaatsvinden. Een nacontrole is belangrijk omdat ondanks grote zorgvuldigheid een zwangerschapsafbreking kan mislukken met name bij heel jonge zwangerschappen. Een complicatie is een ongewild en onbedoeld gevolg van een behandeling.
Het advies is om het enkele dagen rustig aan te doen en voldoende rust te nemen. Door de plotselinge hormonale veranderingen kun je je moe en onevenwichtig voelen. Na de behandeling is de lichaamstemperatuur vaak wat verhoogd. Zonder verdere klachten is een temperatuur onder de 38,5°C niet verontrustend.
De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week. Sommige vrouwen blijven tot aan de eerste menstruatie wat doorvloeien.
Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus. Om dit tegen te gaan krijg je na een abortus een recept voor antibiotica mee.
Een diagnostische curettage kan nuttig zijn bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, bloedverlies tussen twee menstruaties in, of bij bloedverlies tijdens of na de overgang. De gynaecoloog kan dan een goede diagnose stellen.
Het is helemaal van jou en je partner afhankelijk wanneer jullie weer willen proberen zwanger te raken na een miskraam. Fysiek gezien kan dit alweer vrij snel. Als het bloedverlies van de miskraam is gestopt, zal je normale cyclus weer op gang komen. Het bloedverlies kan na een miskraam twee tot vier weken aanhouden.
Als uw werknemer een miskraam of abortus krijgt in de eerste 24 weken van haar zwangerschap en zich ziek meldt bij u, heeft zij recht op een Ziektewet-uitkering. Zij krijgt dan geen zwangerschapsuitkering. Meld de miskraam of abortus bij de aanvraag voor de Ziektewet-uitkering.
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of na een curettage verloopt in de meeste gevallen vlot. Gedurende één tot twee weken kan er nog wat bloedverlies of bruine afscheiding zijn. Zolang u nog last hebt van bloedverlies, mag u geen tampons gebruiken, niet in bad en geen gemeenschap hebben.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe. Normaal gesproken is dat 6 procent. Na een curettage is dat volgens de onderzoekers 9 procent.
Om het herstel te ondersteunen kun je een multivitamine slikken. Foliumzuur kun je ook blijven gebruiken maar als je voor de multivitamine besluit zit daar al genoeg foliumzuur in toegevoegd. Een miskraam is vaak erg ingrijpend. Het brengt een abrupt einde aan jullie plannen en fantasieën over het verwachte kind.
Om het herstel van je baarmoeder te ondersteunen kun je de eerste 7 dagen na een miskraam elke dag een kopje fenegriek thee drinken. Een andere goede optie is brandnetel thee, omdat het boordevol ijzer en belangrijke mineralen zit om je bloedopbouw te ondersteunen.