Een bodemonderzoek dat uitgevoerd is conform NEN5740 heeft een geldigheid van maximaal 5 jaar voor de aanvraag van een bouwvergunning. Indien bodembedreigende activiteiten hebben plaatsgevonden na uitvoering van het bodemonderzoek, dient het bodemonderzoek geactualiseerd te worden.
De geldigheid van het oriënterend bodemonderzoek blijft 1 jaar indien er sinds het meeste recente verslag op de te onderzoeken grond nog een risico-inrichting gevestigd is of was.
Hoe lang is de schone grond verklaring geldig? Landelijk gezien is het verplicht om een onderzoek conform de NEN 5740 te laten uitvoeren. De geldigheid van het bodemonderzoek van een onverdachte locatie wordt doorgaans gesteld op vijf jaar.
Verkennend bodemonderzoek wordt uitgevoerd volgens de norm NEN 5740. Een dergelijk onderzoek bestaat doorgaans uit het verrichten van boringen, het plaatsen van puilbuizen en het nemen van grond(water)monsters. Aan de hand van deze monsters wordt onderzocht of er sprake is van een of meerdere bodemverontreiniging(en).
Op dit moment kost een verkennend bodemonderzoek gemiddeld 5.000 euro, net als een gedetailleerd bodemonderzoek. Voor een risico-onderzoek moet men ongeveer 3.000 euro rekenen. Deze cijfers zijn echter geen absolute waarde, aangezien de prijs afhangt van verschillende factoren.
Verkopers van 'risicogrond' (bijvoorbeeld als er vroeger aardolie werd opgeslagen of als er afvalstoffen werden verwerkt) moeten eerst een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren om te achterhalen of er sporen van vervuiling zijn. Is dat het geval, dan volgt nog een beschrijvend bodemonderzoek.
Wie betaalt het bodemonderzoek? Vaak wordt gevraagd of de kosten van het bodemonderzoek voor koper of verkoper zijn. De bodemonderzoek kosten worden in de meeste gevallen betaald door de vervuilende partij.
Een bodemonderzoek is verplicht als u een bouwvergunning hebt aangevraagd (omgevingsvergunning, activiteit bouw). Of als u een aanschrijving hebt ontvangen voor funderingsherstel. In een aantal gevallen hoeft u geen bodemonderzoek te doen. U moet dan wel een ontheffing aanvragen.
Daarnaast kan je ook een aanvraag doen bij de gemeente voor huizen die na 1992 gebouwd zijn. De kans is erg groot dat de verklaring al in het archief bij de gemeente ligt. Twijfel ook niet of de gemeente de verklaring laat zien wanneer zij deze tot hun beschikking hebben. Hiertoe zijn zij namelijk verplicht.
Het bodemonderzoekstraject bestaat uit de stappen: vooronderzoek, verkennend onderzoek en nader onderzoek. Dit laatste alleen indien de resultaten uit de voorgaande stappen daartoe aanleiding geven. In veel gevallen moet het bevoegd gezag een besluit nemen op basis van de resultaten van het bodemonderzoek.
Het reinigen van vervuilde grond kost vaak veel energie van machines en mankracht per kubieke meter om de verontreiniging tot de juiste waarde te saneren, waardoor bodemsanering best een dure klus betreft. De kosten liggen tussen de €100 en €250 per kubieke meter grond.
De omgevingsdienst in jouw regio kan je vertellen welke plekken vervuild zijn en welke 'verdacht'. Kijk op Omgevingsdienst.nl voor contactgegevens. Ga je bouwen of aanbouwen, dan is vaak een bodemonderzoek nodig om een bouwvergunning te kunnen krijgen.
Schone grond betekent; grond dat niet vervuild of verontreinigd is door bijvoorbeeld olie, zware metalen, bestrijdingsmiddelen of asbest. Voor wij een container plaatsen wordt er een postcodecheck gedaan om te controleren of de grond ook echt schoon is.
Een bodemattest voor een perceel in categorie 1 of 2 is onbeperkt geldig terwijl alle andere attesten een geldigheid hebben van maximaal 1 jaar. Ook wanneer categorie 0 samenvalt met categorieën 1, 2, 3 of 4, blijft het bodemattest maximaal 1 jaar geldig na de datum van uitreiking.
Een bodemattest blijft in principe onbeperkt geldig, tenzij het gaat om een risicogrond. Zo'n attest kan wel telkens maar voor één overdracht gebruikt worden. Zijn er risico's gekoppeld aan de grond van een appartementsgebouw, laat dan als syndicus nog dit jaar een oriënterend bodemonderzoek uitvoeren.
Als blijkt dat de bodemverontreiniging ernstig is, zal de verkoper moeten overgaan tot een beschrijvend bodemonderzoek. De bodemsaneringsdeskundige maakt opnieuw een verslag over aan OVAM, die 60 dagen de tijd heeft om het dossier te beoordelen. Als blijkt dat geen saneringswerken nodig zijn, kan de verkoop doorgaan.
De kosten voor een bodemonderzoek zijn afhankelijk van verschillende factoren, maar om je een indicatie te geven. Gemiddeld ben je toch wel tussen de 800 en 1500 euro kwijt. Dit proces kan tot wel 8 weken duren. Het kost dus niet alleen veel geld, maar ook tijd.
Je kunt de grond zelf afvoeren naar de milieustraat, maar je kunt deze klus ook aan een vakman uitbesteden. Het afvoeren van de grond is vaak onderdeel van de werkzaamheden die je laat uitvoeren door de vakman. De meeste vakmannen nemen de prijs voor het afvoeren van grond mee in de totaalprijs van de klus.
Geotechnisch onderzoek
Een gespecialiseerd bedrijf voert dit onderzoek uit. Deze bedrijven maken een sondering. Een adviseur bepaald aan de hand van de sondering wat de opbouw van de grond is. Ook bepaald de adviseur waar de draagkrachtige laag zich bevind.
Een grondsondering is vandaag niet verplicht, maar zeker aan te raden. Het kan je duizenden euro's besparen. De kwaliteit van je grond heeft namelijk rechtstreekse gevolgen voor je (ver)bouwproject. Als je perceel onvoldoende draagkrachtig is, zal je extra moeten investeren in je fundering.
Waarom grondonderzoek? Met een grondonderzoek, bodemonderzoek of verkennend bodemonderzoek brengt u de eigenschappen van de bodem in kaart voordat u aan een project begint. Door gedegen onderzoek te laten uitvoeren, weet u precies met wat voor grond u te maken heeft en of er sprake is van verontreiniging.
U heeft een zogenaamde zorgplicht. Dit betekent dat u bodemvervuiling moet voorkomen en eventuele verontreiniging zo snel mogelijk en geheel moet verwijderen (saneren). Deze verplichting staat in artikel 13 van de Wet bodembescherming.
Een risicogrond kan niet met een blanco bodemattest verkocht worden. De verkoper moet eerst een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren. Als daaruit blijkt dat de bodem vervuild is, dan moet er een beschrijvend bodemonderzoek gebeuren.
De daadwerkelijke sanering duurt ongeveer drie jaar.
Bij de verkoop van een grond moet de verkoper een bodemattest aanvragen. Het bodemattest wordt uitgereikt door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Het document geeft weer of de OVAM beschikt over relevante gegevens over de bodemkwaliteit.