Op mensenhandel staat in beginsel een celstraf van maximaal twaalf jaren.
De politie heeft speciaal voor mensenhandel opgeleide rechercheurs in dienst. Zij zoeken op plekken waar mensenhandel kan plaatsvinden en luisteren met aandacht en zorg naar het verhaal van het (potentiële) slachtoffer.
Volgens betrouwbare schattingen zijn er jaarlijks 5.000 tot 7.500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland (Nationaal Rapporteur, 2021).
Sinds 1 juli 2016 is de maximum gevangenisstraf voor mensensmokkel verhoogd. Mensensmokkelaars kunnen nu 6 tot 18 jaar gevangenisstraf krijgen.
Uitganspunt is een gevangenisstraf van 24 maanden per slachtoffer wanneer er 1 dag is gewerkt en het slachtoffer dus 1 dag is uitgebuit. Naarmate de uitbuiting langer heeft geduurd, zal een hogere straf worden geëist aan de hand van de hierna beschreven bandbreedte.
Wat is mensenhandel
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon.
Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling. De betaling kan plaatsvinden in de vorm van geld of andere vergoedingen, zoals kleding of eten (Nationaal Rapporteur Mensenhandel, 2022). Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel.
Straffen op mensenhandel
Op mensenhandel staat in beginsel een celstraf van maximaal twaalf jaren. Indien er verzwarende omstandigheden bestaan, zoals het plegen van mensenhandel in vereniging of wanneer het slachtoffer komt te overlijden. In het laatste geval is de maximale celstraf van levenslang gesteld.
'Slachtoffers van mensenhandel zijn niet alleen vrouwen, maar ook mannen', schrijft de organisatie op de website over de situatie hier. 'Het meest voorkomende land van herkomst is Nederland. Andere veel voorkomende landen van herkomst zijn Bulgarije, Roemenië en Nigeria. '
Misschien denk je dat loverboys alleen in de stad voorkomen, maar dat is niet zo. Je ziet ze steeds vaker op het platteland. Veel loverboys zijn actief op internet, waardoor hun werkveld heel groot is.
Mensenhandel komt in Nederland voor in met name de seksindustrie, horeca, land- en tuinbouw, de bouw en op de binnenlandse vaart. Verder zien we steeds meer slachtoffers die gedwongen worden criminele handelingen te verrichten, zoals zakkenrollen en winkeldiefstallen plegen.
Bij mensenhandel wordt iemand gedwongen om te werken onder onmenselijke omstandigheden, om seks te hebben, te bedelen of te stelen. Arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.
Hoe gaan uitbuiters te werk? Mensenhandelaren misleiden slachtoffers vaak vanuit een liefdesrelatie of vriendschap. Ze maken misbruik van een kwetsbare economische, psychische of sociale positie van het slachtoffer.
U kunt een mogelijk slachtoffer van mensenhandel melden bij CoMensha. Ook kunt u bij deze organisatie terecht om situaties van mogelijke uitbuiting te bespreken. Het CoMensha zet zich in voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel. CoMensha helpt slachtoffers hulp en opvang te vinden.
Er is sprake van vrouwenhandel wanneer iemand door middel van (bedreiging met) geweld, misleiding of misbruik van overwicht door derden gedwongen wordt om bijvoorbeeld als prostituee te werken.
Gedwongen prostitutie
Van die ruim 3000 Nederlandse vrouwen is ongeveer de helft minderjarig. Dettmeijer: "Dat is schokkend, omdat we die groep maar voor 10 procent in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma's het leven in."
De meeste zijn Marokkaanse Nederlanders, maar loverboys kunnen ook van Antilliaanse of Turkse afkomst zijn. Ook zijn er Nederlandse loverboys actief. Vaak hebben ze meerdere meisjes voor zich werken en opereren ze in criminele netwerken.
Wie zijn slachtoffers van loverboys? Deze meiden hebben vaak al tegenslagen gehad, traumatische ervaringen opgedaan of zijn opgegroeid in een gezin met problemen. Eventuele eerdere hulpverlening heeft gefaald. Ze hebben grote behoefte aan erkenning, aandacht, liefde en bevestiging.
De Rijksoverheid heeft de inzet van de 'lokpuber' mogelijk gemaakt met de nieuwe wet Computercriminaliteit III. De lokpuber is geen echte puber. Het is een meerderjarige opsporingsambtenaar die zich voordoet als een minderjarige. De wet kan bijdragen aan de opsporing van loverboys op het internet.
U kunt arbeidsuitbuiting anoniem melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit kan ook als u alleen een vermoeden heeft dat iemand wordt uitgebuit op het werk. Bijvoorbeeld als mensen onder dreiging of dwang hun salaris af moeten staan.
Vermoedt u dat iemand gedwongen wordt om criminele handelingen te verrichten, neem dan direct contact op met de politie via het alarmnummer 112. Criminele uitbuiting kan voorkomen in verschillende vormen. Zo kan het gaan om het plegen van inbraken, diefstal, zakkenrollerij of gedwongen bedelarij.
Tegenwoordig wordt maar liefst 50 procent van de slachtoffers geronseld via internet. Jongens en meisjes worden bijvoorbeeld verleid om zich voor de webcam uit de kleden. Of de uitbuiters zijn in het bezit van seksueel getinte beeldmateriaal waarmee ze jongens en meisjes chanteren.
Loverboys leggen contacten op het schoolplein, in een club of via internet. Ze ronselen jongeren via social media, jongerensites en chatboxen. Soms chanteren ze met seksueel getinte foto's en filmpjes.
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.