Miliaria profunda is de ergste vorm van allemaal. Na de uitbraak blijven de bultjes zo'n 5-6 weken bestaan ondanks alle maatregelen die getroffen worden. De plugjes die diep in de huid zijn ontstaan door de verstopping moeten namelijk vanzelf uitgroeien en afgestoten worden. Dit proces duurt dus enkele weken.
Op de huid zijn veel kleine heldere vochtblaasjes zichtbaar die makkelijk kapot kunnen gaan. De blaasjes verdwijnen meestal na een paar uur. Miliaria rubra: de verstopping zit hierbij wat dieper in de opperhuid, waardoor er veel kleine rode bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
Tips om te doen bij warmtebultjes
Draag luchtige katoenen kleding die geen wrijving geven op de huid. Gebruik daarnaast ook geen irriterende zepen of sterk geparfumeerde producten. Breng indien nodig koude kompressen aan. Desinfecterende middelen kunnen ook worden gebruikt wanneer er een infectie bijkomt.
Wat is warmte-uitslag? Warmte-uitslag is ook bekend onder de namen: zweetpuistjes, zweetuitslag, warmtebultjes, hitte-uitslag, warmte-allergie en miliaria (bij baby's). Deze uitslag komt vooral voor nadat u te maken heeft gehad met (extreme) warmte. In principe kan iedereen last krijgen wat warmte-uitslag.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Warmte-uitslag zijn jeukende bultjes die kunnen ontstaan op uw huid na een warme dag. Deze bultjes kunnen erg vervelend zijn.
Hoe lang een huiduitslag duurt is ook afhankelijk van het type uitslag, want bijvoorbeeld warmte-uitslag klaart meestal met een paar dagen op. Symptomen van huiduitslag zijn in ieder geval: jeuk, schilfering, blaasjes, roodheid en bultjes op de huid.
Zalf tegen jeuk en uitslag met verschillende oorzaken
In beide gevallen zoekt u een product dat ervoor zorgt dat u zo snel en effectief mogelijk van uw klachten afkomt. De Mentho10 Mentholcrème is te gebruiken bij veel verschillende huidirritaties. Deze zalf werkt dan ook goed tegen diverse soorten jeuk en uitslag.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Bij zonneallergie krijgt u jeukende huiduitslag met bultjes, blaasjes en/of vlekjes. De plekjes komen alleen op de huid waar het zonlicht op gekomen is. Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype: lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen.
Hoe kun je het herkennen? Een overgevoeligheidsreactie kan zeer sterk variëren, van onschuldig tot zeer ernstig en levensbedreigend. Ze kan onmiddellijk optreden, een paar minuten na de inname, of pas na enkele dagen tot enkele weken. Het voornaamste kenmerk is huiduitslag met jeuk.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Warmtebultjes ontstaan wanneer de zweetklieren verstopt raken en de warmte niet goed kan worden afgevoerd. Door het zoute zweet raakt de huid geïrriteerd en kunnen er kleine ontstekingen en irritaties komen. Dit zijn de warmtebultjes.
Een zonneallergie kan op iedere leeftijd zomaar en plotseling ontstaan terwijl men voorheen goed tegen de zon kon. Bij een zonverbranding is er sprake van een overdosis zonblootstelling in relatie tot de huidtype van de persoon.
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk zoals bij muggenbeten, galbulten en waterpokken. Voorbeelden zijn capsaïcine, lidocaïne en pramocaïne. Menthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken). Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek. Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Meestal is een bult binnen 1 dag verdwenen. Omdat er steeds nieuwe bulten bij kunnen komen, kan het langer duren voordat alle bulten verdwenen zijn. Na 4 weken hebben de meeste mensen helemaal geen bulten meer. Bij 5 tot 20 van de 100 mensen verdwijnt de netelroos niet binnen 6 weken.