Dompel 1 of 2 keer per dag de teennagels helemaal onder in de azijn. Hiervoor kun je ook een voetenbad gebruiken. Maak het voetenbad wel schoon elke keer als je het gebruikt hebt om kalknagel te behandelen. Azijn is zuur en kan het voetenbad aantasten als je het niet schoon maakt na gebruik.
Een behandeling met pillen tegen schimmel werkt het beste. Van de 100 mensen met schimmelnagels die deze pillen nemen, gaan de schimmelnagels bij ongeveer 63 mensen weg. Uw huisarts kan u deze pillen voorschrijven. U krijgt dan itraconazol of terbinafine tabletten (pillen).
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Een kalknagel ontwikkelt zich vaak uit zwemmerseczeem, een schimmelinfectie aan de huid. Als zwemmerseczeem niet tijdig wordt behandeld, kan de schimmel zich verspreiden naar de nagels.
Wat is een schimmelnagel
Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In sommige situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden kan duren en u thuis dagelijks de nagel moet behandelen.
Spontaan herstel komt zelden voor. Zelfs met behandeling slaagt men er soms niet in om een schimmelnagel definitief uit te roeien. Vaak is er herval. Als de schimmelnagel hindert, of als het uitzicht je stoort, kan een lokale behandeling geprobeerd worden, op voorwaarde dat minder dan 50% van de nagel is aangetast.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Vaporub is een zalf die je rondom de kalknagel kan smeren. De werkzame stoffen van de zalf komen pas tot werking op het moment dat ze in aanraking komen met lichaamswarmte. De werkzame stof Thymol zorgt ervoor dat de nagel ontsmet en bacterievrij gemaakt wordt.
Dol op nagellak!
Je kunt je schimmelnagels deze zomer natuurlijk ook camoufleren door ze een fraai kleurtje te geven. Hoewel het waarschijnlijk tegen al je princiepes indruist, kun je toch maar beter de lak laten staan. Lak sluit de nagelplaat af, waardoor de nagel te weinig zuurstof krijgt.
Hoe ontstaat een kalknagel? Een huidschimmel is de oorzaak van een kalknagel. De schimmel kunt u bijvoorbeeld oplopen via een zwembadvloer. Wanneer uw weerstand minder is, bestaat de kans dat de schimmel gaat groeien en de huid rood wordt of gaat schilferen.
Terbinafine doodt schimmels en gisten. Bij schimmel- en gistinfecties van de huid en nagels, zoals ernstige vormen van voetschimmel en schimmelnagels.
Tot zover de theorie. In de praktijk blijken de schimmels een ontsnappingsroute te hebben, legt Wösten uit. De enzymen die ze aanmaken werken het beste bij een zuurgraad van 7. Maak je hun omgeving zuurder, met azijn bijvoorbeeld, dan scheiden de schimmels ammoniak uit waardoor de verzuring snel teniet wordt gedaan.
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Door ophoping van schimmels onder de nagel kan het lijken alsof de kalknagel dikker is dan andere nagels. In werkelijkheid wordt deze juist afgebroken. In vergevorderde gevallen kan de kalknagel zelfs geheel loslaten.
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Een kalknagel wordt ook wel schimmelnagel genoemd (onychomycose). De teennagel is dan geïnfecteerd met een schimmel (meestal een zogenaamde trygophyton of candida schimmel) of gist. Vaak ontstaat het doordat voetschimmel overslaat op de nagels.
Doordat de nagel dikker wordt, kan deze ook pijn gaan doen. De nagelriem wordt gevoeliger wanneer de nagel bij de nagelriem geïnfecteerd is. De druk van de dikkere nagel kan de hele teen gevoeliger maken, zeker wanneer je aan het sporten bent.
Gebruik condooms en glijmiddelen waar geen zaaddodend middel aan is toegevoegd. Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen. De vagina spoelen met azijn of melkzuuroplossing of vaginaal toegediende yoghurt is onwerkzaam.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan.
Helpt azijn tegen voetschimmel of tegen een schimmelnagel? Azijn tegen voetschimmel of azijn tegen schimmelnagels helpt helaas niet. Het beste middel tegen voetschimmel is toch echt een antischimmelmedicatie.
Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren! De tijd dat een kalknagel volledig is uitgegroeid is afhankelijk van hoever de schimmel zich in de nagel heeft begeven.
Wanneer je een kalknagel behandeling doet, dan kan het zijn dat je geen gebruik kunt maken van je normale nagellak. Deze laten namelijk de werkzame stoffen niet door. Hiervoor hebben wij bij Pedimarkt een uitstekende doorlatende nagellak van Samenwerkende Pedicures voor.
Knip de schimmelnagel(s) kort en vijl daarna de nagel zo veel mogelijk 'schoon'. Herhaal deze behandeling elke 3-4 weken. Voor het beste resultaat kunt u hiervoor een professionele nagelvijl aanschaffen die u dan ook uitsluitend voor uw schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen.