Lariks is net als douglas een harshoudende houtsoort. Hierdoor is het minder gevoelig voor schimmels en rotten. Verder wordt de houtsoort na verloop van tijd steeds harder. Dankzij deze eigenschappen is lariks relatief duurzaam.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Zowel douglashout als larikshout zijn duurzaam en erg geschikt voor buitengebruik. Door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig is in dit hout zijn ze als het ware op een 'natuurlijke manier' geïmpregneerd (lees beschermd) tegen weersinvloeden.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Larix. Kan gevaarlijk vonken. Voor normaal gebruik in een vuur niet erg geschikt. Dit hout geeft veel warmte maar verbrandt snel en vonkt veel.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
De lariks valt op, omdat in de herfst de naalden mooi oranje-geel verkleuren en afvallen. Gedurende de winter is de boom kaal. In het voorjaar verschijnen frisgroene nieuwe naalden, die jong fluweelzacht zijn. Decidua betekent loof verliezend.
Lariks is een zacht houtsoort en valt onder naaldhout. Naaldbomen groeien relatief snel in vergelijking met loofbomen, waardoor er een minder compacte houtsoort ontstaat. Het voordeel van zachthout is dat het relatief goedkoop is, maar ook minder duurzaam dan bijvoorbeeld Bankirai of Accoya.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Lariks hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Lariks hout.
Welk hout gebruikt u? Voor een overkapping gebruikt u stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Lariks Douglas hout gaat bijvoorbeeld met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Van zichzelf hebben Douglas- en Lariks hout een warme rood, roze tekening. Door de invloed van wind, zon en regen zal dit hout extreem snel verkleuren (vergrijzen) waardoor die warme uitstraling verloren gaat. Douglas hout behandelen tegen vergrijzen, is buiten daarom ook aan te raden.
Het meest gebruikte lariks hout wordt verbouwd in Noordwest-Europa. Door het zachte klimaat daar, groeit de lariksboom relatief snel. Hierdoor zitten de jaarringen verder uit elkaar wat leidt tot een grovere houtsoort. De tegenhanger van de lariks is de Siberische lariks.
Lariksen of lorken zijn zomer groene naaldgewassen, die hun naalden in het najaar verliezen. Maar ze bieden, evenals loofbomen, het hele jaar een afwisselende aanblik: zachtgroene naalden in het voorjaar, donkergroene in de zomer en in het najaar stralend gele kleuren.
Zware houtsoorten zijn haagbeuk, valse acacia, beuk, eik, es, kastanje, notenboom, olm, kers en esdoorn. Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
Siberisch Lariks is een naaldhoutsoort afkomstig uit Siberië en wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding of vloerdelen. Het grootste verschil met het Europese Lariks (ook wel Douglas hout) is dat het lichter van kleur is. Daarnaast heeft het een veel hogere duurzaamheid dan het Europese Lariks.
Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.
De lariks kan 50 m hoog en 600 jaar oud worden. Hij groet snel. Zijn kroon is eerst smal kegelvormig, later vaak breed met een afgeplatte top. Hij is eenhuizig, d.w.z. mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen zitten aan dezelfde boom.
Van de verse en gedroogde naalden van de den, spar, lariks en jeneverbes kan thee getrokken worden. Je kunt de naalden ook suikeren. Van de naalden van de jeneverbes kun je ook olie of siroop van te maken. Ze krijgen dan dezelfde smaak als de bessen zelf.
Als je wel lengtegroei van de scheut wilt, kies je de gewenste knop(pen) en snoei je de scheut voorbij die knoppen. Op die manier kun je in één seizoen al snel een serieuze nieuwe tak maken. De knoppen zullen in hetzelfde seizoen of anders het volgende uitlopen. Een lariks kan makkelijk scheuten van 30 a 40 cm maken.
Het heeft een heerlijke geur en is het duurste hout ter wereld: agar. De soorten waar agar van afkomstig is, zijn beschermd. Daarom mag je voor eigen gebruik niet meer dan 24 ml olie, 1 kilo snippers en 2 reeksen kralen meenemen.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.