Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan en die oververhitting kan een oorzaak zijn van brand. Oververhitting kan bijvoorbeeld ontstaan als de filters van de droger verstopt zijn, als de afvoerslang verstopt is of als de afvoer voor warme lucht geblokkeerd is.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Opgehoopt stof kan in combinatie met gloeiende verwarmingselementen, vonkende contacten of een defecte motor namelijk zo vlam vatten. Daarnaast kunnen stofdeeltjes ervoor zorgen dat de ventilatoren verstopt raken waardoor de wasdroger oververhit raakt en in brand vliegt.
AMSTERDAM Mensen die na april 2014 een wasdroger hebben gekocht van het merk Hotpoint-Ariston of Indesit moeten het apparaat laten controleren. Die kunnen namelijk gevaarlijk zijn vanwege kans op brand.
Als een warmtepompdroger goed werkt zal de temperatuur tussen de 5°C en 35°C liggen. De temperatuur hangt ook af van het droogprogramma. Hoe lager de temperaturen, hoe langer een warmtepompdroger doet over het droogproces.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
Dat de wasdroger van alle elektrische apparaten in huis het meest brandgevaarlijk is, heeft namelijk alles te maken met een verstopt stoffilter. Na iedere droogbeurt zit er standaard een laagje stof in de droger.
En voor wie het zich afvraagt: ja, ook in de droger kunt u best bijtijds de was eruit halen, met de vochtige dampen die daar bij vrij komen. Dit valt ook met regelmatige reiniging van het rubber, en goed luchten, te voorkomen.
Waneer de wasdroger naar brand ruikt is er vaak een probleem met oververhitting. Dit kan verschillende oorzaken hebben, meestal zitten de luchtkanalen verstopt met pluis en stofresten. Hierdoor ontstaat er een verminderde luchtstroom waardoor de temperatuur te hoog wordt.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Kan je een droger 's nachts aan laten? Nee, zet de droger uit wanneer je naar bed gaat. Als de droger in brand vliegt terwijl je slaapt, zal je niet wakker worden en zal de rook je bedwelmen. De droger 's nachts aan laten staan is daardoor erg gevaarlijk.
Oorzaak. Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
Let op. Het wordt niet aangeraden droogproces stoppen tijdens werking. Als er geen dringende redenen zijn om dit te doen, wordt aanbevolen het droogproces te laten doorgaan totdat deze is voltooid. Om het droogproces te stoppen voordat de cyclus is voltooid, druk je op de aan/uit-schakelaar om de droger uit te zetten.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden.