Rijstolie (ook wel rijstvliesolie of rijstkiemolie genoemd) wordt gewonnen uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Het zilvervlies bestaat uit de aleuronlaag, zaadhuid en vruchtwand van de rijstkorrel en bevat tot 18% olie. De grootste producenten van rijstolie zijn India, China en Japan.
Rijstolie heeft een hoger rookpunt dan andere oliën, wat betekent dat rijstolie gezonder is. Hiernaast bevat King Rijstolie een hoog gehalte aan Oryzanol, een antioxidant die o.a. het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd.
Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een bedrijf waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, schelpdieren, soja, sulfiet, vis en weekdieren worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur en een hoog rookpunt waardoor hij zeer geschikt is voor de bereiding van eten op hoge temperaturen, denk aan frituren en roerbakken (wokken).
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Zowel rijstzemelenolie als olijfolie zijn gezond voor je. Maar rijstzemelenolie heeft meer antioxiderende activiteit dan olijfolie vanwege het hoge vitamine E-gehalte . Ook heeft rijstzemelenolie meer meervoudig onverzadigde vetten, terwijl olijfolie meer enkelvoudig onverzadigde vetten heeft.
Tips voor goudgele aardappeltjes:
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Er is hier geen duidelijke winnaar . Zonnebloemolie is een rijke bron van meervoudig onverzadigde vetten, die helpen om uw hart gezond te houden en de hoeveelheid slechte cholesterol in uw lichaam te verminderen. Aan de andere kant is pindaolie rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die u beschermen tegen hartziekten.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Als er alleen olijfolie op staat -aangevuld met een nietszeggende term als mild of classico-, dan heb je te maken met geraffineerde olijfolie die is aangevuld met een klein percentage extra vierge olijfolie. Dit is 80% van het supermarktschap!
Rijstolie kan gaan stollen bij een temperatuur beneden de 7°C (niet in de koelkast plaatsen, droog en donker bewaren). Tenminste houdbaar tot einde maand: zie bovenzijde fles.
Dus, ga voor zonnebloemolie voor de neutrale smaak, of arachideolie als je wat langer wilt frituren. Andere neutrale oliën zoals rijstolie of maisolie zijn ook goed.
Alesie rijstolie is neutraal van geur en smaak en daardoor breed inzetbaar, hierdoor proef je de ingrediënten en niet de olie. Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
Arachideolie is ook bekend onder de namen pindaolie of aardnotenolie. Dit is plantaardige olie die uit pinda's wordt gewonnen. Deze noot is van oorsprong afkomstig uit Brazilië. Tegenwoordig worden de noten echter in alle tropische streken verbouwd.
De hoge hoeveelheid omega-6 vetten die pindaolie bevat, is misschien niet goed . Deze vetten veroorzaken vaak ontstekingen en worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. De aanzienlijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet in deze olie maakt het een go-to voor frituren en andere methoden van koken op hoge temperatuur.
Ons lichaam maakt zelf geen linolzuur aan en daarom is voeding de enige manier om eraan te komen. Er zit relatief wel heel veel omega 6 in zonnebloemolie en een teveel stimuleert de vorming van ontstekingen. Daarom wordt het afgeraden om veel zonnebloemolie te consumeren.
Fysiek geraffineerde rijstzemelenolie is echter rijk aan een antioxidant genaamd oryzanol. Dit is een plantaardige stof die de opname van cholesterol in het lichaam blokkeert, waardoor uw cholesterolgehalte laag blijft. Geraffineerde zonnebloemolie bevat dit niet.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Rijstolie, ook bekend als rijstkiemolie, wordt gewonnen uit de kiem en zilvervliezen van rijstkorrels. Het is licht van kleur, heeft een milde nootachtige smaak en een indrukwekkend hoog rookpunt van 255°C. Dit maakt het ideaal voor bakken, braden en zelfs frituren.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Rijstzemelenolie levert gezonde vetten en een verscheidenheid aan andere voedingsstoffen . Eén eetlepel (14 ml) bevat 120 calorieën en 14 gram vet ( 1 ). Net als andere niet-tropische plantaardige oliën zoals koolzaadolie en olijfolie, bevat rijstzemelenolie hogere verhoudingen hart-gezond onverzadigd vet dan verzadigd vet.
We vergeleken de effecten van canola- en rijstzemelenolieconsumptie op het lipidenprofiel. Beide oliën verbeterden cholesterol-, triglyceriden-, LDL- en non-HDL-cholesterolniveaus. Rijstzemelenolie was in zekere mate krachtiger dan canola-olie . Geen van de oliën had een gunstig effect op HDL-cholesterol.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.