De LF Maasroute is 480 kilometer lang en vormt het Nederlandse deel van de Internationale Maasfietsroute EuroVelo 19.
Vooral fietsroutes. Een prachtige rivierenroute is de Maasfietsroute/La Meuse à Vélo. De route begint in het oude stadje Langres, en eindigt zo'n duizend kilometer verderop in Hoek van Holland. Op het uiterste puntje Maasoever waar het rivierwater al met het zeewater mengt en je begeleid wordt door zeehonden!
De LF Maasroute is 480 kilometer lang en loopt van de Belgische grens naar de Noordzee, vice versa. Voor deze nieuwe route zijn de LF3 Maasroute en LF12 Maas- en Vestingroute omgevormd en verbeterd. Je kunt de rivier afzakken en zo van Maastricht via Hoek van Holland naar Rotterdam fietsen.
De Moezel-Fietspad behoort tot de populairste rivierfietsroutes in Duitsland en vergezelt de Moezel 248 kilometer lang, vanaf het drielandenpunt in Perl tot aan de uitmonding in de Rijn in Koblenz.
Duitsland heeft geen knooppuntennetwerken of een landelijk netwerk van fietsknooppunten, maar er zijn wel ruim 150 fietsroutes uitgezet en goed bewegwijzerd. Verder is Duitsland natuurlijk lekker dichtbij Nederland.
Waar kun je goed fietsen? Er zijn tal van mooie fietsgebieden in Duitsland waar je heerlijk kunt trappen en relaxen. Denk bijvoorbeeld aan de Eifel, ga fietsen in het Zwarte Woud, het Sauerland, Thüringerwald, het Beierse Woud, het Spreewald, de Moezel of de Lüneburger Heide.
Proef van het Maasland bij één van de wijndomeinen langs de route of op een zonnig terrasje, steek de rivier over naar Nederland met de veerpontjes, maar geniet vooral van kilometers fietsen over eindeloze oevers afgewisseld met enkele culturele toppers.
De Maas loopt dwars door Charleville-Mézières. Deze rivier ontspringt bij Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres. Voordat de Maas bij Charleville-Mézières aankomt stroomt hij eerst nog langs de Franse plaatsen Verdun en Sedan om vervolgens via het Plaatsje Givet de grens met België over te steken.
Drenthe is uit onderzoek van de ANWB verkozen als beste fietsprovincie en beoordeeld met een 8,4. Maar ook in de minst beoordeelde fietsprovincies zijn voldoende, mooie fietsroutes.
Limburg is een echt fietsparadijs. Een handig fietsroutenetwerk waarop je van knooppunt naar knooppunt fietst. 2000 km aan verharde, veilige en grotendeels autovrije fietspaden. En onderweg zorgen de welgekende blauwe bordjes ervoor dat je niet verdwaalt.
Een route stippel je makkelijk zelf uit online op één van de vele knooppuntensites. Je tikt een paar knooppunten aan, schrijft de te volgen nummers op een papiertje en neemt dat mee op je fiets. In een handige 'Knooppunter', bijvoorbeeld. Dat is een waterdicht houdertje dat je op je stuur monteert.
Hoewel de fietshelm in Duitsland alleen voor racefietsers en mtb'ers verplicht is, is het inmiddels een ongeschreven wet dat kinderen op de fiets altijd een helm dragen. Daarnaast wordt ook mensen met een e-bike geadviseerd een helm te dragen.
In Duitsland ligt de BTW bovendien 2% lager dan in Nederland en België. Dit scheelt al gauw €100 op de luxere elektrische fietsen. Fietsen hoort ontzettend bij Nederland, daarom kom je niet gauw op het idee dat een e-bike in Duitsland goedkoper is.
De Vennbahn-Radweg begint bij het station Aachen-Rothe Erde.
Een gewone elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 km per uur. Bij de speed-pedelec ligt de grens op 45 km per uur en daarom moet de fiets verzekerd zijn en de berijder een helm dragen. Omdat die hogere snelheid extra eisen stelt aan een fiets, zijn speed-pedelecs behoorlijk aan de prijs.
Duitsland. Duitsland staat misschien nog bekend als een land waar iedereen een helm op moet, dat is niet zo. Helmen zijn alleen verplicht voor racefietsers en mountainbikers én mensen op een snelle speed-pedelec. Wel adviseert de Duitse overheid iedereen, maar vooral kinderen een helm op te zetten.
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
De apps van Fietsknoop, Route.nl en ANWB fietsen gebruiken deze knooppunten voor de routes. Lees meer over knooppuntroutes op Nederlandfietsland.nl. De app Fietsknoop werkt gemakkelijk wanneer je zelf knooppuntroutes wilt uitstippelen.
De routeplanner Google Maps rekent met een gemiddelde fietssnelheid van 16 km/u.
Het Fietserpad, zoals de fietsroute van het Pieterpad genoemd wordt, volgt waar het kan de beroemde wandelroute en neemt je in zo'n 600 kilometer mee langs de mooiste landschappen van Nederland. Een absolute aanrader voor een fietsvakantie in Nederland en een leuke uitdaging voor als je eens wat anders wilt.
Het Fietserpad (574 km) is geen bewegwijzerde route. Het is heel goed mogelijk zelf een mooi traject uit te zetten via de bekende fietsknooppunten. Het Pieterpad precies nafietsen is geen goed idee, want niet overal mag je met je tweewieler op dit 'pad'.
Brabant heeft de meeste fietspaden
De meeste kilometers fietspad liggen in de provincie Noord-Brabant, op de voet gevolgd door Gelderland (zie tabel). Dat is vooral een gevolg van de grootte van die provincies.