Half harde kaas, zoals Emmentaler en Goudse kaas, is iets minder lang houdbaar dan harde kaas. Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed. Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Bewaartip voor dit product
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Harde kazen: Harde kazen zoals cheddar, parmezaanse kaas en goudse kaas kunnen twee tot drie weken in de koelkast bewaard worden als ze op de juiste manier worden bewaard.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Kaas behoudt zijn smaak en textuur beter als je alleen de korst aanraakt tijdens het snijden. Gebruik naast het bewaren van de kaas in de koelkast een kaasschaaf of mes om plakken te snijden en vermijd direct contact met de kaas zelf.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen.
Zodra de verpakking is geopend, gebruikt u voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als u vers gesneden delikaas koopt, gebruikt u deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe lang kazen in de koelkast houdbaar zijn nadat ze geopend zijn, hangt grotendeels af van het type kaas. Zachte varianten bederven sneller dan harde varianten. Over het algemeen moeten zachte kazen na opening zeven dagen in de koelkast houdbaar zijn, terwijl harde kazen drie tot vier weken houdbaar zijn .
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Halfvaste kaas
Cheddar, Gouda, Zwitserse en andere halfharde kazen kunnen ongeopend tot zes maanden bewaard worden, of drie tot vier weken na opening . Omdat ze minder water bevatten dan zachte kazen, verspreidt het bederf zich niet zo snel, dus je kunt eventuele schimmel wegsnijden, waarbij je een marge van ongeveer een inch overhoudt, zegt Maples.
Goudse kaas combineren
Vooral op een kaasplank raden we aan om vers fruit, zoals appels, perziken of peren, te combineren met gedroogd fruit, zoals gedroogde abrikozen en kersen, voor extra variatie. Als u een oude Goudse kaas bij de hand hebt, die zoeter en complexer is, kies dan voor een zoete combinatie met chocolade of zelfs een brownie .
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
De beste temperatuur voor het bewaren van kaas is tussen 35 en 45 graden F, met een hoge luchtvochtigheid . De crisper van de koelkast is meestal een goede keuze. Als u een mooie verzameling kazen hebt, kunt u een lade of bak in de koelkast speciaal voor kaas aanwijzen.
Ja, je mag kaas meenemen in het vliegtuig. Maar zorg wel dat het geen vloeibare kaas is. Kaas mag mee naar landen in de EU, maar ook naar landen als Amerika. Wil je 100% zeker zijn dat het mee mag, stop het dan sealed in je ingecheckte bagage en niet in je handbagage.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Zorg er ook voor dat u het in het warmste gedeelte van uw koelkast bewaart, meestal de deur. Provolone blijft, mits goed bewaard, twee tot drie weken goed, en langer als het al is gerijpt (vuistregel: de houdbaarheid van elke kaas is afhankelijk van het vochtgehalte, dus hoe harder de kaas, hoe langer deze houdbaar is.
Sargento identificeert alle producten met een houdbaarheidsdatum. Deze datum garandeert alleen de versheid in een ongeopende verpakking. Zodra de verpakking wordt geopend en de kaas aan de lucht wordt blootgesteld, is er kans op schimmelvorming. Om deze reden raden wij aan om onze kaas binnen 5 dagen na opening te gebruiken.
Half harde kaas, zoals Emmentaler en Goudse kaas, is iets minder lang houdbaar dan harde kaas. Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed.Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Goudse kaas invriezen is mogelijk, maar het is belangrijk om te weten dat het de textuur kan veranderen, waardoor het kruimeliger wordt . Het is het beste om het te gebruiken om te koken in plaats van als tafelkaas na het invriezen. Om in te vriezen, wikkelt u de kaas strak in en doet u deze in een diepvrieszak. Gebruik binnen een paar maanden voor optimale kwaliteit.
Gouda: Een Nederlandse kaas, Gouda heeft een kenmerkende gele kleur of rokerige smaak, afhankelijk van het type. Smelt Goudse kaas op een lage temperatuur voor het beste resultaat; hoge temperaturen zorgen ervoor dat het draderig wordt. Smelt de kaas in een magnetronbestendige kom in intervallen van vijftien seconden, wat een gladde gesmolten kaas zou moeten opleveren.