Geldigheid BSNUw burgerservicenummer blijft altijd geldig en ongewijzigd. Ook als u in het buitenland woont (of gaat wonen). Of als u vanuit het buitenland terugkeert naar Nederland.
De geldigheid van het BSN is onbeperkt. Ook als u in het buitenland gaat wonen, blijft uw BSN geldig.
Als u buiten Nederland woont, kunt u een burgerservicenummer krijgen als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In sommige situaties kunt u ook op een andere manier aan een BSN komen: Heeft u recht op AOW? Dan kunt u ook een burgerservicenummer krijgen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Iedere burger met ofwel een Belgisch identiteitsdocument ofwel een Belgisch verblijfsdocument heeft een rijksregisternummer. U vindt uw rijksregisternummer achteraan op uw identiteitskaart. Dit nummer bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers de geboortedatum van de kaarthouder aanduiden.
Kan ik een nieuw Burgerservicenummer (BSN) krijgen? Je kunt geen nieuw Burgerservicenummer (BSN) krijgen. Een BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer. Dit betekent dat er geen persoonlijke informatie, bijvoorbeeld iemands geboortedatum, in het BSN verwerkt is.
Geldigheid BSN
U ontvangt een burgerservicenummer eenmalig. Uw burgerservicenummer blijft altijd geldig en ongewijzigd. Ook als u in het buitenland woont (of gaat wonen). Of als u vanuit het buitenland terugkeert naar Nederland.
Verblijft u niet langer dan 4 maanden in Nederland?Dan kunt u zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doet u bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen (RNI-gemeente). U krijgt na inschrijving een burgerservicenummer (BSN).
Na de inschrijving wordt er een Burger Service Nummer (BSN) aangemaakt. Dit is vergelijkbaar met het Belgische 'rijksregisternummer' als het ware. Dit nummer is van belang voor zowel de werkgever, als andere (overheids)zaken in Nederland.
Om als Belg in Nederland te wonen en werken, heb je geen werkvergunning nodig. Je identiteitsbewijs is voldoende. Als je langer dan drie maanden wil wonen en werken in Nederland, geldt de voorwaarde dat je reële en daadwerkelijke arbeid moet uitvoeren (behalve uitzonderingen).
Uw burgerservicenummer (BSN) staat op de voorkant of achterkant van uw Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Op onderstaande afbeeldingen staat het BSN omcirkeld. Op identiteitskaarten van na 2014 staat het BSN op de achterkant (en sinds 2 augustus 2021 ook in een QR-code).
U krijg uw BSN meestal binnen 4 weken nadat u zich heeft ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP). U krijgt hierover schriftelijk bericht.
Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer voor iedereen die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Iedereen die zich inschrijft in de BRP krijgt automatisch een BSN.
U bent na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken
U vindt uw BSN op oude brieven of documenten. Heeft u deze niet meer? Dan kunt u uw BSN opvragen bij een loket van een RNI-gemeente. Lees meer over contact opnemen met een RNI loket op de website van Nederland Wereldwijd U gaat naar een andere site.
Een bewijs met Burgerservicenummer (BSN) is een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) waarop ook uw BSN is vermeld. In dit uittreksel staan: uw naam. uw voorna(a)m(en)
U ontvangt het burgerservicenummer (BSN) direct na inschrijving. De inschrijving is gratis. Wilt u langer dan 4 maanden in Nederland verbljiven? Dan moet u zich inschrijven in de gemeente waar u woont.
Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsgebonden nummer in het Europese deel van Nederland.
Voor Nederland komt de 'persoonlijke belastingdruk' uit op 30,4 procent. Daarvan is 17,3 procent inkomstenbelasting en 13,1 procent bijdragen aan de sociale zekerheid. In België is het beslag van de overheid op het bruto inkomen nog veel groter - ruim 40 procent. Dat komt vooral door een hoge inkomstenbelasting.
Heb ik een werkvergunning nodig? Als u de Belgische nationaliteit heeft, heeft u geen werkvergunning nodig om in Nederland te mogen werken. Ook als u de nationaliteit van een EU-land , een EER-land of Zwitserland heeft, hoeft u geen werkvergunning te hebben.
Het verdrag voorkomt dat u dubbel belasting betaalt, maar óók dat u in beide landen geen belasting betaalt. U betaalt dus óf in België óf in Nederland belasting over uw inkomen. De hoofdregel is dat u belasting betaalt in het land waar u werkt (uw werkland). Lees de uitzonderingen hieronder.
Een burgerservicenummer (BSN) is een persoonlijk nummer dat u gebruikt als u iets wilt regelen met de Nederlandse overheid. Ook als u in het buitenland woont of niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u een BSN hebben.
Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsnummer dat in de eerste plaats bedoeld is voor het contact tussen burgers en de overheid. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor organisaties in de zorg en het onderwijs.
Je kunt je burgerservicenummer vinden op je paspoort, identiteitskaart en rijbewijs uit Nederland. Je kunt het nummer ook online opzoeken via MijnOverheid. Daarnaast vind je het BSN op een Nederlandse loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis.
Inschrijving bij de gemeente
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Dan moet u zich bij de gemeente inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Na deze inschrijving geeft de gemeente een Burgerservicenummer (BSN) af.
Bij paspoorten uitgegeven vanaf 2014 staat het BSN op de achterkant van het paspoort.
Naast de overheid zijn zorgverleners en scholen verplicht het BSN te gebruiken in hun administratie. Een BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer. Dit betekent dat er geen persoonlijke informatie, bijvoorbeeld iemands geboortedatum, in het BSN verwerkt is. Een persoon is daarom niet te herkennen aan een BSN.