Je voeten moeten in ieder geval tot aan je enkels worden ondergedompeld in het voetenbad. Wij raden een watertemperatuur aan van rond de 37 graden Celsius. Tijdsduur van het magnesium voetbad moet tenminste 20 minuten zijn.
De hoeveelheid magnesium die je gebruikt in je badwater is afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Voor ontspanning en ontzuring van de spieren: 70 liter water met 500/800 gram. Voor overbelaste spieren of na zware inspanning: 70 liter water met 2000 gram.
Baden in magnesium vlokken, heilzaam en ontspannend.
Want zo'n magnesiumbad blijkt een zeer effectieve manier om een magnesiumtekort aan te vullen of te voorkomen. Daarmee voorkom je klachten als vermoeidheid, migraine en spierkrampen. Ook bij huidklachten kan een magnesium bad veel doen.
De hoeveelheid magnesium die je gebruikt in je voetenbad of badwater is mede afhankelijk van je persoonlijke behoefte. Voor ontspanning en ontzuring van de spieren: 2x tot 3x per week 125 gr. in een voetenbad van 4 liter water. Of naar behoefte een bad van 70 liter water met 500/800 gram.
De duur van het voetbad moet tenminste 20 minuten zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan magnesium effectief en snel kan worden aangevuld met een dagelijks voetbad. Om een magnesiumtekort aan te vullen raden we minimaal 2 maal een voetenbad van tenminste 20 minuten per week aan.
Wat betreft magnesium zijn er inmiddels overtuigende bewijzen dat dit ook via de huid wordt opgenomen, althans in de natuurlijke chloride-vorm zoals het magnesium van Zechsal. Maar hoe dat dan precies werkt is nog niet eenduidig wetenschappelijk vastgesteld.
Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast diverse andere lichaamsprocessen, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon.
Magnesium helpt bij herstel van de pH-waarde, werkt ontsmettend en ontstekingsremmend en is bevorderlijk bij de vernieuwing van huidcellen. De huid gaat er niet alleen beter uitzien, maar ook jeuk en schilfers worden aangepakt.
In bad wordt je hele lichaam blootgesteld aan het mineraal – twee keer per week een bad nemen schijnt voldoende te zijn. Wanneer je geen bad hebt is een dagelijks voetbad een goed alternatief. Opname via de huid schijnt geen overdosis te kunnen veroorzaken.
Onderzoekers van het UMCG en TI Food and Nutrition stellen vast dat een lage inname van magnesium via de voeding een grotere kans geeft op het ontstaan van hartziekte. Zij deden hun bevindingen op basis van 24-uurs urine van de deelnemers uit de langlopende PREVEND-studie.
Waarschijnlijk hebben bij hen de klachten te maken met de zuurtegraad (pH) van de huid. Hoe zuurder, hoe meer het prikt. Vandaar dat je af en toe wel hoort: hoe meer het prikt, hoe harder je het nodig hebt. Bij een deel lijken de klachten eerder te maken te hebben met het type huid.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium is een mineraal die goed wordt opgenomen door de huid. Met deze magnesiumvlokken kun je een heerlijk (voeten)bad maken en je tekorten snel aanvullen.
Uit onderzoek blijkt dat anorganische verbindingen slecht worden opgenomen in het lichaam [4]. Daarom kun je voor de beste opname beter kiezen voor een organisch gebonden vorm van magnesium. Organisch gebonden vormen van magnesium zijn: magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumtauraat en magnesiummalaat.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Je krijgt te weinig magnesium of te weinig ijzer binnen
Een tekort aan magnesium kan leiden tot een uitgeput gevoel. Een ijzertekort kan bloedarmoede tot gevolg hebben. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.
Een langdurig of extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartkloppingen, astma of problemen met de bloeddruk. Magnesium is ook cruciaal voor de goede opname van andere mineralen zoals calcium en kalium die belangrijk zijn om het gevaar op vroegtijdige botontkalking of osteoporose te verminderen.
Wanneer slik je magnesium voor het slapen gaan? De beste tijd is ´s avonds, zo'n 2 uur voor je gaat slapen. Dan kan je lichaam het mineraal het beste verwerken. Het wordt aangeraden om niet meer dan 600mg per dag in te nemen.
Magnesium veroorzaakt geen gewenning of verslaving en het tast ook de reflexen niet aan. Het heeft alleen maar gunstige effecten.) Dankzij zijn natuurlijke kalmerende werking draagt magnesium bij tot een rustige, verfrissende slaap.
Door een bad te nemen met de magnesiumolie
De olie of de magnesiumvlokken kan men natuurlijk ook gewoon in een bad doen en dan heerlijk ontspannen! Een (voeten)bad met magnesium is bovendien ook erg geschikt voor het afvoeren van afvalstoffen.
Magnesium draagt bij aan een goede stofwisseling in de hersenen. Magnesium heeft een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren. Hierdoor kan Permsal verlichting bieden bij veel gevallen van hoofdpijn. Het is aan te raden om dagelijks preventief magnesium te gebruiken om migraine en hoofdpijn te voorkomen.
Waar zit magnesium in? Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.