U krijgt de definitieve berekening binnen 6 maanden nadat iedereen in uw huishouden die aangifte doet, een belastingaanslag heeft gekregen. Soms hebben we meer informatie nodig. Daarover krijgt u een brief van ons. U krijgt de definitieve berekening dan binnen 6 maanden nadat we de informatie hebben ontvangen.
U doet vóór 1 mei 2023 aangifte inkomstenbelasting over 2022. Uw definitieve aanslag 2022 ontvangt u uiterlijk op 31 december 2025. Meestal ontvangt u uw definitieve aanslag eerder. Als u uitstel hebt gehad, tellen we die termijn op bij de termijn van 3 jaar waarbinnen wij u een definitieve aanslag moeten sturen.
De reden is dat de Belastingdienst intern zijn systemen heeft aangepast, waardoor een deel van de ontvangen aanslagen niet tijdig zijn verwerkt. 'We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte.
Binnen welke termijn moet de Belastingdienst mijn aangifte verwerken? De Belastingdienst moet uw aangifte binnen 3 jaar verwerken. Als u uitstel heeft gekregen voor het doen van aangifte, wordt de termijn met de duur van dit uitstel verlengd.
Een definitieve aanslag is normaal gesproken een definitieve afsluiting van een fiscale periode. Dit is - evenzo als in het normale leven - soms echter niet zo. De Belastingdienst kan terugkomen op een definitieve aanslag via een navorderingsaanslag, bijvoorbeeld na een boekenonderzoek.
Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.
Geen bijzonder uitstel van betaling voor voorlopige aanslag 2023. Sinds 1 april 2022 kunt u geen bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis meer krijgen voor belastingaanslagen. Dus ook niet meer voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023.
U kunt zelf nakijken of uw aangifte binnen is in Mijn Belastingdienst. Als wij uw aangifte hebben ontvangen, dan staat dat onder 'Inkomstenbelasting' bij 'Belastingjaar 2022'. Als u uw aangifte wel ingevuld hebt, maar nog niet hebt verstuurd, dan staat daar: 'U hebt nog een aangifte inkomstenbelasting 2022 open staan.
In de voorlopige aanslag staat hoeveel belasting u mogelijk moet betalen of terugkrijgt. De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op de belastingaanslag die u heeft ontvangen over het afgelopen jaar. Later volgt altijd een definitieve berekening.
Of hebt u meer tijd nodig om de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. De betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden vanaf de datum waarop u de regeling hebt gekregen.
U hebt een aanslag of beschikking gekregen
Binnen 1 week na die datum staat het geld op uw rekening. Krijgt u geld van ons terug van motorrijtuigenbelasting. Of van bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen)? Dan staat het geld binnen 4 weken op uw rekening.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
Maak dan bezwaar binnen 6 weken na de datum van de aanslag of de beslissing waar u het niet mee eens bent. Staan het bedrag van de belastingaanslag en de beslissing waarmee u het niet eens bent op 1 aanslag met een datum op of ná 1 januari 2023? Dan maakt u automatisch bezwaar tegen beide.
We kunnen steeds vaker van tevoren inschatten hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen in het komende jaar. Daarom sturen we u in januari al een voorlopige aanslag over 2023. Dat doen we ongevraagd. Het voordeel is dat u bij uw definitieve aanslag over 2023 zo weinig mogelijk hoeft bij te betalen.
Een definitieve aanslag is een aanslag die u krijgt nadat u aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. De Belastingdienst berekent dan hoeveel belasting u precies moet betalen of terugkrijgt. De definitieve aanslag kan hetzelfde zijn als de voorlopige aanslag, maar ook hoger of lager.
Kijk dan in Mijn Belastingdienst. Hebt u meer hulp nodig? Belt u dan de BelastingTelefoon: 0800 - 0543.
U krijgt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 met dagtekening 31 januari 2023. Dan kunt u deze aanslag in 11 termijnen betalen, met als 1e uiterste betaaldatum 28 februari 2023. De uiterste betaaldatum van de laatste termijn is 31 december 2023.
De fiscus kan bankrekeningen van individuen raadplegen om achterstallige schulden (belastingen) te innen. In realtime kan de belastingdienst echter niet volgen welke transacties er allemaal plaatsgrijpen op je bankrekening.
Zo weten wij zeker dat het geld bij de juiste persoon terechtkomt en op het juiste rekeningnummer wordt uitbetaald. Wij controleren een rekeningnummer alleen als u een bedrag van ons terugkrijgt, en niet als u een bedrag aan ons betaalt.
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de Belastingdienst klein, met 0,4% voor kleine ondernemingen en 2,5% voor middelgrote ondernemingen.
Als u een belastingaanslag niet of te laat betaalt, betekent dit dat u uiteindelijk altijd meer betaalt. Want u betaalt dan ook nog invorderingsrente en andere kosten. Als u uw belasting niet op tijd betaalt, moeten wij maatregelen nemen om uw schuld te innen: uitstel van betaling vragen.
Vergrijpboete: aangifte opzettelijk onjuist of onvolledig
Dan kunt u een vergrijpboete krijgen. Dit kan ook als u opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet. Wij kunnen u ook een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag, die wij u sturen als een eerdere aanslag te laag was.
U kunt wijzigingen doorgeven totdat u de definitieve berekening over dat jaar hebt gekregen. Die krijgt u meestal het jaar nadat u de toeslag kreeg. Hebt u de definitieve berekening al gekregen? Dan moet u bezwaar maken om uw toeslag nog te wijzigen.