Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
De kaas is verzuurd, beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Hoe lang kazen in de koelkast houdbaar zijn nadat ze geopend zijn, hangt grotendeels af van het type kaas. Zachte varianten bederven sneller dan harde varianten. Over het algemeen moeten zachte kazen na opening zeven dagen in de koelkast houdbaar zijn, terwijl harde kazen drie tot vier weken houdbaar zijn .
“Dompel de kaas - in een bokaal of luchtdicht potje - onder in water, en de weken erna kun je de feta gewoon opgebruiken in andere recepten. Na een dikke week zou je het water kunnen vervangen, maar dan verlies je wel wat smaak (en zout). Hetzelfde kun je doen met halloumi en mozzarella.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Na openen gekoeld bewaren (max.7°C) en beperkt houdbaar. Apetina® beschikt over een breed assortiment witte kaas voor salades en gerechten. Het assortiment kan worden gebruikt in warme maaltijden of als een snelle en eenvoudige manier om een heerlijke salade te bereiden.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Boter. Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta) Knoflooktenen.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het bedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige gebied van Epirus. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Midden-Griekenland.
De olijven moeten helemaal onder de olie staan, anders drogen ze uit. Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
Volgens het voedingscentrum kun je mozzarella vier dagen in de koelkast bewaren.
Feta hoort wél in de koelkast. Nadat je de verpakking hebt opengemaakt, droogt deze snel uit, lekt of bederft.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.
Er staat alleen melk (en niet gepasteuriseerd).
Je kan börek 3 dagen in de koelkast en 2 maanden in de vriezer bewaren. Daarnaast kan je börek al van tevoren klaar maken, zonder ei topping en zonder te bakken. Je kan de voorbereide börek bewaren in de vriezer voor ongeveer 6 maanden bewaren.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Feta is rijk aan mineralen en vitamines: calcium, magnesium, zink, selenium, fosfor en B-vitaminen.Ook bevat feta minder vet en calorieën dan oude kazen zoals cheddar of parmezaan. Daarnaast is feta een goede bron van proteïnen. Er zit alleen vrij veel natrium in, dus je kan er beter niet te veel van eten.
Kan je beschimmelde kaas nog eten? ð¤ ð§ De meeste beschimmelde producten kun je beter niet meer opeten. Maar harde kaas is daarop een uitzondering. ðª Als je de schimmel die op harde kaas zit ruim wegsnijdt, minstens 1 centimeter, is de kaas nog eetbaar.
Doe er de blokjes feta bij en schenk meer olijfolie in de bokaal, tot de kaas en de kruiden kopje-onder doen. Sluit de bokaal goed af en zet 'm in de koelkast. Na enkele dagen krijgt de kaas extra smaak van de olie-marinade. Zo bewaart de feta nog wekenlang.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Hoewel ongeopende feta tot wel zes maanden houdbaar is in de koelkast, wordt dit tijdsbestek verkort tot slechts zeven dagen zodra u het opent. Gelukkig is het verlengen van de houdbaarheid van dit zuivelproduct net zo eenvoudig als het bewaren in olijfolie na opening, wat de versheid twee tot drie weken kan behouden.