Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken.Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar het is niet nodig om meer zout te eten dan normaal. Via onze voeding krijgen we namelijk al (meer dan) genoeg zout binnen.
Omdat het lichaam streeft naar een evenwicht in de concentratie van verschillende vloeistoffen, zal het water aan de lichaamscellen onttrekken. Het is dan ook aan te raden om een klein beetje zout toe te voegen aan het water, ongeveer negen gram keukenzout per liter.
Veel groentes hebben een hoog vochtgehalte, daarom is dit perfect voor in een verfrissende salade. Denk bijvoorbeeld aan groentes zoals komkommer, courgette, selderij, tomaat, paprika en pompoen! Met salades kun je goed variëren, maak er een op basis van pasta of gooi lekker wat fruit doorheen.
Zout is belangrijk voor zenuwprikkelgeleiding, seintjes vanuit je hersenen die bijvoorbeeld spieren opdracht geven je arm omhoog te tillen, en het samentrekken van spieren. Daarnaast is zout van belang bij de vochtbalans in je lichaam en speelt het een rol bij de regeling van de bloeddruk.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.
Toch kan een lichaam ook niet zonder zout. Zout is namelijk nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld voor het regelen van het vocht, het prikkelen van de zenuwen en het samentrekken van spieren. Je hebt dus een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Onderzoek bij muizen laat zien dat een zoutrijke voeding leidt tot een afname van de bloedtoevoer naar de hersenen, beschadiging van bloedvaatwanden van capillaire netwerken en cognitieve achteruitgang. Lange tijd werd aangenomen dat deze effecten een direct gevolg waren van een te hoge bloeddruk.
Beter doe je gewoon een ijsklontje in je water. Daarnaast is een voedselgroep die vochtafdrijvend in je lichaam werkt: diuretisch voedsel. Dat wil je niet op een warme dag. Daarom is het aan te raden om de komende dagen: asperges, venkel, artisjokken en mango's te laten voor wat ze zijn.
Sambal bij een hittegolf
Niet voor niets wordt in tropische landen vaak pittig gegeten. Uitgerekend op warme dagen helpen pepers of sambal je om af te koelen. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten, waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Het zweet verdampt en je lichaam koelt af.
Het ontstaat wanneer je het vochttekort (door het zweten) niet compenseert. Water drinken is dan de correcte remedie. Hypotone dehydratatie is uitdroging die gepaard gaat met een tekort aan zout (door zoutverlies via zweten, diarree, braken, …).
Nee, zout is geen dikmaker. Het bevat namelijk geen calorieën. Wel kun je door het eten van te veel zout vocht vasthouden. In ernstige gevallen wordt dit oedeem genoemd.
Wanneer je te weinig water drinkt, wordt het bloed dikker en neemt de bloeddruk af. Op die manier stroomt het bloed enkel nog naar de meest vitale organen wat leidt tot duizeligheid, concentratiestoornissen en misselijkheid. Ook ons hart heeft water nodig. Wie te weinig drinkt, beïnvloedt de werking van de zenuwcellen.
Als je lichaam te weinig water bevat, noem je dat uitdroging. Uitdroging heeft allerlei gevolgen, zoals sufheid en moeheid. Het zorgt er ook voor dat je meer kans hebt op: bijwerkingen van medicijnen.
Zout kan namelijk ontzettend goed zijn voor je huid, je haar en je nagels. 'Natuurlijke zouten zitten boordevol mineralen zoals kalium, magnesium en calcium die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de huid te versterken,' zegt dermatoloog Joshua Zeichner.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Minder dan drie gram zout per dag: groter risico
Maar Canadese wetenschappers hebben nu ontdekt dat een zoutarm dieet mogelijk ook helemaal niet zo gezond is. Sterker nog, wie minder dan drie gram zout per dag eet, zou zelfs méér kans hebben om hart- en vaatproblemen te ontwikkelen.
Bij het zweten verlies je vocht, elektrolyten en zouten (natrium, kalium, magnesium, …). In vochtige omstandigheden en bij intensief sporten kan dat vochtverlies gemakkelijk oplopen tot meer dan 2000 milliliter per uur. Op een gemiddelde 'gewone' trainingsdag verlies je tussen de 500 en 2000 milliliter vocht per uur.
Vooral een tekort aan zout wordt je vrij snel fataal (schattingen lopen uiteen van één tot 3 weken). Water bevat in het algemeen wel een klein beetje, maar niet genoeg om op te overleven. Vandaar dat hongerstakers vaak als enige concessie wel wat zout tot zich nemen.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.
Het meeste zout krijg je binnen via vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, sauzen en snacks. Fabrikanten voegen zout niet alleen toe vanwege de smaak, maar ook voor de houdbaarheid en structuur van een product.