De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen man is 350 milligram.Bij een vrouw is dit 300 milligram. Deze hoeveelheid kun je halen uit normale voeding.
Er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300-350 mg voor mannen en 250-350 mg voor vrouwen. De maximale dosering in supplementen van magnesium wordt gesteld op 400 mg.
Teveel magnesium binnenkrijgen met reguliere voeding is vrijwel onmogelijk. Een overschot ontstaat dan ook vaak bij het gebruik van teveel magnesiumtabletten, pillen of magnesiumolie. Om dat te voorkomen is er voor supplementen dan ook een aanvaardbare bovengrens van 250 milligram per dag vastgesteld.
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte.
Volgens de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is de veilige inname van magnesium, met voedingssupplementen, 250 mg. Deze hoeveelheid kan je naast je voeding dus veilig innemen. Een hogere dosering magnesium kan een laxerend effect geven. Lees meer over veilig gebruik van magnesiumsupplementen.
Het kan enkel gebeuren wanneer je langdurig te veel magnesium slikt (als supplement) en lange tijd meer inneemt dan 250 mg per dag. Teveel magnesium is niet schadelijk, al kun je er wel vervelende klachten door krijgen, zoals diarree en misselijkheid.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week.Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Magnesium helpt de stress te verlichten door je spieren rust te geven. Kortom, je hebt magnesium wel degelijk nodig. Teveel is niet goed, maar te weinig dus ook niet. Weet ook dat als je veel magnesiumrijke voeding eet, jouw lichaam niet alle magnesium uit die voeding opneemt.
De Magnesium Bisglycinaat van Nutribites zijn momenteel de beste magnesium tabletten en bestaan uit de twee best opneembare magnesiumverbindingen: bisglycinaat en -citraat. Een tablet bevat 125mg aan magnesium en is voor veel personen al voldoende om de dagelijkse magnesiumbehoefte aan te vullen.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Een magnesiumtekort heeft dus niet alleen effect op je spieren of invloed op je stresslevels, maar ook op je energie, je bloeddruk en zelfs op je mentale gezondheid. Magnesium bevordert namelijk ook de aanmaak van vitamine D.
Is magnesium van Kruidvat ook goed? Het magnesium supplement van de Kruidvat bevat magnesiumoxide.Dit is een vorm van magnesium die niet zo effectief wordt opgenomen als andere vormen van magnesium. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daardoor niet goed opgenomen in de lichaamscellen.
Vitamine A is een antagonist, oftewel een tegenwerker, van vitamine D. Een hoge dosis vitamine A kan de vitamine K-opname tegengaan. Vitamine B2 is nodig bij de omzetting van de actieve vorm van vitamine B6. Bij een lage inname van B2 en B6, helpt extra vitamine B2 om het B6-gehalte te verhogen.
Abrikozen, bananen en zelfs amandelen zijn slechts enkele voorbeelden van heerlijke vruchten die aanzienlijke hoeveelheden magnesium bevatten. En het is niet alleen fruit; vette vis zoals zalm, paranoten, cashewnoten en zelfs tarwekiemen zijn ook uitstekende bronnen.
Bladgroente
Naast het feit dat bladgroenten erg gezond zijn, zijn ze ook een bron van magnesium. Vooral spinazie springt er bovenuit want met 200 gram gekookte spinazie zit je al op bijna 40% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Ook in boerenkool en andijvie vind je magnesium.
Ogen. Magnesium helpt de ogen ontspannen, net zoals het helpt bij een normale spierwerking.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij de activatie van de energiebrandstof van het lichaam, genaamd ATP. ATP wordt namelijk pas actief wanneer het gebonden is aan magnesium.Dit kan ervoor zorgen dat je vaak moe bent.
Magnesium speelt een belangrijke rol bij slaap. Het mineraal is onlosmakelijk verbonden met veel processen in ons lichaam en speelt ook een rol bij onze nachtrust. Magnesium helpt namelijk bij de productie van melatonine, ons 'slaaphormoon'.
GABA receptoren zijn neurotransmitters die je slaap verbeteren door te zorgen voor minder hersenactiviteit. De receptoren laten je lichaam en geest rusten. Dit is nodig om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Door 's avonds magnesium in te nemen, heb je minder angst en stress.
Magnesium speelt een grote rol bij veel vitale processen in het lichaam. Helemaal bij ouderen kan een magnesiumtekort leiden tot uiteenlopende lichamelijke klachten, die moeilijk te herkennen zijn. Het is goed om te weten wat de oorzaken en symptomen van een magnesiumtekort bij ouderen zijn.
Magnesium ondersteunt de schildklier. Het is cruciaal voor de productie van het schildklierhormoon. Het werkt ook ontstekingsremmend, wat auto-immuun-ontstekingen vermindert.