Bij intensief gebruik mag je ongeveer drie jaar op je regenjas rekenen en bij goed en regelmatig onderhoud langer.
Vaude Luminum Regenjas
De Luminum heeft een waterkolom van 10.000 millimeter en is dus compleet waterdicht. Wat opvalt, is het uitstekende ademende vermogen van dit regenjack. Dit is fijn als je wat vaker in de regen op de fiets zit. De pasvorm van de Luminum is ook goed: niet te ruim, maar ook niet te strak.
Het opnieuw impregneren van een regenjas
Impregneer de jas dan om deze weer waterafstotend te maken. 1. Zorg ervoor dat de jas schoon is voordat je deze gaat impregneren. Anders hecht het impregneermiddel onvoldoende of komt vuil tussen de impregneerlaag en de stof van je jas te zitten.
Of een regenjas waterdicht is, is niet alleen van de stof, maar ook van de naden en de ritsen afhankelijk. Regen kan door de naden van een regenjas heenkomen, daarom zijn de meeste regenjassen voorzien van naden die getapet zijn. Dit voorkomt doorlekken van de regen door de naden.
Een goede regenjas is waterdicht en ademend. Het ademende vermogen komt door het membraam hierdoor kan water niet naar binnen doorsijpelen, maar je zweet wel afgevoerd worden. Bekend membranen zijn: Gore-Tex, Sympatex (milieuvriendelijk) en eVent.
Een regenjas zonder voering houdt je niet warm, maar wel droog. Dit type jas komt dus goed tot z'n recht in zomerse buien. Maar je kunt hem natuurlijk ook in de winter als buitenlaag van je 3-lagensysteem dragen. Een ongevoerde jas noemen we ook wel een hardshell.
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
Geen zorg: een waterdichte jas kun je gewoon wassen. Daarbij is je waterdichte jas wassen – mits het op de juiste manier gebeurt – alleen maar goed. De poriën blijven dan schoon waardoor het ademend vermogen optimaal blijft. Om het maximale uit je jas te halen, is het dus belangrijk om deze regelmatig te onderhouden.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui.
Gewatteerde regenjassen zijn waterdicht, houden je lekker warm en zitten comfortabel. Hoe handig is dat voor koude, gure dagen waarop het regent of misschien zelfs wel sneeuwt? Hierdoor is het de perfecte winterjas voor heren.
Een softshell jas houdt je het hele jaar door comfortabel warm tijdens het wandelen. Het materiaal heeft een groot ademend vermogen en sluit wind volledig buiten. Daarbij is het water afstotend (niet waterdicht) waardoor het licht en warm is.
Hoe lang gaat Gore Tex mee? In principe zo lang als het materiaal zelf mee kan. We hebben het hier in de regel over kleding en uitrusting van de betere merken. Dus in theorie is dat heel lang.
Wassen & Reinigen
Na 2 tot 3 keer wassen (bij een nieuwe jas) kan het nodig zijn dat je de jas ook weer moet impregneren. Dit is nodig zodra de jas niet meer mooi afparelt, maar het water als het ware opgenomen wordt. Om dit te herstellen gebruik je de Grangers XT Proofer spray of de Grangers Proofer 300ml.
Om het goed schoon te maken, kun je een Gore-Tex schoen dus volzetten met water. Doe dit met handwarm water. Hierdoor kunnen de poriën van het Gore-Tex membraan zich legen in het water en lost zout erin op. Als je de schoon leegt is het membraan weer goed schoon en ventileert 'ie weer maximaal.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
Een product met een waterdichtheid van 10.000 mm Schmerber of meer beschermt de gebruiker tegen stormweer of 1,8 m regen in 4 uur (ook houden deze jassen de druk van de schouderbanden van een backpack tegen wanneer het regent).
Waterdichtheid van kleding
Bij een waterkolom vanaf 1.000 mm (1 meter dus) wordt het als waterdicht aangemerkt. Daaronder, dus bij een waterkolom van 0 tot 1.000 mm, mag de stof als waterafstotend aangeduid worden, maar niet als waterdicht. De waterkolom-klasseringen op een rij: 0 mm: Niet waterdicht.
De regenjas met een jurk
Oorspronkelijk was de regenjas unisex, maar tegenwoordig vind je steeds meer vrouwelijke modellen en riemen. Zoals deze beige regenjas van Rains. Draag deze met een maxi-jurk, enkellaarsjes en je bekomt zelfs een sexy look. Overtuigd van de regenjas.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Vanaf 20 graden zonder jas en vest naar buiten
Bij temperaturen van 20 graden of hoger ga je lekker zonder jas en zonder vest naar buiten. Met een jasje heb je het dan juist snel te warm.