bewaartipJe kunt het gemberbier 1 week in de koelkast in de afgesloten fles bewaren.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Deze verfrissende drank is niet alleen een dorstlesser, maar ook nog eens gezond alternatief voor frisdrank! En dit allemaal omdat het een gefermenteerde drank is. Fermentatie betekent dat suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen worden omgezet in zuur, gas of alcohol.
Eenmaal geopend, in de koelkast bewaren en binnen drie tot vier maanden consumeren.
Het verschil tussen ginger beer en ginger ale is dus dat het eerste gefermenteerd is en daardoor een veel pittiger en uitgesproken gembersmaak heeft en iets minder koolzuur. Ginger ale is een echte frisdrank en het heeft een zachtere, zoetere smaak met toetsen van sinaasappel of kaneel.
Breng het gemberwater aan de kook met de suiker. Laat zonder deksel 30 minuten zachtjes indikken tot siroop. Laat afkoelen en giet de siroop in een fles of een bokaal met schroefdop. Op een koele, donkere plek kun je hem enkele weken bewaren.
Verse gember is een stevige knol met een gladde schil. Hij ruikt sterk en vers. Verse gember is niet vochtig, maar is ook niet uitgedroogd. Eentje die niet meer zo vers is heeft vaak een rimpelige schil, kan verkleuringen hebben en is zachter.
Na het vullen van je fles kun je de gembersiroop het beste bewaren in de koelkast. Omdat er veel suiker in zit is het zeker een paar weken houdbaar.
Ginger beer vs.
Traditioneel werd gember gefermenteerd en met een mix van water en suiker gebrouwen. Het resultaat was een gemberbier met 11% alcohol (en ja, daarvan komt dus het woord beer in ginger beer!). De meeste hedendaagse en commerciële ginger beers zijn echter non-alcoholisch.
Traditioneel gemberbier is een gezoete en koolzuurhoudende, doorgaans niet-alcoholische drank. Deze wordt geproduceerd door de natuurlijke fermentatie van bereide gember, gist en suiker. De oorsprong ligt in de koloniale specerijenhandel met het verre oosten en de suikerproducerende eilanden van de Caraïben.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk product tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
"Zoek naar de gember met de strakste, gladste schil." Gember schillen is volgens Tan zonde, omdat juist vlak onder de schil de stof zingibain zit. Die zou helpen bij de spijsvertering en helpen eiwitten te verbranden. "Als je een lichtblauwe rand ziet, dan is dat juist goed, dat is de werkzame stof."
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken. Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren.
Het National Center for Complementary and Alternative Medicine deed hier onderzoek naar en vond dat kan gember voor bijwerkingen kan zorgen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Maar dat is niet alles, bij een hoge dosis gember kan je ook last krijgen van brandend maagzuur en diarree.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Gembersiroop is niet alleen goed voor de gezondheid en verhoogt je weerstand, maar het is ook erg lekker. Dit is voor sommige medicinale kruidenbereidingen wel eens anders. Daarom kan je het zowel als een heerlijke drank of als een krachtig medicijn gebruiken.
Gembersiroop geeft een zoet accent aan gerechten en is heerlijk in sauzen en Aziatische saladedressings. Het is een goede vervanging verse gember, maar is iets zachter en zoeter van smaak.
Ginger beer of gemberbier is geen bier. Oorspronkelijk werd het wel gebrouwen als bier door gember, gist, water en suiker te laten fermenteren. Hierdoor kreeg het ook een alcoholpercentage van 11%. In ginger beer zit geen alcohol.
De oorsprong van wat we nu gemberbier noemen, ligt in het Verenigd Koninkrijk. Daar 'brouwden' ze in de 18e eeuw een licht alcoholisch drankje, gemaakt van suiker, citroen, water én natuurlijk gember, dat ze mee hadden genomen van de koloniën.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig!
Gooi 'm in de vriezer
Zo blijft het shotje tot 3 dagen goed als je 'm in de koelkast bewaart en zelfs 3 maanden in de vriezer. Zorg er dan wel voor dat je de gembershot zo snel mogelijk na het afhalen in de vriezer stopt. Zo behoud de shot zijn vitaminen en mineralen en kun je 'm langer bewaren.