Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken. Ze kunnen echter nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast bij 4°C (of maximum 7°C).
De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.
Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Het is namelijk heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, versnelt dat de oxidatie en kan er tin in het eten terechtkomen.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Een van de lekkerste sardines komen uit St Gilles-Croix-de Vie. Deze sardientjes noemen ze champagne in blik, want de meeste sardientjes worden ingeblikt. La Perle des Dieux is een autoriteit op het gebied van sardientjes. Hun sardine-oogst is van superieure kwaliteit en behoort tot Frans gastronomisch erfgoed.
Goed om te weten: sardines uit blik kun je gewoon in zijn geheel opeten. De kleine graatjes zijn juist een rijke bron van calcium, en het is wel zo makkelijk. Verder bevatten sardines vele verschillende voedingsstoffen die van groot belang zijn voor het goed functioneren van je lichaam.
Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht.Dat kan het voedsel aantasten. Moderne blikjes hebben een speciale kunststoflaag, zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal. Dat is vaak het geval bij blikjes in de EU, maar daarbuiten lang niet altijd.
Bewaar ze in dozen
Kies bij voorkeur voor stevige bakken en dozen en maak eventueel vakjes met kartonnen tussenschotten, zodat de blikjes netjes rechtop blijven staan. Zet de dozen op een droge, donkere plek in huis zoals een kast of kelder, zodat ze niet worden blootgesteld aan vocht en direct zonlicht.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Algemene informatie over ansjovis
Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee. Hoewel beide soorten tot dezelfde familie behoren, is de sardine bijvoorbeeld veel groter dan de ansjovis.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. De visvangst heeft tegelijkertijd impact op het milieu.
Het is aan te bevelen om vijfmaal per week een 100 gram vette vis te eten, zoals ook ansjovis, sardientjes, makreel of zalm. Vette vis bevat daarnaast ook de nodige vitamine A en D en mineralen zoals selenium, calcium, jodium, magnesium, koper en zink.
In 1 voor snee (40 gram) sardines in blik zit: 92 kcal energie.
40-60 gram per stuk. Wij adviseren 4 sardines per persoon bij een hoofdgerecht.
Hoe je de sardientjes het best eet? Gewoon met je handen. Tijdens mijn bezoek aan Málaga zag ik best veel toeristen de sardientjes met mes en vork eten. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het best eet je de sardientjes, net zoals kip, dus met je handen.
Trek de kop van de vis. De ingewanden komen dan meteen ook mee. Knip de vinnen weg met een schaar. Je kunt sardines verder met graat en al serveren en eten.
Naast gezonde vetzuren, zijn vette vissoorten rijk aan proteïne en mineralen. Een sardientje bevat minder dan 100 kcal en kan met zowat alles gecombineerd worden. Ook kan je sardientjes rauw eten, uit blik, op de barbecue gegrild of in de oven.
,,Producten waar geen micro-organismen zoals bacteriën in kunnen groeien, omdat er te weinig vocht in aanwezig is (bijvoorbeeld suiker) of omdat het product te zuur is (azijn), zijn levenslang houdbaar.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.