Levensduur van je matras Traagschuim matrassen heeft drukverlagende eigenschappen en moet blijven terugveren nadat je erop hebt gelegen. Na 8-10 jaar zal de kwaliteit minder worden. Koudschuim matrassen gaan door een open celstructuur en ventilerend vermogen over het algemeen het langst mee: reken hier op 12 -15 jaar.
Traagschuim is een comfortabel schuim met drukverlagende eigenschappen en gaat ongeveer 8-10 jaar mee. Het wordt ook wel Tempur, memory foam, nasa schuim en visco-elastisch schuim genoemd.
Koudschuim matrassen kenmerken zich doordat ze enorm soepel, flexibel en elastisch zijn waardoor ze bijzonder veel ondersteuning biedt maar ook veel comfort. Doordat de celstructuur van het schuim volledig open is, vindt er goede ventilatie plaats. Hierdoor blijft het matras droger, koeler en ook frisser.
Eigenlijk is je lichaam de beste graadmeter om erachter te komen of je matras aan vervanging toe is. Kun je je draai niet meer vinden, heb je in de ochtend last van stijfheid of pijn aan je nek of rug, lig je niet meer goed of lig je geregeld wakker? Dan zijn dit tekens dat je matras aan vervanging toe is.
Polyether matrassen gaan over het algemeen 4 tot 6 jaar mee. Latex matrassen gaan iets langer mee namelijk zo'n 7 tot 9 jaar.Pocketveer en koudschuim matrassen houden het 8 tot 12 jaar vol. Elk materiaal heeft z'n specifieke eigenschappen, waardoor de levensduur verschil per type matras.
Na een jarenlange Duitse matrassenhegemonie won Amsterdammer Joep Verbunt (37) met zijn Matt Sleeps-matras deze maand de Beste Koop-titel van de Consumentenbond.
Het is verstandig om je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt.
De nadelen van koudschuim
Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben.
Wij adviseren mensen met artrose en/of reuma te kiezen voor een drukverlagend M Line matras. Dankzij het traagschuim in deze matrassen wordt de druk perfect verdeeld. Bij traagschuim wordt de toplaag door uw lichaamswarmte zachter waardoor de gevoelige delen van het lichaam wat verder zullen wegzakken.
Ook is het verstandig om een molton te gebruiken die vocht en andere stoffen absorbeert. Als laatste is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien en te keren. Onze slaapexperts adviseren om je matras een keer per maand en in ieder geval minimaal vier keer per jaar om te draaien.
De voordelen van Foam-matrassen
Je schouders en heupen kunnen voldoende wegzakken. Het materiaal heeft een zeer lange levensduur (tot 10 jaar) en garandeert een maximale ondersteuning. Dat een Foam-matras op de koop toe budgetvriendelijk is, maakt het extra fijn om erop te slapen.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je 's nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.
Beste keuze: foam én pocketvering
Dat betekent dat je profiteert van de steun en stevigheid van pockets, plus het hoogwaardige schuim voor een comfortabel bed. Een matras met alleen maar foam zou niet stevig genoeg zijn. Een pocketvering matras kan aan de andere kant niet het comfort bieden dat we kennen van schuim.
Traagschuim toppers worden ook wel NASA toppers, memory foam toppers of visco toppers genoemd en staan bekend om de drukverlagende werking. Deze werking heeft een positieve werking op de doorbloeding en kan rug- en gewrichtsklachten verminderen of zelfs voorkomen.
Traagschuim wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Deze schuimsoort heeft veel verschillende namen. Memory foam, slow motion foam of lazy foam: allemaal andere termen voor traagschuim.
Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund.
Een goed matras voor mensen met artrose
Een drukverlagend matras kan dan absoluut uitkomst bieden. Artrose kan overal in het lichaam voorkomen. Druk op de pijnlijke plaatsen is vaak vervelend en belemmerd de nachtrust. Daarom is het belangrijk een drukverlagend matras te kiezen is.
Een orthopedische matras is een matras die een ergonomische ondersteuning biedt én drukverlagend werkt voor spieren en gewrichten. Een matras wordt drukverlagend door aangepaste zones voor de schouders tot voorbij de heupen en door het gebruik van drukverlagende materialen zoals traagschuim.
Een goed matras
Artrosepatiënten hebben er baat bij om een matras te hebben dat voor drukverlaging zorgt en voor een evenwichtige lichaamsondersteuning zorgt. Met een drukverlagend matras zoals een traagschuim matras, zal de druk op de aangetaste plekken grotendeels weggenomen worden en kan men met minder pijn slapen.
Doordat koudschuim beter ventileert, zijn koudschuim matrassen koelere matrassen dan traagschuim matrassen. Dit betekent niet dat je het direct koud krijgt op een koudschuim matras, maar dat het goed ventileert en niet snel (te) warm wordt.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Ze zorgen ervoor dat de chemische reactie op gang komt. De sterke geur van VOS kun je goed ruiken. als je een nieuw matras uit de verpakking haalt. Zorg ervoor dat je een nieuw matras altijd 72 uur lucht voordat je erop slaapt.
Op de vraag: “Hoe lang gaat een topper mee, of wanneer topper vervangen?” is geen concreet antwoord. Hoe lang een topdekmatras mee gaat verschilt namelijk per kernmateriaal. Gemiddeld genomen gaat een topdekmatras ongeveer 4 à 8 jaar mee.