Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in. Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
De ijstaarten kun je zonder moeite voor 3 weken in de vriezer thuis bewaren. Mocht je dus na het kerstdessert nog wat over hebben, kun je de ijstaart gewoon terug in de vriezer doen.
Grote kans dat je vanille-ijsje deze zomer duurder wordt. En ook de vla zou weleens prijziger kunnen worden. Dat heeft alles te maken met een mislukte vanille oogst in Madagaskar, het land waar de meeste vanille geproduceerd wordt.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Voor corona kon je bij veel ijssalons een bolletje krijgen voor 1 euro. Maar nu kost een bolletje vaak 1,25, 1,50 of soms nog meer. De prijsstijging komt vooral door de hogere energieprijzen. Het is daardoor een stuk duurder geworden om het ijs koud te houden.
De beste temperatuur voor het bewaren van het ijs ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius. Met deze temperatuur ben je er zeker van dat de structuur en smaak het best behouden blijven. Scheppen doe je het best bij een temperatuur van -15 graden Celsius.
Dit betekent dat je bij een diepvriezer van -20°C: een ijscoupe of halve liters sorbet 5 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een halve liter schepijs 10 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur. een liter schepijs 15 min moet laten ontdooien bij kamertemperatuur.
Gelukkig zijn in Nederland de regels voor het bereiden van voedsel streng. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt goed in de gaten of snackbars en ijssalons schoon genoeg werken. De kans is in Nederland dus heel klein dat je ziek wordt van softijs.
Zogeheten aërobe kiemen en coliformen kunnen zich zo op grote schaal in het ijs ontwikkelen.
Deze ijskristallen ontwikkelen zich door warme lucht. Bij het openen en hersluiten van de verpakking kan warme lucht komen. Deze lucht zit vast in de verpakking, waarbij het vocht gaat condenseren. Temperatuurschommelingen veroorzaken de ijskristallen.
Door het hoge percentage melkvet, krijgt het ijs een heerlijke romige smaak. Magere melkpoeder kan eventueel in combinatie met volle melk en slagroom worden gebruikt om het ijs meer body en volume te geven. Instant volle melkpoeder is zeer geschikt voor koffie en desserts, voor een romige smaak.
Elke dag ijs eten is voor ons geen straf. Wij houden van ijs en krijgen er geen genoeg van. Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs?
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.
Hoe bewaar ik mijn ijs of ijstaart het best? Je zorgt best voor voldoende (vlakke) ruimte in je diepvries.
Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen. Dit is altijd 'ongeveer' juist.
Gebruik een bord als een deksel. Neem een bord, draai hem om, plaats hem bovenop de taart en wikkel het geheel in aluminiumfolie of plasticfolie. Easy! Wel alleen doen als je geen decoratie bovenop je taart hebt gemaakt.