Laten we beginnen met de levensduur: een katoenen tent van ons gaat 25 jaar of langer mee. De laatste 20 jaar wordt de markt overspoeld met goedkope tenten met lichtgewicht polyester tentdoek. Dat lichtgewicht polyester heeft nogal wat tekortkomingen, waaronder een levensduur(lees:waterdichtheid) van circa 2-3 jaar.
Gemiddeld kun je van een polyester/nylon tent 15-20 weken plezier hebben.Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee. Ruim het dubbele!
Onze polyester tent heeft een levensduur van 10 tot 20 weken. Het tentdoek is gemaakt van 100% polyester. Ga je een weekendje weg in de zomer of heb je plannen om een paar dagen op de camping te gaan staan?
Een tent die waterdicht, schoon en vrij van schimmel is, kan in principe jaren meegaan. Door je tent goed te onderhouden, kun je er dus veel langer van genieten!
Levensduur polyester/katoen tent
Bij tenten van polykatoen wordt onderscheid gemaakt in 3 verschillende soorten: Zwaargewicht (220 à 320 gram per vierkante meter): 30 à 55 weken. Middengewicht (180-220 gram per vierkante meter): 20 à 40 weken.
Een tent uit katoen of polyester geeft verschil: Een katoenen tent is duurzamer dan een tent, vervaardigd uit polyester stof. Hoewel katoen moeilijker schoon te maken is in geval van vogelpoep e.d. is katoen uiteindelijk toch makkelijker te onderhouden.
Een tent van nylon is de beste keuze als gewicht de belangrijkste factor is. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar als het nat is. Het is wel gevoelig voor UV-licht. Om het nylon doek waterdicht te maken wordt het aan de binnenkant gecoat met polyurethaan (PU) of siliconen.
Stel je gebruikt de tent gemiddeld 2 tot 3 weken per jaar. Dan moet je om de paar jaar de tent opnieuw waterdicht maken. Dit zal ervoor zorgen dat de tent waterdicht blijft. Zodra je ziet dat de tent een beetje gaat lekken moet je de tent meteen impregneren.
Polykatoen (technisch katoen of TC): met een tentdoek van polykatoen heb je eigenlijk best of both worlds. Je krijgt de beste eigenschappen van katoen (ademend, stil, sterk) én de beste eigenschappen van polyester (droogt snel, lichter dan katoen).
Sommige kids durven het met elf jaar nog niet, anderen willen met vijf jaar al in een eigen tent. Gemiddeld zijn kinderen ongeveer acht jaar oud als ze zelf in een tentje mogen slapen. Een tweede kindje is vaak iets jonger ( vijf of zes jaar) als hij of zij samen met een grote broer of zus in de bijzettent slaapt.
Quechua is het huismerk van Decathlon en de laatste jaren zijn deze tenten steeds populairder geworden. Dat is natuurlijk niet voor niets: de kwaliteit is erg goed en vergeleken met andere merken zijn de Decathlon tenten heel betaalbaar.
Slapen in een tent is goed voor je nachtrust
Daarnaast is slapen in een tent goed voor je nachtrust. Onderzoekers van de University of Colorado in Boulder ontdekte dat mensen na een paar dagen kamperen vroeger naar bed gaan dan ze thuis normaal doen.
“Als een katoenen tent na een regenbui weer opdroogt, krijgt het doek zijn oude vorm weer terug en is de tent waterdicht. Nat inpakken is echter wel uit den boze. Een nat ingepakte tent, of het nu katoen, nylon of polyester is, kan gaan schimmelen.
Al vanaf 800 mm wordt een tent als waterdicht beschouwd. 0 tot 800 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht. 800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken.
Microvezel is dus een kunstmatig gefabriceerde stof. Dat betekent echter niet dat microvezel zweterig is. Integendeel: het is juist een vochtregulerend materiaal! Een microvezel dekbedovertrek biedt bovendien heerlijk zacht slaapcomfort en is heel voordelig.
Katoen is een natuurlijk materiaal dat waterdicht is en goed ademt, waardoor er een erg prettig leefklimaat in de tent ontstaat. Goed bestand tegen uv-straling. Erg geschikt voor warme gebieden.
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.
De meest eenvoudige manier om je tent schoon te maken is borstelen met helder water. Indien nodig kan je een sopje gebruiken. Schoonmaakproducten zijn zoveel mogelijk te mijden, die kunnen het tentzeil beschadigen. En daarna moet je de tent goed afspoelen om alle zeepresten te verwijderen.
Om lekker te kunnen slapen in een tent zijn er bijvoorbeeld opties als luchtbedden, schuimmatten en slaapmatten.
Gronddoek onder de voortent
Onder de voortent gebruik je altijd een Obelink ECO gronddoek, ook wel bekend als een anti-worteldoek. Dit is het doek dat je op de grond legt, voordat je begint met het opzetten van je voortent. Dit doek ademt en laat vocht door waardoor het gras onder je voortent niet wegrot.
Een pop-up tent voor 4 personen is het snelste en makkelijkste om op te zetten.