Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan. Met onze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat zo gedaan.
Probeer een mengsel van water en afwasmiddel.Breng het royaal aan op de vlekken, laat het enkele minuten inwerken en schrob voorzichtig met een sponsje.
Oorzaak doffe plekken, strepen en witte waas
Na het schoonmaken kunnen doffe vlekken verschijnen omdat het schoonmaakmiddel niet goed verwijderd is. Dit kun je met een microvezeldoekje en lauw water verwijderen. Ook na het koken kun je een doffe laag over je kookplaat treffen.
Kun je ook inbranden op inductie? Ja dat is zeker mogelijk. Alleen een inductiekookplaat verhit voornamelijk de onderkant van de pan, het inbranden van hoge pannen en braadpannen is daardoor wat lastiger. Je kunt de instructie van "inbranden op gasfornuis" gebruiken om je gietijzeren pan op inductie in te branden.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Naast warm water en milde afwasmiddel kunt u ook een oplossing van azijn en baking soda gebruiken, of een speciale reiniger voor inductiekookplaten kopen zoals affresh Cooktop Cleaner, Weiman Glass & Ceramic Cooktop Cleaner of Cerama Bryte Cooktop Cleaner. Al deze reinigers zijn veilig voor glazen en keramische kookplaten.
Bij het koken op inductie wordt er geen gebruik gemaakt van gas en er komen geen vlammen vrij. De inductieplaat wordt niet heet en koelt automatisch af wanneer er geen pan meer op staat. Doordat de kookplaat zichzelf automatisch uitschakelt, kun je jezelf ook niet verbranden aan de plaat.
Verkeerde warmte-instellingen gebruiken
Omdat inductiekookplaten kookgerei zo snel opwarmen, kan het zijn dat uw eten te gaar wordt, aanbrandt of onregelmatig gaart als u ze op de hoogste stand zet .
Het gebruik van glassex op een inductiekookplaat is niet mogelijk vanwege de volgende oorzaken: Glassex is gemaakt van glas, een materiaal dat niet magnetisch is. Inductiekookplaten werken alleen met magnetische materialen zoals ijzer of staal.
Experts kookplaten
Daarnaast stappen steeds meer professionele koks over op inductie, omdat de temperatuur in de keuken een stuk lager is dan met andere kooksystemen. Bij de experts zijn nog geen gevallen bekend van brand in combinatie met een inductiekookplaat.
Dasty RVS reiniger is speciaal ontworpen voor het reinigen en polijsten van roestvrijstalen oppervlakken en inductiekookplaten. Ook geschikt voor verticale afzuigkappen, koelkasten, gootstenen, panelen, werkbladen en kranen.
Een inductie kookplaat gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Maak een warm sopje met een milde ontvetter zoals afwasmiddel of allesreiniger. Veeg met een schone microvezeldoek de glasplaat schoon. Neem de kookplaat af met een droge microvezeldoek of keukenpapier voor een streeploos resultaat.
Het gebruik van witte azijn kan wonderen doen.Breng gewoon een beetje aan op de brandplek, laat het een paar minuten zitten om de brandresten af te breken en veeg het dan voorzichtig weg met een microvezeldoek . Voor hardnekkigere vlekken kan een pasta van baking soda en water ook effectief zijn. Breng de pasta aan, laat het zitten en veeg het dan weg.
Hoewel inductiekookplaten duurzaam zijn, kunnen ze beschadigd raken door ruw gebruik of door het per ongeluk laten vallen van kookgerei. Een inductiebeschermer voorkomt direct contact tussen de kookgerei en het glazen oppervlak, waardoor krassen en schade worden voorkomen.
Ook met inductie koken kan een vlam in de pan ontstaan als de olie in de pan zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt. Toch is de kans op een vlam in de pan kleiner dan bij het koken op gas. Hierbij kan de open vlam makkelijk in de pan slaan door bijvoorbeeld wat vet of olie dat langs de pan druipt.
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Veel mensen vragen zich af of dit mogelijk is op een inductiekookplaat. Het antwoord is natuurlijk: ja!Om vlees een aantal uren te laten sudderen is het verstandig om de kookplaat in te stellen op stand 2 of 3. Plaats een deksel op de pan en laat het vlees een aantal urenlang sudderen.
Het liefst maak je de plaat met lauwwarm water schoon en laat je de aangekoekte stukken wat weken. Op een later moment kun je het gemakkelijk wegvegen. Gebruik een schone theedoek om de plaat na het schoonmaken af te drogen om vegen en strepen op de inductieplaat te voorkomen.
Na het onderzoek is gebleken dat brandgevaar bij inductiekookplaten niet kan worden voorkomen door de aanwezige veiligheidsvoorzieningen . Oververhitting van vet en olie leidt ook tot brandgevaar. Het brandgevaar is afhankelijk van de hoeveelheid stookolie, het type stookolie, de keuze van kookgerei en de inductiekookplaat.
Wanneer je bijvoorbeeld kokend water in de keuken over je heen hebt gekregen doe je er goed aan om het verbrande lichaamsdeel meteen onder koud water te houden. Is er een groot gedeelte van je lichaam verbrand, dan kan het wellicht verstandig zijn om een koude douche te nemen.
Brandvlekken zijn vrij eenvoudig te verwijderen bij stoffen die een kookwasprogramma kunnen verdragen. Voor een goed resultaat moet de stof nog wel intact zijn en niet verbrand. Maak een mengsel van azijn en zout om vervolgens de vlek hiermee aan te stippen.
De wond is roodachtig-wit, nat en erg pijnlijk. Er ontstaan blaren, waarbij de huid vaak niet meer heel is. Op sommige delen van het lichaam wordt de huid heel dik (bijvoorbeeld op de rug of het been) Genezing: meestal tussen de 3-6 weken. Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen.