Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gekookte groenten zijn 2 dagen houdbaar in de koelkast. Vries groente in om de houdbaarheid te verlengen. Blancheer groente voor je ze invriest. Blancheren betekent kort koken (enkele minuten).
Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten. Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten.
Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Groenten en fruit
Als ze gekookt zijn, zijn restjes groenten die in een luchtdichte verpakking worden bewaard, meestal 3-7 dagen houdbaar in de koelkast. Gekookte groenten uit blik, zoals bonen of andere peulvruchten, zijn over het algemeen 7-10 dagen houdbaar als ze goed worden bewaard (2).
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder. Koken in schoon water heeft als voordeel, en dat is niet onbelangrijk voor je omgeving, dat je wat minder winderig wordt van je bonenmaaltijd ;-).
Kook ze daarna 3 tot 5 minuten in een pan met kokend water. Even afspoelen onder koud water. Doe de bonen in een diepvriesbakje. Klaar, nu kun je de sperziebonen invriezen.
De perfecte groene bonen hebben een verse uitstraling en moeten kunnen 'breken”. Dit is een goede manier om te testen op versheid. Echter is die versheid niet altijd gegarandeerd. De meest voorkomende klachten gaan over slappe bonen, roest en bruinverkleuring.
Sperziebonen kunnen 3-4 dagen in een papieren of (composteerbare) plastic zak in de koelkast bewaard worden.
Daarnaast geldt ook dat je sperziebonen een dag van tevoren kunt schoonmaken als je ze later wilt gebruiken.
Kook de bonen gedurende 3 minuten en neem ze er snel uit met een schuimspaan. Doe de bonen direct in het koude water om ze snel af te koelen. Haal de bonen uit het water en laat ze goed drogen voordat ze de vriezer ingaan.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling. Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Heb je een restje gekookte worteltjes over? Dan kun je deze 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afsluitbaar bakje.
Geen houdbaarheidsdatum
Voor deze producten is het belangrijk om goed te kijken, ruiken en proeven. Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen.
Bereid eten kun je 3 maanden bewaren in de vriezer. Bij de lage temperatuur van de vriezer (meestal is dat -18 ℃) kunnen bacteriën niet (verder) groeien. Daarom kun je kliekjes erg lang bewaren in de vriezer.
Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen.