Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Een antiaanbaklaag heeft niet het eeuwige leven. Als uw pan al een tijdje in gebruik is, heeft u kans dat uw gerechten toch gaan aanbakken. Om dit te voorkomen, kunt u een flinke scheut keukenzout in uw pan strooien en dit opwarmen. Spoel de pan af en uw antiaanbaklaag is weer zo goed als hersteld.
Demeyere Alu Pro Dura Glide
Deze koekenpannenset is als beste uit de test gekomen bij o.a. de consumentenbond. En dat is niet voor niets: de pannen hebben namelijk uitstekende anti aanbak eigenschappen. Een eitje bakken zonder olie of boter gaat dus prima in deze pannen.
Pan met antiaanbaklaag schoonmaken
Een pan afwassen met afwasmiddel beschadigt de antiaanbaklaag. Je kan zo'n pan dus beter schoonmaken met alleen heet water en een afwasborstel en dan drogen met keukenpapier. De vetlaag wordt zo verwijderd, maar de antiaanbaklaag blijft.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Het voordeel van een koekenpan zonder anti-aanbaklaag, is vooral dat je voeding snel dichtschroeit en er zo geen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. De temperatuur blijft lang hoog. Ook gaat de pan veel langer mee. Een nadeel is dat je dus wel de pan goed moet invetten voor gebruik.
Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Keramisch: Als je een keramische koekenpan goed verzorgt, gaat hij jarenlang mee. Dankzij de gladde, keramische anti aanbaklaag hoef je haast geen boter of olie te gebruiken. Perfect voor de gezondere maaltijden dus. Gietijzer: Een gietijzeren pan gaat lang mee, is robuust en houdt warmte goed vast.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
De truc om eten niet te laten aanbranden in een pan zonder (teflon) anti-aanbaklaag is temperatuur. Om probleemloos te bakken in roestvrijstaal (RVS), geanodiseerd aluminium en staal moet de pan opwarmen tot zo'n 150-160 graden Celsius voordat je start met bakken.
Als je wil gaan koken is het wel belangrijk dat je een goede pan hebt. Daarom hebben wij van Top-X de stalen koekenpan test uitgevoerd. De De Buyer Mineral B Element Koekenpan - Zilver - Rond - Ø 28 cm is als best getest hieruit gekomen! Het is namelijk een pan die zeer geschikt is voor hoge temperaturen.
De pannen van Greenpan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is.
De keramische coating
Een gezondere variant en beter voor het milieu dan de standaard aniti-aanbaklaag. De keramischecoating is bestand tegen hogere temperaturen en de kans op krassen en bladderen is veel kleiner. De keramische coating verliest alleen wel zijn functie wanneer de pan niet goed wordt gebruikt.
Juist op de 'zwakke' punten van teflon scoort de keramische laag in de regel weer erg goed; de keramische antiaanbaklaag is bestand tegen hogere temperaturen en is veel harder dan teflon waardoor er minder kans is op krassen en bladderen.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Doe een halve vaatwastablet in de pan en giet er heet water over. Laat de pan zo een nachtje weken. De volgende dag komen alle restjes vlot los. Was af en spoel goed na met water.
Voordat u de melk in de pan giet: eerst de pan met koud water uitspoelen en een dun laagje water op de bodem laten staan. De kans dat de melk nu aanbrand is een stuk geringer. Hierna doet u een klein snufje (een paar korrels) zout in de pan deze verhindert dat de melk overkookt.