Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Frituurvet is een natuurlijk product en daardoor aan bederf onderhevig. Diamant adviseert je het frituurvet te verversen wanneer je de pan drie maanden of langer niet hebt gebruikt.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
"Hoe lang blijft olie in de frituurpan?" Olie verliest veel van zijn kwaliteiten als het ouder is dan zes maanden. De meeste oliën moeten na acht tot tien keer gebruik worden vervangen. U moet de olie na elk gebruik uit de frituurpan halen, zeven en op de juiste manier bewaren tot de volgende keer.
Ja! Frituurolie bewaren en hergebruiken is een geweldige manier om afval te minimaliseren. Nadat u de olie hebt laten afkoelen, zeef u deze door een fijne zeef met een paar lagen kaasdoek (of een koffiefilter) om alle overgebleven voedseldeeltjes te verwijderen.
Frituurvet en (bak)olie kun je inleveren bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
4 Filter de olie na gebruik
Frituurolie kun je meer dan één keer gebruiken, maar ook niet onbeperkt: na 6 à 8 keer frituren is de olie 'op' en vormen zich schadelijke stoffen bij verhitting.
Hoe vaak maak je de frituurpan schoon? Elke keer als je het frituurvet vervangt, maak je de frituurpan schoon. Dit is ongeveer eens per 5 keer gebruiken. Als je de frituurpan hebt gebruikt maar daarna lange tijd niet van plan bent te gebruiken, maak 'm dan een keer extra schoon.
Dergelijke indicaties omvatten schuimvorming, verdonkering of overmatig roken , wat aangeeft dat de olie moet worden weggegooid. Andere tekenen van verslechterde olie zijn een ranzige geur en/of het niet bubbelen wanneer er voedsel wordt toegevoegd. De olie wordt dikker wanneer deze wordt gekoeld, maar keert terug naar de oorspronkelijke consistentie wanneer deze opnieuw wordt verwarmd.
Het uiterlijk van uw olie kan u ook een aanwijzing geven of deze ranzig is geworden. Veel oliën worden troebel en scheiden zich wanneer ze in de koelkast worden bewaard, maar olie die donker is geworden of een schuimend oppervlak heeft bij kamertemperatuur, moet worden weggegooid.
Hoe herken je oude frituurolie? Oude frituurolie is vaak te herkennen aan schuimvorming op het oppervlak tijdens het frituren. Dit kan duiden op vervuiling van de olie door verbrande voedseldeeltjes. Ook visuele onzuiverheden en troebelheid zijn duidelijke tekenen dat de olie vervangen moet worden.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet wordt verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel. De biodiesel die gemaakt wordt van deze afvalstoffen kan na het recyclageproces bijvoorbeeld bijgemengd worden bij traditionele diesel.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Om frituurolie te hergebruiken, hoeft u deze alleen maar te zeven en in een afgesloten pot op een koele, donkere plaats te bewaren .
Hittebestendig en Gezond
Dankzij zijn hoge rookpunt is deze olie bijzonder geschikt voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren of grillen. Daarnaast is druivenpitolie van nature rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder omega 6, die bijdragen aan een gezonde levensstijl en een gebalanceerd dieet.