Ook mag je broek niet te hoog in de taille zitten. Je kleding zal dan niet in de weg zitten tijdens, maar ook na het piercen. De navelpiercing is een surface piercing. Dit houdt in dat het sieraad door een huidplooi wordt gezet.
Je kunt echter verwachten dat er na het piercen wat pijn zal zijn. Je speelt zelf een belangrijke rol in hoe snel je piercing geneest. Als je goed voor je nieuwe piercing zorgt en je nazorg instructies opvolgt, zal enig ongemak al snel verholpen zijn. Volgens de meeste piercers neemt de pijn na ongeveer een week af.
Hoe lang mag ik niet zwemmen met een vers gezette piercing? Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
Slaap niet op de kant van de piercing
Bij een navelpiercing, mag je niet op je buik slapen. Probeer op je rug te slapen.
Ieder contact met de navelpiercing dient te gebeuren met schone handen, was hierom jouw handen altijd eerst met een desinfecterende zeep. Eventuele korstjes kun je het beste zachtjes met een schoon wattenstaafje weghalen. Ook zou er mogelijk wat pus en wondvocht uit het wondje kunnen komen.
Het doet totaal geen pijn, en ook het blijven haken achter bijvoorbeeld kleding komt in de praktijk bijna niet voor. Wel is het iets om rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld op je buik van een glijbaan wilt. In dat geval kun je beter je piercing even uit doen.
Draai het ringetje/staafje van de piercing tijdens het schoonmaken. U kunt gewoon douchen; spoel douchegel/zeep en overige restjes goed weg. Het is aan te raden te douchen met een desinfecterende zeep. Het is verstandig om de eerste 2 weken geen gebruik te maken van een bad.
Dit is per lichaamsdeel en piercing verschillend. Echter kun je ervan uitgaan dat de wond genezen is als deze niet meer rood is en er geen wondvocht en korstjes meer uitkomen. Mocht u twijfelen kunt u altijd bij uw piercer terecht.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Ja, absoluut. Samenvattend geldt er dus dat een navelpiercing een litteken geeft boven je navel. Het kan dan gebeuren dat er verklevingen ontstaan rondom je darmen en je baarmoeder. Door die verklevingen kan je baarmoeder minder goed functioneren en kun je problemen ervaren met je vruchtbaarheid.
Een ontsteking is echter veel heftiger, daarbij komt er dik geel/groenig 'pus' uit, gloeit de piercing en de omgeving hiervan en doet het constant zeer of doet het zeer als je ook maar in de buurt van de piercing iets aanraakt en het ruikt niet fris. Is dit laatste het geval neem dan meteen contact op met je huisarts.
De navel is dan bijvoorbeeld te diep of heeft juist te veel weefsel. Dat zal zorgen voor een constante druk op het sieraad, waardoor de wond niet genezen kan. Hierdoor ontstaat vaak irritatie of ontstekingen. Wanneer dit het geval is, is het misschien verstandig om een navelpiercing achterwege te laten.
Piercings laten zetten en leeftijd
De overheid en GGD hebben besloten dat het niet toegestaan is om een piercing te zetten bij personen onder de 12 jaar. Als je tussen de 12 en 16 jaar oud bent, heb je de toestemming van je ouder(s) nodig voordat je een piercing mag laten zetten.
Het plaatsen van een navelpiercing kan in een piercing en tattoo shop gedaan worden en zal ongeveer tussen de 20 en 25 euro kosten. Het laten zetten van een navelpiercing kan ook risico's met zich mee brengen, laat dit dus doen door een specialist en laat je goed informeren bij je piercer.
Weet hoe lang normaal is
Een gaatje in je oorlel heeft meestal twee tot drie maanden de tijd nodig om te helen, een helixpiercing een tikkie langer: zo'n drie tot tien maanden. Zodra de zwelling weg is, er geen vocht meer uitkomt en de roodheid is verdwenen is je oor volledig genezen. Halleluja!
Maar ook als je piercing wel hygiënisch is gezet en goed wordt verzorgd, kun je soms lichamelijke klachten krijgen. In veel gevallen gaan deze klachten vanzelf over. Maar neem contact op met de huisarts als: je je zorgen maakt over de genezing.
Een piercing kan niet vastgroeien.
Hooguit blijft het korstje op de opgedroogde beetjes wondvocht plakken aan het sieraad waardoor deze vast aan voelt zitten. Deze komen vanzelf weer los van elkaar wanneer de wond genezen is.
Vermijd make-up, parfum, scheerzeep, aftershave of andere sterke zeep rondom of op je nieuwe piercing. Gebruik GEEN sterilon, Betadine of alcohol op je piercing. Draai niet met de piercing als er korstjes op zitten. Vermijd bubbelbaden totdat de piercing genezen is.
Hygiëneadviezen. Een recent ontstaan lokaal erytheem zonder pus hoeft niet direct te worden behandeld. Adviseer de patiënt de piercing droog te houden en zo min mogelijk aan te raken, hem dagelijks kort te reinigen met ongeparfumeerde zeep en zwembaden en sauna's te vermijden.
Direct na het piercen kan er wat bloed vrijkomen en kan de plaats rondom de piercing rood worden en een beetje opzwellen. De roodheid en zwelling kunnen enkele weken aanhouden. Als er al bloed zichtbaar is dan is dit slechts de eerste paar dagen.
Ook een navelpiercing heeft een flinke geneesperiode nodig, meestal tot wel 9 maanden. Zwemmen, in bad gaan of naar de sauna gaan kun je tijdens deze periode het beste niet doen.
Wij raden af om het gaatje zelf te doorprikken om de volgende redenen: Je hebt niet de juiste materialen zoals een piercingnaald om het gaatje veilig te doorprikken. Je kunt de materialen niet (voldoende) steriliseren waardoor er veel bacteriën aanwezig zijn en dat zorgt voor eventuele infecties.
Titanium. Titanium is de meest gangbare keuze voor piercings die net gezet zijn. Het is hypoallergeen en daarmee perfect wanneer je niet tegen de miniscule hoeveelheid nikkel in bijvoorbeeld chirurgisch staal kunt. Titanium wordt tevens gebruikt voor bijvoorbeeld microdermal anchors en microdermal discs.