Grofweg kun je stellen dat je thuis voelen bestaat uit 4 'eigenschappen': terugtrekken, controle, verbondenheid en identiteit. Als je deze 4 eigenschappen naar het fysiek weet te vertalen, dan krijg je het 'warme gevoel' dat we thuis voelen noemen. Wat denk jij?
Hang gordijnen op
Gordijnen kunnen ook veel doen voor de sfeer op je slaapkamer. Ook al heb je verduisterende jaloezieën, een gordijn maakt deze ruimte juist gezelliger. Kies voor warme- of pastelkleuren of juiste exemplaren in dezelfde kleur als de muren voor de mooiste kleurcombinatie.
Richt je eigen plekje in
Een plek waar je kan letterlijk en figuurlijk kan 'thuiskomen', een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, je veilig voelt, waar je muziek kan luisteren of gewoon even kan ontspannen. Die plek kan van alles zijn: Je slaapkamer. Zetel met een tafeltje met al je favoriete boeken ernaast.
Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Bij strakke en moderne interieurs wordt er vaak gekozen voor wit, zwart en grijs. Een woonaccessoire in een opvallende, warme kleur kan dan wonderen doen. Je kan de ruimte ook warmer maken door te kiezen voor een accentmuur in een iets donkerdere kleur. Daarnaast kan ook een vleugje goud warmte brengen in je interieur.
Welke kleuren geven warmte aan de woonkamer? De belangrijkste warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Natuurlijk komen deze drie kleuren in allerlei nuances. Van mosterdgeel en oranjerood tot terracotta en goud: alles is mogelijk.
Creëer de juiste sfeer
Een grote ruimte vraagt meer voor een gezellige sfeer. Ga voor tapijten, hangende gordijnen, manden, kussens en andere accessoires om de kamer niet te kil te houden. Zachte materialen zorgen ervoor dat de ruimte er uitnodigend uitziet.
Je hebt een grote ruimte, dus maak er gebruik van! Denk buiten normale kaders. Zet je bank van de muur af en plaats daarachter een open kast om decoratie op display te zetten. Voeg meer sfeer toe met behulp van gekke kussentjes met leuke printjes, een hippe gallery wall en heel veel groene plantjes.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Een lichaam went dus wel degelijk aan een lagere temperatuur. Het is even bikkelen, maar dan kan je lijf bijvoorbeeld 15 graden aan. Of dat ook gezonder is dan leven bij 20 graden is nog niet helemaal duidelijk, zegt Kingma. "Het is nog niet helemaal onderzocht of het leven alleen bij lage temperaturen gezond is.
Wat is de juiste plek voor een eettafel? Een prominente plek, in het midden van de kamer zodat je er omheen kunt lopen, is niet overal haalbaar. Je schuurt met je kont tegen de muur of veegt een schilderij van de muur als je om de tafel poogt te lopen. Kies er dan liever voor om een kant tegen de muur te zetten.
Zorg ervoor dat er geen lampen direct op het scherm schijnen en zet je TV niet recht tegenover of voor een raam. Het felle zonlicht kan zeer vermoeiend zijn voor de ogen.
Schuif de bank een stukje van de muur af en zet een grote open (boeken)kast tegen de muur aan. Ga de hoogte in om ruimte te besparen en zet storage of boeken die je weinig leest meteen achter de bank. Maak de kast levendiger door de boeken op sommige plekken af te wisselen met andere decoratie.
In thuisbrengen, thuiskomen en thuisbezorgen gaat het om 'naar huis'. In zich thuis voelen heeft thuis een andere betekenis, namelijk 'op z'n gemak'. Zich thuis voelen is daarmee vooral vergelijkbaar met zich prettig voelen, zich veilig voelen, zich ziek voelen, enz.