Kleine en jonge vogels zouden twee of meerdere keren per dag gevoerd kunnen worden, vooral wanneer het koud is en de vogels meer energie nodig hebben. Sommige grotere soorten kunnen, mits in goede conditie, soms een dag vasten (geen eten krijgen).
Dat is afhankelijk van het seizoen en de grootte en gewicht van de uil. Ook of er jongen gevoed moeten worden speelt natuurlijk een grote rol. Maar een gemiddelde van 2 tot 3 muizen per dag is het meest voorkomende wanneer ze geen jongen hebben te voeden. Overigens eet een bosuil heel gevarieerd.
Uilen zijn carnivoren en eten dus alleen vlees. Je moet ze prooidieren voederen, zoals muizen en ratten, grote sprinkhanen en kuikens. Voeder ze niet alleen eendagskuikens, want dan komen ze bepaalde mineralen en vitaminen te kort.
Eten en gegeten worden
De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
In gevangenschap moeten kerkuilen dagelijks gevoerd worden met eendagskuikens en knaagdieren. Een koppel volwassen kerkuilen eet drie tot vijf eendagskuikens per nacht. Twee muizen staan gelijk aan één eendagskuiken.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns.
Een kerkuil bijvoorbeeld, kan maar nauwelijks vetreserves aanleggen, terwijl er heel wat energie nodig is om zijn lichaamstemperatuur boven de 40º Celsius te houden. Dus een paar dagen zonder eten maakt dat de kerkuil al snel helemaal uithongert.
Een agressieve bosuil heeft het gemunt op fietsers op een fietspad in het Noord-Brabantse Knegsel. Meerdere mensen kregen flinke klappen van de roofvogel op hun hoofd, tot bloedens toe. Geert Sanders van Vogelwerkgroep De Kempen ging poolshoogte nemen, maar werd zelf ook geraakt.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
De uil wordt vaak gezien als een slim dier, maar hij is niet slimmer of dommer dan andere vogels.
Een uil rust overdag op een beschutte plek, 's avonds en 's nachts gaan ze op zoek naar eten. Ze slagen er vaak wonderwel in om zich te verstoppen omdat hun schutkleur op boomschors lijkt.
Fabeltje. Dat uilen overdag niet kunnen zien, is overigens een fabeltje. Ze kunnen net als wij beter zien als er meer licht is, maar ze moeten hun ogen wel tegen fel licht beschermen door de pupillen te vernauwen en de oogleden dicht te knijpen (ook net als wij).
Hij heeft zich aangeleerd geruisloos te vliegen door de donkere nacht, zodat geen enkele vogel wakker wordt om alsnog wraak te nemen. Ook heeft de uil sindsdien een enorme hekel aan muizen die ellendige muizenholletjes maken waaruit gevangenen ontsnappen. Daarom jaagt de uil iedere nacht op muizen.
Normaal gesproken haalt de uil het vocht uit het vlees dat ze eten. Wij denken echter dat ze wel, hoewel minimaal, drinken. Er moet echter altijd wel een bak met water aanwezig zijn waarin ze kunnen baden en eventueel uit drinken.
Schooltv: Uilskuikens - De jonkies van een uil.
Als ze ongeveer vijftig dagen oud zijn, beginnen ze korte vluchten te maken. In totaal duurt het zo'n twee maanden voordat de jongen zelf in staat zijn een prooi te vangen. Een bosuil is na één jaar volwassen en kan dan voor nageslacht zorgen. Bosuilen kunnen zo'n 10 á 15 jaar oud worden.
Wanneer je de uil ziet dan is het vaak een teken dat je klaar bent om een bepaalde stap te nemen. Mocht je niet zeker weten of je er klaar voor bent dan is dit het teken wat je moet hebben. Het laat zien dat je het met vol vertrouwen op je kunt nemen, hoe lastig het ook kan zijn om te doen.
De steenuil doet dat rond middernacht en overdag; hij verblijft dan meestal op vaste "roestplaatsen": in de dekking van beplanting of gebouwen, of in de nestholte. Bij mooi weer kun je hem vaak ergens in de luwte zien genieten van het zonnetje.
Als je veel naar de Harry Potters hebt gekeken dan zou je kunnen denken dat uilen ideale huisdieren zijn. Je kunt ze zelfs de post laten bezorgen. Het is echter absoluut geen huisdier, maar een inheemse beschermde wilde vogel.
Uilen komen bijna overal ter wereld voor, behalve op Antarctica. Soorten die in Europa leven zijn onder meer de ransuil, de bosuil, de kerkuil, de steenuil, de oehoe, de velduil, de Oeraluil, de sneeuwuil en de Laplanduil. De bosuil is een soort die veel voorkomt in Europa, en hij is ook te vinden in Nederland.
De kerkuil is een veel voorkomende roofvogel met zowel witte als bruine veren. Deze roofvogel heeft een uitstekende manier van jagen. Zijn dieet bestaat onder andere uit allerlei muizensoorten en ratten. Tijdens de jacht gebruikt hij onder andere zijn scherpe klauwen om zijn prooi te vangen.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Uilen hebben geen tanden, dus de muizen die ze te pakken krijgen, slikken ze in één hap door. In de maag van een uil verteren niet alle onderdelen van die dieren.
Prooikeuze zeer gevarieerd, voornamelijk allerlei kleine zoogdieren en vogels, tot het formaat jonge konijnen en duiven. Daarnaast kikkers en padden, kevers, regenwormen (jongen), incidenteel vis.