Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Hoe lang kun je vlees bewaren in de koelkast? Voor rauw gevogelte, gehakt en filets geldt een algemene richtlijn van twee dagen. Grotere stukken – zoals een gebraad, steak of koteletten – blijven iets langer goed.Dat vlees maak je best binnen de vijf dagen klaar.
Hoe lang is rauwe biefstuk houdbaar in de koelkast? Bewaar rauwe biefstuk 3-5 dagen in de koelkast . Let echter wel op de uiterste verkoopdatum en de houdbaarheidsdatum. Biefstuk kan een paar dagen na de uiterste verkoopdatum nog vers blijven, maar u moet biefstuk invriezen vóór de houdbaarheidsdatum als u het niet voor die datum wilt gebruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
In de koelkast
Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop. Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop. Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Als de textuur slijmerig is, is het waarschijnlijk bedorven . Een ander teken dat de biefstuk bedorven is, is de vieze geur. Als het vlees vies of zuur ruikt, is het waarschijnlijk bedorven. Ten slotte kunt u controleren of het vlees warm aanvoelt.
Het vlees in het midden van de verpakking komt niet in aanraking met zoveel zuurstof. Daardoor heeft het ook paarse tinten, die grijs kunnen lijken naast de rode stukjes. Zolang dat de enige verandering is, is het vlees veilig om op te eten.
Ruikt het vlees muf, dan is rauwe consumptie geen goed idee – vers rundvlees heeft een vitale, wat zoete en ijzerachtige geur.
Rauwe biefstuk kan zijn beste kwaliteit en versheid behouden gedurende 3 tot 5 dagen in de koelkast op 40 graden F of lager. Deze temperatuur vertraagt bederf en de groei van door voedsel overgedragen bacteriën.
Hangt ervan af hoe het verpakt is. Vlees dat vacuüm verpakt is, blijft langer houdbaar, en dat is waarschijnlijk wat je ziet in winkelverpakkingen met een houdbaarheidsdatum van 10+ dagen . Zodra je het opent, begint de klok van 2-3 dagen te tikken. Als het niet vacuüm verpakt is, begon die klok te tikken op het moment dat het in de slagerskast werd geplaatst.
Blijf uit de gevarenzone van de temperatuur
Deze adviezen zijn niet alleen voor de show, elk bederfelijk voedsel dat langer dan twee uur buiten de koelkast blijft staan, is een geweldig recept voor voedselvergiftiging. Wanneer mensen — of zelfs recepten — aanraden om rauw vlees te temperen, raden ze niet aan om je vlees twee uur of langer buiten de koelkast te laten staan.
tip 1: Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen
Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Echter, biefstuk die meerdere dagen in de koelkast heeft gelegen, kan ook grijs worden, wat aangeeft dat het mogelijk aan meer zuurstof in de koelkast is blootgesteld. Dit betekent echter niet per se dat het niet veilig is om te eten , vooral als het geen onaangename geur of slijmerige textuur heeft.
Een goed biefstukje heeft een grove marmering van wit vet over het gehele stuk vlees. Deze zal bij de bereiding goed smelten in het vlees en een sappig en mals eindresultaat geven. Als dit bijna niet te zien is of een bruine/gele tint heeft, is het vlees oud en moet je het absoluut vermijden.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Als u een sterke, onaangename geur van uw vlees opmerkt , is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en het weg te gooien . Het is het risico gewoon niet waard als u bedenkt dat het eten van bedorven vlees kan leiden tot voedselvergiftiging en allerlei gezondheidsproblemen.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse tint moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren.
Voor "uiterste verkoopdatum" die thuis verstrijkt, kunt u het voedsel nog een korte tijd bewaren, afhankelijk van wat het is. Enkele veelvoorkomende producten zijn gehakt en gevogelte (1 tot 2 dagen na de datum), rundvlees (3 tot 5 dagen na de datum) , eieren (3 tot 5 weken na de datum).