Bamboe rietjes zijn, in tegenstelling tot plastic rietjes, biologisch afbreekbaar. Daarnaast hoef je ze ook niet na 1 keer gebruiken weg te gooien. Als je ze goed schoon houdt kan je ze jarenlang gebruiken. Om ze schoon te maken kan je ze even onder een lopende kraan houden.
Bamboe rietjes zijn het perfecte duurzame alternatief voor de traditionele vervuilende rietjes van plastic. Ons product is natuurlijk en herbruikbaar.
Ze worden gemaakt van natuurlijk materiaal
De beste eigenschap van de bamboe rietjes is in eerste plaats hun duurzaamheid. In tegenstelling tot de plastic wegwerp rietjes die niet biologisch afbreekbaar zijn en daarmee het milieu vervuilen, zijn de herbruikbare bamboe rietjes gemaakt van 100% natuurlijke materialen!
RVS rietjes gaan echter heel lang mee en zijn daarom lekker duurzaam. Het kost meer energie en grondstoffen om een metalen rietje te maken dan een plastic rietje. Maar een metalen rietje gebruik je veel langer en is zoveel beter voor de natuur.
Er is een plastic ring aan de ene kant om te voorkomen dat het stro uit het deksel wordt getrokken. De rietjes worden gemaakt van veilige materialen die je gezondheid niet beschadigen.
36.400.000 RIETJES
Worden jaarlijks gebruikt in Europa. Hiermee kun je 1x in de 2 dagen om de evenaar, een jaar lang. Helaas kunnen we niet nauwkeurig inschatten hoeveel plastic rietjes er in Nederland worden gebruikt.
Rietjes zijn meestal rond de 10–20 cm lang en hebben meestal een diameter van 3–10 mm.
Slechte afbreekbaarheid: Een plastic rietje is gemaakt van polypropyleen. Plastic rietjes komen om verschillende redenen in het milieu terecht. Vervolgens duurt het tot 500 jaar voordat polypropyleen is afgebroken.
Alternatieven uit China
Daarnaast wordt de bamboe verpulverd en worden er chemische lijmstoffen gebruikt tijdens het verwerkingsproces om de bamboe in de vorm van een rietje te krijgen. En zoals je helaas kunt verwachten is deze lijmstof erg ongezond en zorg het voor chemisch afval na het gebruik van het rietje.
Beschrijving. PLA rietjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor plastic rietjes. Sinds 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegelaten door het verbod op wegwerpplastic (SUP). De PLA rietjes in ons assortiment worden gemaakt van de hernieuwbare grondstof maïszetmeel.
De rietjes zijn biologisch afbreekbaar, kunnen in de vaatwasser en kunnen (volgens het merk) jarenlang meegaan. Het belangrijkste is dat je de rietjes in heet water schoonmaakt en niet te lang laat weken.
Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.
RVS Rietjes - Top!
Rietjes kunnen in de vaatwasser en blijven mooi. Kwaliteit is goed.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
Metalen rietjes zijn erg hygiënisch. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal wat het beste materiaal is om drinkwater schoon te houden (en maken). Roestvrij staal is antibacterieel en speelt een belangrijke rol in de nationale hygiëne. Waterleidingen en watertanks worden o.a. van RVS gemaakt.
Update van de redactie – 3 juli 2021
Het leek erop dat alleen apotheken nog plastic rietjes mochten aanbieden, maar die restrictie is geschrapt. Buigbare plastic rietjes worden daarmee vergelijkbaar met een leesbril, die ook iedereen in het assortiment kan opnemen en een CE-keurmerk moeten hebben.
Bacteriën en schimmels verteren groente-tuin-en-fruit-afval, zoals een bananenschil of klokhuis. Dit soort afval noemen we biologisch afbreekbaar. Het klokhuis van een appel is al na twee weken verteerd, maar het verteren van een bananenschil kan wel tot 2 jaar duren!
2-6 maanden: Voor een bananenschil, iets wat misschien heel natuurlijk lijkt, heeft de natuur anderhalve maand nodig. Dit komt doordat de schil het taaie cellulose bevat. Langer doet de natuur over kartonnen drinkpakken, namelijk zo'n twee a drie maanden.
Hoe werkt een rietje? Een rietje of strootje is een (bio)plastic, siliconen, papieren of metalen buisje om drinken mee op te zuigen. Door het zuigen creëert u een onderdruk in het rietje. De luchtdruk die op het vloeistofoppervlak drukt, zorgt dat de vloeistof omhoog komt naar en in uw mond.
Zet je lippen net voorbij de punt op het rietje. Druk het rietje met je lippen een beetje plat en blaas door het rietje. Als je geen toon hoort, komt dat doordat het rietje niet trilt. Maak de punt van het rietje dan nog iets platter.
Conversation. Hoeveel gaten heeft een rietje? Twee, er gaat aan de ene kant iets in en aan de andere kant komt er iets uit.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Het grootste 'plasticeiland', de Great Pacific Garbage Patch (GPGP), ligt tussen Hawaï en Californië en is drie keer de grootte van Frankrijk. Per vierkante kilometer drijft daar minstens 1 kilo afval in het water, maar soms wel meer dan 100 kilo.