De levensduur van een houten vloer varieert tussen de 15 jaar tot 40 jaar. Dit is afhankelijk van onderhoud, dikte van de toplaag en gezinsgrootte. Je kunt de levensduur de houten vloer zelfs nog verlengen.
De levensduur van een houten vloer hangt af van een aantal componenten. Hierbij spelen de dikte van de vloer, het onderhoud van de vloer, de hoeveelheid belasting en de kwaliteit van het hout een factor. Over het algemeen gaat een houten vloer tussen de 10 en 60 jaar mee.
Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
Laat uw houten vloer eens in de 8 tot 15 jaar schuren en laat direct een nieuwe afwerklaag aanbrengen. Voor commerciële ruimtes adviseren wij om houten vloeren eerder te laten renoveren. Denk hierbij aan 4 tot 8 jaar.
Kosten houten vloer schuren
De kosten van een houten vloer schuren liggen gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief materiaal en werkuren. Er zijn een aantal prijsbepalende factoren, zoals de grootte van je vloer en speciale wensen die het voor jou duurder of goedkoper kunnen maken.
In massieve parketvloeren kun je zelfs diepe beschadigingen helemaal wegschuren. Het best klaar je de klus met een parketschuurmachine, die je kunt huren bij de bouwmarkt. Maar ook een massieve hardhouten vloer kun je met je eigen schuurmachine weer als nieuw krijgen.
Gebruik hiervoor een licht vochtige en goed uitgewrongen dweil. Voorkom dat de vloer te nat wordt of dat er plasjes water ontstaan op de vloer. Dweilen doe je enkel met lauw water en eventueel een klein beetje natuurzeep of een reinigingsmiddel dat geschikt is om een houten vloer te reinigen. Dweil met de houtnerf mee.
De vloer blijft mooi door hem regelmatig te zuigen en dweilen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, dan maken ze geen kans om in de vloer te trekken. Gemiddeld moet een houten vloer eens in de 10 jaar opnieuw geschuurd en gelakt worden, maar dan gaat hij ook weer jaren mee.
Welke schoonmaakmiddelen wel gebruiken
Doordat het water verdampt en de zeep op de vloer achterblijft biedt het extra bescherming tegen en vuil. Hoe vaak mag jij een houten vloer dweilen? Twee keer per maand kan prima, zolang de vloer maar goed kan drogen en niet te vochtig wordt.
Een houten vloer schoonmaken doe je door eerst goed te stofzuigen met de borstelstand van de stofzuiger. Hierna kun je de vloer dweilen met Woca natuurzeep, een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Wring de dweil altijd goed uit zodat je vochtvlekken voorkomt.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden. Een stenen vloer is hier de meest voor de hand liggende keuze, al kan een PVC-vloer ook.
Een PVC vloer zonder veel onderhoud
Een van de meest populaire vloersoorten is een PVC vloer! Een PVC vloer is een uitstekende keuze voor als u een onderhoudsarm alternatief wilt voor bijvoorbeeld een houten vloer.
Het grote verschil tussen parket en een houten vloer is dat parket niet massief is. Een massieve vloer reageert sterk op luchtvochtigheid. Parket bestaat eigenlijk uit een toplaag van massief hout. De onderlagen zijn van multiplex of van vurenhout.
Het is nodig om uw houten/parketvloer te schuren als het gewoon onderhoud van uw houten vloer geen tevreden resultaat meer oplevert. Omdat u bijvoorbeeld kale plekken in de lak heeft, of omdat er zoveel vuil in de poriën van het hout zit wat met reinigen niet meer weg gaat.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep. Deze middelen kunnen vaak stoffen bevatten waar uw houten vloer niet blij van wordt. Groene zeep is vaak erg vettig en geeft geen mooi resultaat.
Houten vloer onderhouden
Als u de vloer gaat dweilen wordt het iets lastiger. Veel houten vloeren worden namelijk afgewerkt met een laag wax, olie of lak. Deze laag kan beschadigd raken wanneer u gaat dweilen zoals u gewend bent. Groene zeep biedt uitkomst.
Wekelijks onderhoud
Naast het dagelijks onderhoud is het belangrijk om de geoliede houten vloer wekelijks te dweilen. Dit verwijdert het vuil grondiger dan een stofzuiger kan.
1-2x per jaar onderhoud je de vloer met onderhoudsolie. Het is goed om hem dan eerst te reinigen met een intensiefreiniger/ontvetter. Zo kan de onderhoudsolie beter intrekken.
Schuren en lakken
Bij normaal gebruik heeft een parketvloer gemiddeld eens in de 10 tot 15 jaar een opknapbeurt nodig. Een houten vloer opknappen doe je door hem te schuren en te lakken. De nieuwe laklaag bepaalt de uitstraling van de vloer, maar voor het beste resultaat is vooraf wel een schuurbeurt nodig.
Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit.
Echter, een houten vloer schoonmaken met groene zeep wordt dus afgeraden. Groene zeep op een houten vloer laat namelijk zeepresten achter, zeker als je teveel zeep gebruikt. Ook laminaat of pvc schoonmaken met groene zeep is een afrader, omdat je dan een doffe waas over je vloer krijgt.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.