Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes: voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k); voor zilver 835 en 925 (sterling); voor platina 850, 900 en 950.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
Keurtekens zijn in Nederland verplicht en waarborgen de 'echtheid' van het materiaal. 925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De nummers 925 betekend eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat.
Op het hoogtepunt bedroeg de prijs van zilver meer dan 1000 euro per kilogram. In de laatste jaren fluctueert de zilverprijs weer tussen 400 en 600 euro per kilogram.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Heb je een gulden uit dat jaar, dan kan je deze vergelijken met een later jaartal, door de munt bijvoorbeeld op een houten tafel te laten ronddraaien en naar het gerinkel te luisteren. Een zilveren gulden geeft een heldere toon, terwijl een nikkelen exemplaar doffer klinkt.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Antieke zilveren voorwerpen hebben een geheel eigen charme en met hun bijzondere glans en glinstering vertegenwoordigen ze een rijke geschiedenis. Een echte blikvanger, gemaakt met passie en liefde is een omschrijving die perfect past bij antiek zilver! Wilt u een prachtige collectie antieke zilveren bewonderen?
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Voor 1697 en na 1720 was Sterlingzilver de norm 925/000. Tegenwoordig noemt men als het 1e gehalte zilver sterling zilver maar niet al het sterling zilver wordt in Engeland gemaakt. Er is ook heel veel 1e gehalte zilver gebruikt voor slecht gemaakt en goedkoop geproduceerd zilver!
Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken. Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad.
Oftewel 835 duizendsten zilver ten opzichte van 1000 delen puur zilver (835/1000=83.5%). 835 zilver is na 925 zilver het hoogste gehalte zilver dat vaak voor sieraden gebruikt wordt en wordt daarom ook wel het tweede gehalte zilver genoemd.
Het verzilverde bestek werd gemerkt met Gero 90 of Gero 100. De getallen 90 of 100 geven de dikte aan van de verzilvering, het bestek is gemaakt van een onedel basismateriaal met een laagje zilver.
Het Nederlands muntgeld bevat zilveren guldens, zilveren rijksdaalders en zilveren tientjes.
Zo werden er in de periodes van Koning Willem I, II en III en van koningin Wilhelmina munten geslagen die zwaarder waren in gewicht en een hoger zilverpercentage bevatten. Sommige van deze zilveren guldens zijn tegenwoordig zeer zeldzaam, waardoor ze bij verzamelaars een hogere winst kunnen opleveren.
De Nederlandse Guldens zijn allen geslagen in 72% zilver. Deze munten worden tegenwoordig voor de zilverwaarde verhandeld doordat deze waarde hoger ligt dan de nominale waarde. Zilveren guldens (1954-1967) wegen 6,5 gram per stuk en zijn geslagen in 72% zilver. Elke gulden bevat dus 4,68 gram puur zilver.
Actuele Zilverprijs vandaag: 622€ per kilo / 0,62€ per gramBeste Prijzen voor uw ZILVER - ZILVERBAREN - ZILVEREN MUNTEN.
Zilver is een natuurproduct en kan na verloop van tijd gaan oxideren. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt. Zoals ijzer kan gaan roesten, is een verkleuring van een metaal als zilver ook te wijten aan oxidatie.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.