Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Je koelkast is te koud
Niet alleen de brie moet je op kamertemperatuur eten, maar ook andere kaas haal je een uurtje voordat je de kaasplank op tafel wilt zetten al uit de koelkast. Dan smaakt de kaas beter en die smaakstoffen die in het vet in de kaas zitten (ontkennen is geen optie) kun je beter proeven.
Bij kazen als brie snijd je de punt er eerst altijd af.
Je kunt beter langs de lange kant snijden, waarmee de driehoekige vorm behouden wordt. Zo is de smaak van de hele kaas beter verdeeld (en het ziet er mooier uit).
Witschimmelkaas of wittekorstkaas is een type zachte schimmelkazen met een witte, pluizige, donzige kaaskorst van penseelschimmel. Bekende wittekorstkazen zijn brie en camembert.
Brie is rijk aan een heleboel verschillende vitamines. Zo bevat het vitamine A wat goed is voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Ook bevat het vitamine B2 wat erg belangrijk is voor een goed werkende stofwisseling, vitamine B2 zit vooral in melkproducten.
Monica Auslander, voeding consultant van RSP Nutrition, geeft aan dat brie eten alsnog verstandig is. Het zit namelijk vol met vitamine B6 en B12 wat zorgt voor een energie boost in je lichaam. Het fijne ook aan brie is dat het redelijk machtig is, dus je hoeft je niet druk te maken dat je er te veel van gaat eten.
Snijd de kaas eerst helemaal doormidden. Ook als je enkel een puntje uit de kaas wilt halen, kun je het beste de hele kaas door de helft snijden. Vind je het lastig om recht te snijden? Trek dan van tevoren een lijn over de kaas.
In de koelkast kun je brie 4 dagen bewaren nadat het product geopend is. In de vriezer kun je brie zelfs tot drie maanden bewaren (lees verderop op deze pagina hoe dat moet). De vriezer moet dan een temperatuur hebben van minus 18 graden Celcius.
Beiden lijken veel op elkaar. Zo zijn ze allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger. Daarbij komen de twee kazen weliswaar uit Frankrijk, maar uit twee verschillende regio's.
Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
Gewassenkorstkaas, roodschimmelkaas, roodbacterie-kaas, of ook wel roodflorakaas genoemd zijn zachte kazen waarvan de korst is behandeld met een bepaalde vloeistof en niet door een schimmel, maar met behulp van een bacterie verder rijpt. De korst kan van grijsachtig tot oranje tot rood gekleurd zijn.
Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas. De echte korst van de kaas, die onder het plastic laagje zit, kan echter wel gewoon worden gegeten. Deze korst ontstaat nadat de kaas in het pekelbad is ondergedompeld. Dit zoute bad geeft de kaas zijn typische smaak en dus ook de harde korst.
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.
Door het vocht verandert de kaas. In plaats van schimmels en bacteriën die van een droge omgeving houden (zoals de witte korst van Camembert en Brie) zul je bacteriën aantreffen die zich meer in een zoute, vochtige omgeving thuisvoelen.
Nee, beschimmeld voedsel moet je niet altijd weggooien, maar in de meeste gevallen wel. Een overzicht. Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste van alle kazen: snij kleine cirkelvormige schijfjes, d.w.z. snij in de lengte, evenwijdig met de uiteinden. Eigenlijk is het heel intuïtief! Het draadmes is geschikt voor zachte kazen. Een plat kaasmes is perfect voor het versnijden van harde en halfharde kazen.
Zo worden kleine kaasjes net als een taart in punten gesneden. Ronde kazen worden vanuit het midden naar de rand gesneden en vierkante in plakken. Brie wordt in punten gesneden, en Roquefort wordt schuin afgesneden. En parmezaan wordt gesneden zoals deze breekt, in brokjes…
Heb je een ronde kaas, zoals een camembert of triple crème-kaas? Zorg er dan voor dat je vanuit het midden snijdt en dan in de punten naar de zijkanten toe. Zo ontstaan er kleine driehoeken, waardoor iedereen een stuk heeft uit het smeuïge midden.
Een portie brie 50+ komt overeen met 30 gram.
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk. Toch heeft een van de twee een aanmerkelijk hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd, waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brie'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.