Update 3 januari 2016: Ik heb de pan weggegooid. De anti-aanbak laag was niet meer anti-aanbak en de pan was niet meer goed schoon te maken. Alles bleef eraan vast plakken. Al met al heb ik hem dus krap twee jaar kunnen gebruiken.
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Ten einde de antikleef eigenschappen maximaal te behouden, raden wij U aan uw GreenPan™ product te wassen met een doek in een sopje. Spoel het en droog het daarna met een vaatdoek. U zal een beter resultaat bekomen wanneer U een doekje of een zacht sponsje gebruikt.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
GreenChef is niet het zelfde als GreenPan – maar veel is er over de fabrikant niet te vinden; voor zover ik kan nagaan is GreenChef (sinds 2018) eigendom van HelloFresh (bron), maar of het hier om dezelfde fabrikant gaat weet ik niet zeker.
Met GreenPan zit je goed: bijna al onze collecties werken perfect op inductie dankzij hun speciale bodem met ferromagnetische deeltjes.
Het geeft ontzettend veel gemak in de keuken tijdens het bakken, pannen met anti-aanbak-lagen. Alles glijdt goed door de pan, en het schoonmaken is een klusje van niets. Teflon is een laag, die wordt aangebracht op pannen maar ook in bakvormen.
Demeyere Alu Pro Dura Glide
Deze koekenpannenset is als beste uit de test gekomen bij o.a. de consumentenbond. En dat is niet voor niets: de pannen hebben namelijk uitstekende anti aanbak eigenschappen. Een eitje bakken zonder olie of boter gaat dus prima in deze pannen.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Vermijd oververhitting om te voorkomen dat het voedsel of de olie in de pan aanbrandt. Laat je olie nooit roken of aanbranden. Het kookgerei is vaatwasmachinebestendig (behalve in geval van een houten handvat), maar we raden je aan om het met de hand af te wassen om de levensduur van de coating te maximaliseren.
De keramische koekenpan heeft een speciale keramische laag (ook wel Thermolon genaamd) die geen schadelijke stoffen bevat. Deze laag heeft vergelijkbare anti-aanbak eigenschappen als de oude pannen met anti-aanbaklaag van PTFE. Wilt u zorgeloos, gezond en veilig koken? Dan raden wij u een keramische koekenpan aan.
Thermolon is opgebouwd uit minerale materialen die ook gebruikt worden bij het maken van aardewerk en glas. Daarnaast is het productieproces van de anti-aanbak-laag 60% minder milieubelastend dan de teflon laag. De keramische Thermolon laag is hitte bestendigd en bestand tegen temperaturen tot 450 gr.
Wat is de beste koekenpan voor inductie? De Tefal Expertise koekenpan is gekozen als beste koop koekenpan inductie, een echte aanrader met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De sterke Titanium Excellence anti-aanbaklaag is vele malen sterker dan bij goedkopere Tefal pannen.
Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant. Het laagje vormt de antiaanbaklaag. De pan gebruik je anders dan een pan met een standaard antiaanbaklaag. In dit artikel leggen we je uit hoe je de keramische pan optimaal gebruikt en onderhoudt, zodat je er lang plezier van hebt.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Keramisch: Als je een keramische koekenpan goed verzorgt, gaat hij jarenlang mee. Dankzij de gladde, keramische anti aanbaklaag hoef je haast geen boter of olie te gebruiken. Perfect voor de gezondere maaltijden dus. Gietijzer: Een gietijzeren pan gaat lang mee, is robuust en houdt warmte goed vast.
Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
De Demeyere Alu Pro Dura Glide is wat je noemt een stevige, robuuste pan die doet wat je van een pan mag verwachten. Ook voor de Consumentenbond is hij favoriet, het is namelijk de best geteste koekenpan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, of het nu om inductie, hallogeen, keramisch of gas gaat.
Als je pan nog bruikbaar is, kun je die naar de kringloopwinkel brengen. Een anti-aanbakpan met beschadigde beschermlaag is niet meer bruikbaar. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
De beste pan uit de test is de WMF Durado. Met een rapportcijfer 7,7 scoort deze PFAS-loze pan het best, omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en de bodem niet vervormt. Je moet er wel voorzichtig mee omgaan, want de beschermlaag is kwetsbaar.
Er is geen sprake van warmtegeleiding vanaf de inductiekookplaat naar de panbodem, dus een pan kan bol, hol or krom zijn: de warmte wordt bij inductie opgewekt IN de bodem van de pan en dus NIET in de kookplaat (en deze warmte hoeft dus niet vanaf de kookplaat te worden overgebracht op de pan).
Het lange antwoord is: een pan die niet geschikt is voor inductie bevat geen of te weinig magnetiseerbaar materiaal. Het magnetisch veld dat door de spoel in de inductiekookplaat wordt gemaakt wordt dan niet gesloten door de pan en dus zal er geen warmte opgewekt kunnen worden.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.