Als u een erfenis krijgt, neemt u als erfgenaam eerst de beslissing of u de erfenis wel of niet aanvaardt. Als u de erfenis aanvaardt en u erft een voertuig, dan bent u verplicht om binnen 5 weken het kentekenbewijs over te schrijven op uw naam of op naam van een nieuwe eigenaar.
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kenteken op uw naam laten zetten. Dit heet overschrijven. Bent u de partner van de overledene en wilt u de auto houden? Ook dan moet u het kenteken op uw naam laten zetten.
De auto als onderdeel van een erfenis. De auto van de overledene is onderdeel van de erfenis en dus erven de erfgenamen gezamenlijk de auto. De erfgenamen zijn verplicht om binnen vijf weken na het overlijden het kentekenbewijs over te schrijven op naam van één van de erfgenamen of een nieuwe eigenaar.
Zolang de autoverzekering doorloopt, is het toegestaan om te rijden in de auto van een overleden persoon. Wel is het belangrijk om de auto zo snel mogelijk te verkopen of over te schrijven. De auto is onderdeel van de erfenis en dat wil je netjes met alle erfgenamen regelen.
Mag je in de auto rijden van een overleden persoon? Zolang de auto verzekerd is, mag je erin rijden. Dit geldt ook in de periode dat de auto nog op naam van de overledene staat.
Als u de erfenis aanvaardt en u erft een voertuig, dan bent u verplicht om binnen 5 weken het kentekenbewijs over te schrijven op uw naam of op naam van een nieuwe eigenaar. Zolang u dit niet doet, bent u als erfgenaam verantwoordelijk voor de verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting van de auto.
Autoverzekering na overlijden
Zolang het kenteken nog op naam van de overleden eigenaar staat, moet deze ook verzekerd blijven. Pas als de auto is overgeschreven kan de autoverzekering worden opgezegd. De nieuwe eigenaar moet dan zelf een autoverzekering afsluiten.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen.
Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Geld van rekening afhalen na overlijden
Let op: je bent niet automatisch eigenaar van het saldo op de rekening van de overledene. Dus ook geld opnemen na overlijden van de rekeninghouder kan niet zomaar. Als nabestaanden geld van de rekening halen zonder dat dat eerst juridisch geregeld is, is dat strafbaar.
Bij overname van een ouder moet je bijvoorbeeld je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouder, de manuele inschrijving bij de DIV regelen… Het kan een maand of langer duren voordat alles wettelijk in orde is.
Overdracht na overlijden
Een overdracht van de gewone nummerplaat is enkel mogelijk gelijktijdig met een inschrijving van een voertuig. En enkel de langstlevende echtgenoot / echtgenote, de overlevende wettelijk samenwonende partner of een van de kinderen van de overledene kan het kenteken overnemen.
1. Het bestuursorgaan legt geen bestuurlijke boete op indien de overtreder is overleden. 2. Een bestuurlijke boete vervalt indien zij op het tijdstip van het overlijden van de overtreder niet onherroepelijk is.
Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen.
Wat als u overlijden niet meldt bij de bank? U bent verplicht het overlijden te melden bij een bank. Als u dat niet doet, dan is dat strafbaar, net als geld opnemen van die rekening.
Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie. Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de tweede graad (zoals een grootouder, broer, zus of kleinkind) heb je recht op twee dagen verlof. Je kunt deze dagen opnemen op de dag van overlijden en de dag van de begrafenis of crematie.
Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kunnen zij regelen dat hun kind niet van hen erft. Maar het kind houdt recht op de legitieme portie.
Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.
Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij. Wilt u het anders dan dit standaard erfrecht geregeld hebben, zult u een testament nodig hebben.
Je bent verplicht een auto te verzekeren op naam van degene die er het meeste in rijdt. Doe je dat niet en zet je de verzekering op naam van je vader of moeder? Dan pleeg je fraude.
Wil je je auto op een andere naam laten verzekeren, terwijl jij de eigenaar bent? Dat is niet mogelijk. De eigenaar van de auto, verzekert de auto ook.
Als de verzekeringnemer is overleden, staat er op eventuele post over deze verzekering 'aan de erven van' met de naam van de overledene. Vaak vinden de nabestaanden dat niet prettig. Je kunt dit voorkomen door de verzekering op je eigen naam zetten. Je hebt dan wel toestemming nodig van de andere erven.