Wanneer je gember fijngesneden gaat gebruiken, verwijder dan eerst de schil met een dunschiller, een fijn mes of een lepel.Snijd daarna de gember fijn of druk deze door de knoflookpers.
Een duim gember is 5 centimeter (2 inch) lang, 1,5 centimeter (0,6 inch) in diameter.
Een stuk rauwe gember van 1 inch met een diameter van 1 inch levert ongeveer 1,1 eetlepels gehakt op, met een gewicht van .26 ounce . Een stuk dat iets minder dan 4 inch meet, weegt 1 ounce (28,3 gram) en meet ongeveer 1/4 kopje als het gesneden is. Een hele kop gehakte gember weegt ongeveer 4 ounce.
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Hier is een beter idee: schil je gember niet. We hebben vragen gelezen over of je je gember wel of niet moet schillen op threads op het web, dus besloten we om onze voedingsdeskundige, Dana Angelo White, MS, RD, ATC, te raadplegen. " Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana.
Schil de gemberwortel en snijd deze in kleine stukjes. Breng water aan de kook en voeg de gember toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten trekken. Zeef de thee en voeg eventueel honing of citroen toe voor extra smaak.
Terwijl de schil van veel groente en fruit voedingswaarde bevat. Als de gember(schil) erg oud is dan verwijder je de schil liever wel. Redenen waarom je geen gember meer gaat schillen: de buitenste schil van gember is zo dun dat dit niet op te merken is in gekookte gerechten.
Je kunt de wortel grof snijden om mee te laten trekken in een soep of bouillon. Op deze manier gebruik je alleen de smaak van de gember en verwijder je de wortel na het trekken. Daarnaast kun je gember ook gebruiken wanneer het fijngesneden of geraspt is. Zo wordt gember onderdeel van je gerecht.
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Als u gemalen gember wilt gebruiken als vervanging voor verse gember, of andersom, dan kunt u het beste de verhouding 6:1 verse gember tot gemalen gember aanhouden. Houd er echter rekening mee dat voor sommige recepten (zoals zoetigheden of gebak) verse gember geen goede vervanging is voor gemalen gember, omdat de smaak veel sterker en wranger is.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Een duim gember is 5 centimeter lang en heeft een diameter van 1,5 centimeter.
Heb je geen aandoeningen, maar wil je wel gewicht verliezen om dat zo te houden? Ook dan is kan gember te hulp schieten, want mogelijk helpt gember bij afvallen. Hoewel er meer menselijke studies nodig zijn, zijn er namelijk aanwijzingen dat gember bijdraagt aan het managen van obesitas.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Snijd het geschilde deel van de gemberwortel, dwars op de vezels, in stukjes . (Gebruik de stukjes om gekonfijte gember te maken!) Als je in je recept sliertjes of julienne-gesneden gember nodig hebt, stapel dan twee of drie 'stukjes' gember tegelijk op elkaar en snijd ze in lucifers.
Verwijder donkere en heel droge stukjes van de gember, je hoeft de gember niet te schillen. Snijd in dunne plakken. Rijg ze aan de satéprikkers (ca. 5 a 6 plakjes per prikker).
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
Gember invriezen is een geweldige optie om de versheid te verlengen, omdat gember die in zijn geheel is ingevroren tot wel vijf maanden houdbaar is. Zorg er wel voor dat u de gemberwortel wast en droogt voordat u hem invriest, en bewaar hem in een plastic zak of diepvriesbestendige container.