Harald Miedema heeft onderzoek gedaan naar RSI-klachten en het verloop daarvan. Bij twee derde van de mensen verminderen de beperkingen heel snel, bij een kwart van de deelnemers herstellen de beperkingen tot 6 maanden na aanvang en daarna bijna niet meer, en bij 9% treedt nauwelijks herstel op binnen twee jaar.
Als de RSI-klachten ernstig worden, is een (para)medische behandeling nodig. Een spierinspannende therapie wordt in eerste instantie niet erg geschikt geacht, wel een rustige therapie: mensendieck, revalidatie of fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan helpen om de klachten bij RSI te verminderen.
RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast. Als je je leefstijl aanpast en rekening houdt met je beperkingen kun je er mee leren leven.
Het herstel duurt meestal lang en de klachten komen gemakkelijk terug. Soms worden de klachten zelfs chronisch en ontstaat er blijvende schade, pijn en functieverlies. Zowel voor de werknemer als de werkgever is het dus van groot belang om de klachten tijdig te signaleren en er gericht iets aan te doen.
RSI-klachten ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid.
Voldoende sporten of bewegen is goed om de kans op RSI te verkleinen. Beweging is zeker ook goed als je al RSI-klachten hebt, dan zorgt het voor goed doorbloede weefsels en het afvoeren van afvalstoffen. Het is lastig een sport te vinden die je schouders, nek, armen en handen niet te veel belast.
De klachten ontstaan doordat de spieren van schouders en armen continu worden aangespannen. Door overbelasting wordt de doorbloeding minder en gaan de spieren pijn doen. Als deze verschijnselen genegeerd worden, kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan of zenuwen bekneld raken.
De klachten zijn belemmerend maar niet schadelijk. De spieren in armen, schouders en nek worden ook statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens werkzaamheden achter een computer.
Als de RSI-klachten ernstig worden, is een medische behandeling nodig. Om de pijnklachten te doorbreken zijn pijnstillers aangewezen. De eerste keuze hierbij gaat naar paracetamol. Indien dit onvoldoende is, kan in samenspraak en op voorschrift van je arts worden overgeschakeld op een ontstekingsremmer.
De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis. De meest gehoorde klachten bij een muisarm zijn stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en vermindere coördinatie.
Meestal gaat RSI gepaard met pijnklachten. Denk hierbij aan lokale pijn zoals pijn in de armen, polsen, handen, schouders.Vooral draaien, buigen en bewegen zijn provocerende bewegingen. Naast lokale pijnklachten, kunnen ook hoofdpijn en nekpijn RSI-symptomen zijn.
Er zijn geen specifieke testen om RSI te kunnen vaststellen. Niet iedere klacht in de schouder, nek of arm hoeft RSI te zijn. De pijn in de spieren en gewrichten kan ook door andere aandoeningen worden veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking, frozen shoulder, artrose of reumatoïde artritis.
Wanneer u vermoedt dat u RSI-klachten heeft, doe dan de volgende test: heeft u een doof/koud gevoel in uw handen?heeft u last van hoofdpijn?heeft u last van pijn in de handen, armen, schouders en bovenrug?
RSI is niet hetzelfde als KANS
Het onderscheid tussen die twee begrippen is nogal verwarrend. RSI zijn werkgerelateerde blessures die worden veroorzaakt door telkens dezelfde beweging te maken.KANS is breder. Daar vallen ook niet-arbeidsgerelateerde klachten onder.
Naar schatting lopen in Nederland twee miljoen mensen risico op RSI.In Europa zijn dat er 40 miljoen. In bepaalde sectoren of beroepsgroepen komt RSI vaker voor. Behalve werknemers lopen ook jonge kinderen, scholieren en studenten in toenemende mate risico op RSI.
Wissel uw werkhouding af
De belangrijkste tip van de ergonomen is dan ook: zorg voor afwisseling. Zo is het belangrijk om minstens eenmaal per uur (bij voorkeur elk half uur) te bewegen. Ook voor mensen die wel repeterend werk uitvoeren, bijvoorbeeld aan de lopende band, is afwisseling in taken van belang.
Een specifieke muisarm behandeling is er helaas niet. Ontspanning, beweging en het tijdelijk niet gebruiken van de pijnlijke lichaamsdelen zijn belangrijke aandachtspunten. U kunt wel preventieve maatregelen nemen om het krijgen van een muisarm uit te stellen of te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.
De Rollermouse is een ergonomische muis die bij uitstek geschikt is bij (vergevorderde) RSI-klachten. Deze muis is zowel links- als rechtshandig te gebruiken.
De pijn in de bovenarm is het ergst wanneer de arm volledig gestrekt of gebogen is. Fysiotherapie kan helpen om de arm sterker en soepeler te maken. Soms is het verstandig uw werkzaamheden tijdelijk te staken, om het terugkeren van de slijmbeursontsteking te voorkomen.
Geef uw armen steeds een pauze na een beweging. Zo voorkomt u pijn in de onderarm. Dit kunt u doen door de elleboog te buigen of te strekken, de vingers te openen en te sluiten en met de pols te draaien. Dit helpt bij het ontspannen van de overbelaste arm en stimuleert de bloedcirculatie.