Volleybal zelf is al wat jaartjes ouder dan de Nevobo. In 1895 bedenkt de Amerikaan William G. Morgan in Holyoke deze sport, enkele jaren nadat zijn vriend James Naismith basketbal heeft uitgevonden.
Uit tekeningen blijkt dat al in de 16e eeuw aan het Engelse hof van koningin Elizabeth een spel werd gespeeld dat veel op volleybal leek. Maar officieel geldt de Amerikaan William G. Morgan als de bedenker van het volleybal.
Volleybal is bedacht door William G.Morgan, een Amerikaanse sportinstructeur.Hij bedacht het spel in 1895 als alternatief voor basketbal, dat toen nog maar net was uitgevonden. Het oorspronkelijke idee was om een sport te creëren die minder fysiek contact vereiste en die ook binnen kon worden gespeeld.
Morgan combineerde regels uit andere sporten zoals tennis, basketbal en honkbal. Volleybal werd oorspronkelijk mintonette genoemd, maar is vlug daarna omgedoopt.
De libero mag alleen als achterspeler optreden. De libero mag niet serveren en blokkeren. Hij mag alleen aanvallen als hij niet boven de netrand uitkomt. De bal mag namelijk niet volledig boven de netrand uitkomen als de libero deze naar de overkant speelt.
Bij volleybal heeft de libero een ander shirt aan dan de rest van het team, omdat de scheidsrechter de libero (de speler met het andere shirt) moet kunnen onderscheiden van de andere spelers op het veld.
De diagonaalspeler is over het algemeen de “puinruimer” en puntenmachine van een ploeg. Veel aanvallen worden over deze speler uitgespeeld. Vaak is dit de sterke aanvaller van het team, die minder goed kan passen en verdedigen. De term 'Diagonaal' is gebaseerd op zijn of haar positie in het veld.
Bij volleybal zit die kracht vooral in je heupen, romp en je bovenbeenspieren. Die spieren train je bijvoorbeeld met squats en deadlifts. De explosieve kracht voor je sprong train je vooral door veel te springen, soms met extra weerstand of gewichten. Een volleybal hard op de grond meppen is een heerlijk gevoel.
Ja, volleybal is goed voor je. Het is een sport die helpt om je hart- en longfunctie te verbeteren, je spieren te versterken en je coördinatie en behendigheid te verbeteren.
Ja, volleybal kan een intensieve sport zijn, vooral als je speelt op een hoog niveau of als je een wedstrijd speelt. Het vereist snelle reflexen, behendigheid en een goede fysieke conditie.
Blokken mag niet, want hierbij wordt de bal gespeeld, als die zich (nog) boven de netrand bevindt. Gelijktijdig aanraken van de bal Twee of drie spelers van hetzelfde team mogen gelijktijdig de bal aanraken. Dit telt dan wel als twee resp. drie keer aanraken van de bal.
In 1910 werd het spel voor het eerst volleybal genoemd. Het woordje volley betekend het terugspelen van een bal voordat hij de grond heeft geraakt. De jaartallen nog even op een rijtje: • 1895 – William Morgen bedenkt het spel mintonette. 1896 – Het eerste wedstrijdje mintonette wordt gespeeld.
Twee teams (of twee mensen) tegenover elkaar die een spel spelen dat lijkt op volleybal, maar het niet is. Er wordt namelijk geen bal over gespeeld, maar een grote shuttle met een veren pluim. Het spel heet Indiaca, is overgewaaid uit Brazilië en wint in Europa snel aan populariteit.
In totaal wonnen de Sovjets vijf keer het wereldkampioenschap, waardoor ze meer dan twintig jaar na het uiteenvallen van het land nog steeds onbedreigd aan de leiding gaan in het eeuwige landenklassement. De huidige wereldkampioen is Servië.
Maar officieel geldt de Amerikaan William G.Morgan als de bedenker van het volleybal.
Na honderd gespeelde wedstrijden, mocht Servië zich 15 oktober wereldkampioen volleybal 2022 noemen. Heel verrassend was de winst niet te noemen, het land behoord al jaren tot de wereldtop in het vrouwenvolleybal, samen met andere grootmachten als Brazilië en de Verenigde Staten.
Het vele springen dat bij volleybal noodzakelijk is, verhoogt de kans op enkel-, kuit- en knieblessures. Volleybal is een balsport met veel 'bovenhandse' technieken. De smash, de service en de set-up. Bovenhandse technieken vergroten de kans op een overbelastingsblessure rond het schoudergewricht.
Volleybal is een sport met veel verschillende handelingen, waarbij je bij iedere handeling een andere spiergroep gebruikt. De drie belangrijkste spiergroepen om als volleyballer te trainen zijn de benen, het bovenlichaam en de core ofwel romp.
Volleyballer slaat met 134 km/u hardste service ooit gemeten.
Volleybal is een combinatie van krachtsport en duursport.
Hoeveel calorieën verbrand je met volleybal? Als je een wedstrijd of training van volleybal volgt, verbrand je ongeveer 630 tot 730 calorieën. Dit is afhankelijk van je intensiteit en gewicht. Een rustig potje beachvolleybal verbrandt iets minder, namelijk ongeveer 400 calorieën.
Dat kan je op veel verschillende manieren doen. Conditietraining, krachttraining, techniek en tactiek training zowel binnen als buiten het veld vormen de basis van jouw spel als volleyballer. Deze training is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar niet minder belangrijk is de juiste begeleiding en feedback.
Het hoogste niveau op regionaal niveau is de 3e divisie, gevolgd door de promotieklasse, de 1e en daaropvolgende klassen; afhankelijk van de regio gaat dit tot de 4e, 5e of 6e klasse.
Volleybal is een intensieve sport die veel vraagt van je lichaam, vooral je knieën, schouders en enkels. Door regelmatig te trainen kun je je lichaam sterker maken en de spieren rondom deze kwetsbare gewrichten versterken, waardoor je minder snel geblesseerd raakt.
Een na langste man ter wereld, zitvolleyballer Mehrzad, is niet te stoppen. De Iraniër Morteza Mehrzad is een superster in het zitvolleybal. De 2 meter en 46 centimeter lange man is bijna onmogelijk om te passeren, dat merkte ook tegenstander Duitsland op de Paralympische Spelen.