ROUNDUP® kan minstens 2 jaar na aankoop bewaard worden. Uiteraard is het wel essentieel dat het product in de originele verpakking bewaard wordt, op een droge en koele plek, die niet vorstgevoelig is. Maar idealiter koop je de hoeveelheid die je effectief nodig hebt voor het komende seizoen.
Hoe lang kan ik Roundup® Contact of Rapid bewaren na aankoop? Roundup® Contact en Roundup® Rapid mag je minstens twee jaar na aankoop bewaren. Bewaar het product in de originele verpakking, op een droge, koele en vorstvrije plek.
Werkzame stof: 360 g/l glyfosaat. Onbeperkt houdbaar in gesloten verpakking. Deze verpakking mag niet opnieuw gebruikt worden.
De werking van Roundup® vermindert indien het regent binnen 6u na de behandeling.
RoundUp is een onkruidbestrijdingsmiddel. De werkzame stof glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen, onmisbare bouwstenen van de plant. Het middel werkt hierdoor systemisch: alle planten die niet resistent zijn worden gedood.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Sinds eind 2018 is de verkoop van glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup®, aan particulieren verboden. Ook het inzetten van andere selectieve onkruidbestrijders, om jouw tuin te vrijwaren van onkruid, is niet meer mogelijk.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Uit het vier jaar durende onderzoek blijk dat het onkruidbestrijdingsmiddel voor zowel mensen als dieren niet schadelijk is, tenzij een hoeveelheid wordt ingenomen die minstens honderd keer boven de toegestane dosering ligt. Ook voor de natuur is glyfosaat niet schadelijk, zo wordt geoordeeld.
10 tot 12 ml Roundup Evolution glyfosaat mengen met 1 liter water is voldoende. Niet te warm, bewolkt weer met een hoge luchtvochtigheid tijdens de bespuiting geeft de beste resultaten.
Vanaf 1 januari 2024 is het in Duitsland niet meer toegestaan om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat te gebruiken. Dat heeft de SPD-minister van Milieu venja Schulze bekendgemaakt. Het verbod maakt onderdeel uit van een plan van de Duitse regering om insecten beter te beschermen.
Oostenrijk verbiedt het chemische middel glyfosaat als eerste Europees land. Glyfosaat zit in de wereldwijd bestverkochte onkruidverdelger Roundup en kan kanker veroorzaken, wijst onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie uit.
Zout als wondermiddel tegen onkruid tussen de tegels
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft.
Kan ik een boom dood maken met RoundUp? Jazeker. RoundUp is een zeer krachtige herbicide die je kunt gebruiken bij een boom vergiftigen. Het is verstandig om dit middel met speciaal gereedschap in de boom te injecteren.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Bestrijd het onkruid reeds een eerste keer wanneer het nog geen vuist groot is. Herhaal de behandeling na een aantal weken als het onkruid terugkomt om het uit te putten. Bij moeilijke onkruiden (bv. kattenstaart en zevenblad) zal een herhaling sowieso nodig zijn.
Onkruid (éénjarig en doorlevend): Meng 45 ml Roundup Rapid Concentrate met 1 liter water > goed voor 20 m2. Mossen: Meng 35 ml Roundup Rapid Concentrate met 1 liter water > goed voor 20 m2. Deze verpakking van 270 ml Roundup is dus goed voor een maximum behandelde oppervlakte van 120 m2.
Met ROUNDUP® PA Snel Onkruidvrij Concentraat bestrijd je eenjarige en onkruiden snel en effectief. De werkzame stof in dit product is Nonaanzuur. Na toepassing op de plant zal de celwand van de plant worden aangetast, waardoor de plantcellen leeglopen. Dit leidt tot een volledige uitdroging van het plantenweefsel.
Sinds 2016 is Glyfosaat als chemische onkruidbestrijding verboden in de groenvoorziening én in tuinen. Het Europese verbod op o.a. glyfosaat heeft gevolgen voor groenvoorzieners zoals Allgroen bv én ook voor u als particuliere tuinbezitter.
Het pelargonzuur tast de celwand van de plant aan, waardoor de plantencellen leeglopen. Het resultaat? Een volledige uitdroging van het plantenweefsel! Het product doodt alle éénjarige en doorlevende onkruiden en grassen zoals zevenblad, paardenbloem, heermoes, klavers, weegbree en netels.
De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van een kaliumzout in plaats van een IPA-zout, waardoor er per liter product meer werkzame stof aanwezig is. In plaats van de huidige 360 gram actieve stof bevat de nieuwe formulering 480 gram. Hierdoor neemt het te bewerken oppervlak met 33 procent per liter toe.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
Glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen. Onkruiden die niet resistent zijn worden hierdoor gedood. Door het middel bijvoorbeeld eens in de 6 of 7 jaar gericht in te zetten in een meerjarenaanpak worden meerjarige onkruiden effectief bestreden.