Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
“Het dan opeten is dus ideaal, al kan je het op dat moment ook invriezen – in een goede diepvrieszak. Je zal misschien een klein beetje kwaliteitsverlies hebben, maar het is nog altijd beter dan je brood twee, drie à vier dagen te laten liggen en het dan op te eten.”
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Brood kan simpelweg worden ontdooid door het uit de vriezer te halen en in de verpakking neer te leggen. Eventueel kun je ook het benodigde aantal sneetjes uit de verpakking halen en die op een bord leggen. Brood kan nog sneller worden ontdooid in de magnetron. Kies daarbij het laagste vermogen.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Verpak het brood zoveel mogelijk luchtdicht, bij voorkeur in plastic broodzakken. Papieren zakken kan ook, dat zijn de zakken van de bakker, maar deze kunnen bij het ontdooien wat nattig worden. Dus uit de zak halen bij het ontdooien.
Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Harde of zachte korst
Een brood met zachte korst kan het beste in de plastic zak blijven zitten waar het in geleverd wordt (goed afsluiten!). Een brood met harde korst gedijt het beste in een papieren zak.
Het zou ongeveer zeven tot tien dagen moeten duren voordat je een aanzienlijke hoeveelheid schimmel op het brood ziet zitten. Het kan zijn dat je na vijf dagen al schimmel ziet, afhankelijk van de broodsoort die je gebruikt.
De meeste broodsoorten kun je slechts 1 maand invriezen, denk aan: witbrood, volkorenbrood en bruinbrood. Hoeveel dagen kun je brood buiten de vriezer bewaren? Dat is afhankelijk van het broodsoort. Sommige broden kun je enkele weken bewaren, terwijl andere na een kleine week al beschimmelen.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Volgens zeggen bevat vers (warm) brood stoffen die zwaar liggen op de maag o.i.d. en dat zorgt voor een slechtere spijsvertering.
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels. Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten.
Ga je brood invriezen? Bewaar het brood in dit geval wel in (diepvriesbestendige) plastic zakken. Zo kun je heel makkelijk voor een langere tijd zelfgebakken brood bewaren. Vries je het brood in z'n geheel in, dan kun je het ook heel goed nog even oppiepen na het ontdooien.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Brood ontdooien in de oven is lastiger, want de hitte verspreidt zich van buiten naar binnen. Als de buitenkant heet wordt en uitdroogt, kan de kern nog bevroren zijn. Sneetjes brood ontdooien in de broodrooster, is niet aan te raden.
Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van je oven nog belangrijker.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.