Bewegen is goed voor je. Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen. Vaak komen mensen hier wel aan in verband met de gewone dagelijkse bezigheden.
Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen minimaal 30 minuten per dag lichaamsbeweging krijgen, zoals wandelen of fietsen. Die 30 minuten staat gelijk aan ongeveer 3-5 kilometer per dag fietsen, afhankelijk van de snelheid en intensiteit van de fietstocht. Fietsen kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.
Goed voor je hart- en bloedvaten
Daarnaast zorgt regelmatig fietsen ervoor dat je hart in ruststand gezonder is. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2,5 uur bewegen per week het risico op hart- en vaatziektes verlaagt. Door elke dag een halfuur te fietsen kom je dus al aan de beweging die je nodig hebt.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
Fietsen helpt tegen overgewicht
Fietsen is een hele goede manier om die extra kilootjes kwijt te raken. Wist je dat je met 10 minuten fietsen ongeveer 97 calorieën kan verbranden? Fietsen is een low impact training, die de gewrichten bijna niet belast. Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen.
Hoewel je je bilspieren wel gebruikt bij het fietsen, draagt fietsen niet veel bij om deze belangrijke spieren echt sterker te maken. Fietsen is vooral goed voor je dijen - de quadriceps en de hamstrings - maar niet echt voor je bilspieren.
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Fietsen is goed voor uw algehele conditie
Met 3 maal per week 45 minuten fietsen kunt u uw biologische leeftijd met 9 jaar verlagen. U verkleint bovendien de kans op vervelende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Met een rondje van 30 à 60 minuten kunt u al het nodige vet verbranden.
Met een gemiddelde fietssnelheid van 15 kilometer per uur en een lichaamsgewicht van 70 kilo, verbrand je ongeveer 280 calorieën als je één uur fietst. Verhoog je de snelheid naar 20 kilometer per uur, dan verbrand je ruim 500 calorieën per uur.
De 'gewone' fiets vs elektrische fiets
Daarnaast is er ook uitgegaan van een snelheid van 15, 18 of 21 km/u op basis van een uur fietsen. Bijvoorbeeld: u weegt 70 kg en u fietst een uur lang met een snelheid van 18 km per uur. Dan zou u 405 kilocalorieën verbranden: lekker bezig!
Cardio voor slankere benen
Om te kunnen afvallen bij je benen is beweging heel belangrijk. We adviseren daarom om je minstens 3 keer per week in het zweet te werken. Kies voor cardio training wanneer je geen spieren wilt kweken, maar wel vet wilt verbranden. Denk hierbij aan fietsen of hardlopen.
Met fietsen verbrand je evenveel calorieën
Volgens Harvard Health verbrandt een persoon van 70 kilo die zo'n 8 kilometer per uur hardloopt evenveel als die zo'n 19 kilometer per uur fietst: ongeveer 288 calorieën per sessie van 30 minuten. Zoals gezegd, hoe intensiever je fietst hoe meer calorieën je verbrandt.
Laursen: 'Onze studie toonde aan dat wanneer goed getrainde fietsers gedurende drie tot zes weken twee intervalsessies per week doen, hun VO2 max, piekvermogen en duurvermogen met twee tot vier procent verbeteren. ' Je kunt dus binnen een maand al verbetering van je conditie zien.
Elke dag urenlange fietsritten maken is voor velen een onhaalbare droom. Het dagelijks neerzetten van serieuze afstanden vergt meer tijd dan een gemiddelde fietser heeft. Maar dagelijks fietsen is niet alleen erg haalbaar, het is bovendien erg goed voor je.
Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur.
Met hardlopen verbrand je desondanks over het algemeen meer calorieën dan met fietsen. Fietsen houdt in dat je op een fiets zit, die je gewicht ondersteunt en ervoor zorgt dat je minder beweegt. Je beweegt meer tijdens het hardlopen, wat leidt tot een iets hogere calorieverbranding.
Want wielrennen is een fysiek zware sport, waarbij vaak veel getraind wordt. Herstel bij overtraining duurt soms wel enkele jaren. Zorg dus dat je op tijd de symptomen herkent van overtraining. Rust is de beste behandelmethode.
Hoe komt het dat bewegen een gezonde darmflora stimuleert? “Wandelen en fietsen zijn goede calorieverbanders, maar bewegen stimuleert ook zowel je buikspieren als de werking van de darmen zelf. Je darmstelsel is namelijk ook in beweging om je ontlasting te verplaatsen. Daarvoor hebben je darmen ruimte nodig.
Het fietsen kan ook een tikkeltje verslavend zijn, blijkt uit hersenonderzoek. Tijdens het fietsen maak je namelijk een mix van plezierhormonen aan, onder andere endorfine en dopamine. Die kunnen een prettig gevoel geven.
Je verwacht het niet zo snel, maar naast je beenspieren zijn er ook spiergroepen in je bovenlichaam die tijdens het fietsen gebruikt worden: Biceps en triceps in je armen. Deltoids in je schouders. Buikspieren die je 'core' vormen.
Elektrisch trappen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning. Met een e-bike fietsen mensen immers vaker én verder dan ze op een gewone fiets zouden doen. Op een elektrisch fiets rijd je dwars door de middelgroene laag van de bewegingsdriehoek. En dat is gezond.
Mooie ronde billen krijg je alleen door je spieren te versterken. Duik daarom de sportschool in en verzwaar je oefeningen, zoals squats en lunges, door gewichten te gebruiken. Daarnaast kan je in de sportschool gebruik maken van verschillende apparaten, zodat jij jouw bilspieren nog specifieker kan trainen.