De maximale levensduur van een LED lamp is 50.000 branduren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom LED verlichting zo populair is. Gemiddeld zie je dat de lampen een levensduur van 15.000 tot 20.000 uur hebben. De exacte levensduur volgens de fabrikant staat altijd aangegeven in de specificaties.
LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
LED geïntegreerd in een armatuur gaat gemiddeld 25.000 uur tot 30.000 uur mee. Hou er rekening mee dat hier nog veel variatie in zit. Zo zijn er bijvoorbeeld nog grote verschillen in kwaliteit tussen verschillende LED-chips.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
LED VS spaarlampen
De gemiddelde levensduur van een spaarlamp is 7500 branduren, ongeveer een derde van de levensduur van led lampen!
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag.
De hogere prijs van LED verlichting komt voornamelijk voort uit de technologie die gebruikt wordt. Deze technologieën zijn duurder in productie, omdat ze nog nieuw en in ontwikkeling zijn. Logischerwijs gaat dan de verkoopprijs van LED verlichting ook omhoog.
Hoe vaak moet ik accu's vervangen? Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.
Branduren. Een led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat. Vaak staat op verpakking van ledverlichting dat deze zeker 30.000-50.000 uur zou moeten meegaan. Van cruciaal belang bij een ledlamp is dat de warmte goed afgevoerd wordt.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Met maximaal 192 LED-lampjes kunt u elk object ongeveer 30 dagen lang laten branden op AA batterijen. Varianten die grotere D batterijen gebruiken gaan doorgaans iets langer mee.
Iedere situatie is natuurlijk anders, maar gemiddeld genomen zijn in Nederland onderstaande jaarlijkse branduren van de verlichting gebruikelijk: Woonkamer 1.000 uur/jaar. Kantoor omgeving 2.450 uur/jaar. Werkplaats 2.700 uur/jaar.
Op deze manier kun je door bepaalde lampen aan te zetten, en weer andere lampen uit te laten, de hele sfeer afstemmen op de huidige situatie. Als je dimmers gebruikt, heb je nog meer mogelijkheden. Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen.
Over het algemeen geldt dat led-verlichting rond de 30.000 branduren mee gaat. Dat is aanzienlijk langer dan de levensduur van veel conventionele lichtbronnen. De gemiddelde gloeilamp kent een levensduur van 1000 branduren. Een led-lamp gaat dus ruim 30 keer zo lang mee als de gemiddelde gloeilamp.
De levensduur van spaarlampen, die altijd vermeld moet staan op de verpakking, wordt uitgedrukt in uren en gaat van 4000 uren tot 15000 uren (vergeleken met gloeilampen 1000 uren).
Wat is de levensduur van een hue lamp? Volgens de fabrikant gaat elke Philips hue lamp minimaal 25.000 branduren mee. Wanneer je de lamp 24-uur per dag zou laten branden zou de lamp net geen levensduur hebben van 3 jaar.
LED lampen kunnen dus ook nooit brandgevaar veroorzaken of verbranden. Een LED lamp produceert licht op een 'koele' en duurzame manier. Kies voor LED en je maakt een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze!
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Besparing door LED
LED-tl-buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de LED-tl-buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.
De kosten de huidige verlichting te vervangen met LED verlichting ligt rond 200 euro. Met een gemiddelde prijs van 23 cent per kWh verbruiken standaard lampen 161 euro per jaar (700 kWh maal 0,23). Maar LED verlichting verbruikt slechts 16,10 per jaar (70 kWh maal 0,23).
Een nadeel is dat het een ander soort licht is en vaak ook minder licht geeft als een gewone gloeilamp. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt van 8 watt, dan heb je pas na 125 uur één kilowattuur verbruikt. Dat betekent dat het je per uur dat de lamp brandt, 0,002 euro kost. Dat is wat kost een ledlamp per uur.
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen.