Gemiddelde levensduur van autobanden Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.
Er blijken Europese statistieken te zijn die aangeven dat het gemiddelde ligt tussen 25.000 en 50.000 km voor bestuurders met een normale rijstijl. Heb je een rustige rijstijl, zijn pieken tot 75.000 mogelijk. Maar met een sportievere rijstijl kan dat ok dalen tot onder de 10.000 km.
Waarom zou ik niet het hele jaar met winterbanden rijden? In de winter raden wij u af om met zomerbanden te rijden, maar kunt u in de zomer wel met winterbanden rijden? Ook dit raden wij af. Het profiel van de winterbanden zorgt ervoor dat u met hogere temperaturen minder grip en een langere remweg hebt.
De levensduur van een band is maximaal 10 jaar, zelfs al zien de banden er als nieuw uit. Dit komt doordat het materiaal waar de banden van gemaakt worden maar 10 jaar mee gaan.
2- Tien jaar is het maximum
Wanneer de banden 10 jaar na hun productiedatum nog niet zijn vervangen, adviseert Michelin om ze uit voorzorg te vervangen. Ook als ze nog bruikbaar lijken en volgens de slijtage-indicator nog niet versleten zijn. Dit geldt eveneens voor reservebanden.
Rij veilig: met zomerbanden is je remweg veel langer
Op een nat wegdek is de remweg al snel vier meter langer. En bij sneeuw soms zelfs 28 meter langer. Zowel het profiel als de rubbersamenstelling van een zomerband is simpelweg niet geschikt voor de wintermaanden.
Leeftijd van een band
Banden met schade door veroudering zijn onveilig, ongeacht voldoende profiel. Het beoordelen van een band op veroudering is specialistenwerk. Laat je banden van 6 jaar of ouder daarom jaarlijks controleren door de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.
All season banden
Ze combineren de functies van zomer- en winterbanden, waardoor u veilig kunt rijden in droge en natte weersomstandigheden in de winter en de zomer, evenals over sneeuw. Dit is het belangrijkste voordeel van all season banden ten opzichte van zomerbanden.
Beste profiel zomerband
De prestaties van de banden worden sterk beïnvloed door de profieldiepte. Een nieuwe band heeft, afhankelijk van het type, een profieldiepte tussen de 7,0 en 8,5 mm.
Je wisselt de banden op de velgen. Daar zit meer werk aan voor het wisselen. Daarbij wordt het ventiel vernieuwd en het wiel gebalanceerd. Reken op kosten die rond de € 115,00 voor vier banden of wielen komen.
U bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.
Uit de test van de ANWB blijkt dat de 4-seizoenenbanden, ten opzichte van zomerbanden, vooral slecht scoren qua rijgedrag en stuurgevoel. De 4-seizoenenbanden doen het in de zomer wel beter dan winterbanden, maar op droog wegdek presteren bijna al deze banden slechter dan een gespecialiseerde zomerband.
Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/uur is de remweg al ongeveer 20% langer bij winterbanden. Daarnaast slijten winterbanden tijdens warm weer veel sneller. Wij adviseren dus om bij temperaturen boven 7°C (in de maanden april t/m september) zomerbanden te gebruiken.
Over het algemeen kun je aanhouden dat de levensduur van all season banden met de hoogste kwaliteit ongeveer 50.000 kilometer bedraagt. Ga je voor een goedkopere klasse, dan gaan ze vaak maar tussen de 20.000 en 30.000 kilometer mee.
De winterband is de veiligste keuze. Een 4-seizoenenband bevat minder lamellen (inkepingen) dan een winterband, waardoor hij minder grip heeft bij glad weer. Ga je graag op wintersport vakantie met je eigen auto? Bij de meest wintersportlanden zijn winterbanden verplicht.
All season banden zijn meestal iets goedkoper dan winterbanden, maar wel duurder dan zomerbanden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk en type band. Als voorbeeld een all season band met een veel voorkomende bandenmaat (185/65/R15). Deze kunnen wij voor je leveren vanaf 94 euro per stuk, inclusief BTW en montage.
De Nederlandse wet schrijft voor dat de profieldiepte van banden over het gehele loopvlak minimaal 1.6 mm moet zijn. Voor uw eigen veiligheid wordt het echter ten zeerste aangeraden om uw zomerbanden al te vervangen bij een profieldiepte van minder dan 2 mm.
Draai de voorwielen helemaal naar links en daarna naar rechts, zodat je het loopvlak van de band goed kunt zien. Druk per band op verschillende plekken een profieldieptemeter in een van de hoofdgroeven die op het midden van de band zitten. Op het schermpje kun je aflezen of de band nog voldoende profiel heeft.
De minimale profieldiepte is 1,6 mm. Dit betekent dat u de banden moet vervangen zodra ze deze limiet hebben bereikt.
De Falken ZIEX ZE310 Ecorun is de beste op droog wegdek. De Continental PremiumContact 6 en de Nokian Wetproof scoren bovengemiddeld op droog. De beste uit de test op nat wegdek is de Continental PremiumContact met op de hielen de Goodyear EfficientGrip Performance 2.
Dit is beter voor de veiligheid, de kosten en het milieu. Met zomerbanden rijd je zuiniger, heb je minder slijtage aan je banden, een kortere remweg en meer grip op de weg.
Winterbanden – hoe lang gaan ze mee? De afstand die je kunt afleggen met je winterbanden ligt tussen de 30.000 en 100.000 km. De gemiddelde levensduur van autobanden komt dus uit op ongeveer 65.000 km bij “normaal” gebruik. Het is niet precies te zeggen hoeveel jaar winterbanden meegaan.
Hoe weet ik hoe oud een band is? Op de zijkant van uw band staat een zogeheten DOT-code.De laatste vier cijfers achter de letters 'DOT' (Department Of Transportation), vertellen wanneer een band is geproduceerd. De eerste twee cijfers vermelden de productieweek, de laatste twee cijfers het jaar.
Ook niet in Duitsland. Alleen als u in het bezit bent van een goedkeur om in Duitsland 100 km/h te mogen rijden (Tempo 100) dan mogen de banden maximaal maar 6 jaar oud zijn.
Het rubber van een uitgedroogde band is minder soepel en raakt sneller beschadigd. Hierdoor kunnen zelfs stukjes rubber losraken, waardoor het karkas of canvas zichtbaar wordt. De kans op een klapband is groot bij een band met scheuren in het rubber. Op de plekken met scheuren is het rubber minder sterk.